Адел продължава да властва в Щатите, на Острова е далеч по-интересно

Седмичен преглед на световните чартове
Обновена: 20 фев 2012 09:40 | 20 фев 2012 09:40,
0
Адел продължава да властва в Щатите, на Острова е далеч по-интересно
Снимка: Reuters

Една доста  оживена седмица на музикалната  сцена отмина, белязана от трагедията с Уитни Хюстън и 54-тата церемония по раздаване на наградите Грами. Световните класации за музика реагираха  разбира се и на двете събития, макар и не сериозно.

В САЩ Адел се завърна на първото място сред албумите, след като нейния "21" взе наградата за най-добър албум на годината, може би най-значимата награда от всички. Певицата събра общо 6 отличия, с което се изравни с Бионсе по най-много спечелени Грами за една церемония. Британката отбелязва своята 20 седмица начело на класацията, а с почти сигурната  й победа и следващата неделя тя ще продължи да се изкачва във вечната класация за албумите с най-много седмици под номер 1. Все още обаче далеч напред остава вечният първенец, саундтракът към „West Side Story” с цели 54 седмици на върха.

Последният албум, който е постигнал 20 седмици на върха, пък е саундтракът на Уитни Хюстън към филма „Бодигард” през 1992 и 1993. Както се очакваше, албумите на Уитни се продават доста сериозно след смъртта на певицата преди седмица и цели 7 намират място в топ 100, като най-напред се класира албума с вечните й хитове "Whitney: The Greatest Hits" (6). Тройката пък допълват новия албум на легендарните Van Halen – "A Different Kind Of Truth" (2) и новото издание на култовата поредица "Now 41" (3).

В класацията на Билборд за сингли Адел остава втора със "Set Fire To The Rain", а пред нея е за трета поредна седмица новото от Кели Кларксън "Stronger". След двете изпълнителки се нарежда приятното "We Are Young" на fun и Janelle Monae, а другата седмица сред топ парчетата очакваме да намери място и новото от Кейти Пери "Part Of Me". Тя бе представена ексклузивно на наградите Грами, подобно на Lady Gaga с "Born This Way" преди година.


Във Великобритания нещата изглеждат съвсем различно и както обикновено тук промените се случват много по-бързо. Още с дебюта си албумът на Emeli Sande "Our Version Of Events" застава под номер 1 в класацията на Radio 1 за албуми, като изпреварва миналоседмичната победителка Лана дел Рей с нейния уникален албум "Born To Die" (2). Адел и "21" са на трето място, като и тук се придвижват нагоре, но само с две места, след като вече най-вероятно всяко домакинство и без това се е запасило с поне две–три копия от албума.

В класацията за сингли няма как да не останем доволни от подредбата на доста класните парчета. Още в дебютната си седмица "Hot Right Now" на големия DJ Fresh и Rita Ora оглави класациията за сингли, след като получи сериозен съпорт от най-големите радиостанции и телевизии. След него остава "Next To Me" от Emeli Sande (2) и страхотното "Somebody That I Used To Know" на белгиеца Gotye (3).



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари