Половин век от първия албум на Бийтълс!

"Please Please Me" бил записан на един дъх - само за 12 часа
Обновена: 22 мар 2013 14:39 | 22 мар 2013 14:39,
3
Половин век от първия албум на Бийтълс!
Снимка: архив, Reuters

Днес се навършват 50 години от издаването на първия албум на Бийтълс „Please Please Me”, пише Euronews. Първият запис, съдържащ 14 парчета, бил издаден във Великобритания на 22 март 1963 година. Той бил записан само за ден в студио в продължение на 12 часа, преди бандата отново да се върне на турне.

Последното парче „Twist and Shout” е известно с това, че е записано само веднъж. Ян Макдоналд, покойният хроникьор на Бийтълс, пише: „Опитвайки да го запишат още веднъж, Ленън установи, че няма да се получи и прекрати всичко“.

„Please Please Me” остава номер едно във Великобритания за цели 30 седмици. След това албумът е изместен от следващия албум на Бийтълс "With the Beatles". Пускането на този албум предизвиква и началото на Бийтълсманията, през което време 11 от техните 12 албума стават номер едно във Великобритания.

В рамките на година Бийтълсманията се разпространява по целия свят. И въпреки че групата се разделя през 1970 година, Биийтълсманията все още е жива. Всъщност на предстоящ търг в Ню Йорк, китара, ползвана от Джон Ленън и Джордж Харисън, се очаква да бъде купена за сумата между 200 и 300 хиляди долара.

За продажба ще бъдат предложени и копие от „Please Please Me”, както и копие от книгата на Ленън от 1964 година „In His Own Write", която също е подписана от групата и може да стигне до 30 хиляди долара.

Официалните данни на продадените албуми в световен мащаб сочат цифрата от около 600 милиона копия, което ги прави най-продаваната група за всички времена. Други статистики пък показват, че копията наближават 1 милиард, тъй като свалянето на техни парчета от интернет продължава да расте.

Останали двама членове на групата – Пол Маккартни и Ринго Стар, са все още живи поп икони, които имат успешни соло кариери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: бийтълс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
ОБИЧАМ ГИ !
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕЛИКИ! Жалко, че останаха само двама. Сега другите двама са на небето и забавляват Господ!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
наи великите