Г-н Йорданов, долу политическите ви лапи от Крисия

Пак ли трябва артистите да са казионни, а политиците да са прави?
20 авг 2015 12:37, Александър Попов
504
Г-н Йорданов, долу политическите ви лапи от Крисия
Снимка: Булфото, архив

Много неща в България са сбъркани и ние си го знаем. Но защо посягаме и към талантливите ни деца, толкова ли други неща имаме, с които да се гордеем?

Още когато Крисия спечели второто място на "Детска Евровизия" редица политици се опитаха да си направят допълнителна реклама с някоя и друга снимка с нея, поканиха я в парламента, а шефовете на Лудогорец дори я заведоха във ВИП-а на мач от Шампионската лига. Накратко - яхнаха вълната "Крисия".

Един политик, бивш посланик в Полша, някога лице на демокрацията, обаче надмина всички. Г-н Александър Йорданов отправи призив Крисия да върне наградата, която спечели преди дни в Крим.

"Изключителното българско дете Крисия – истински талант, бе изпратено на музикален фестивал в окупирания от Русия полуостров Крим. Там тя спечели награда. Но самото й участие на музикален фестивал организиран на територията на окупирания от руските агресори Крим, е позорно петно за България. Искрено вярвам, че когато порасне Крисия ще разбере това и ще върне наградата, която е пропита с кръвта на невинно загинали от руската агресия срещу Украйна, деца. Да пееш пред окупаторите е недостойно, антихуманно. Крисия, мило дете, върни "наградата!", призова Йорданов.

Всеки има право да изразява мнение, ама е време да кажем стига на безумия като това на бившия посланик. Свалете си политическите лапи от българските таланти. Оставяме настрана политическия и военен конфликт в Украйна и кой колко е виновен за него. Дали е само Русия, дали не са и западните сили - мнения много и то полярни.

Но да се върнем на Крисия. Един талант, благодарение на когото в България ще се проведе голям международен конкурс като "Детска Евровизия", да бъде натоварвана с някакви политически комплекси, е нечестно и долно.

Ако г-н Йорданов не харесва Русия си е негов проблем. Има достатъчно трибуни да се изказва и да доказва тезите си. Но да оплита в тях едно дете е толкова нелепо, колкото и 25-годишния демократичен преход, който не свършва и не свършва.

Александър Йорданов дори се възмути, че го критикуват и публикува в профила си във Facebook право на отговор. И е недоволен, че се вдигнало "гюрултия" около написаното от него.

Той е категоричен, че не пишел под диктовка и се тревожел за поколението, което расте в България.

"И се тревожа - за България, за младото поколение. Щастлив съм, че и моя труд е някъде там в темелите на нова България – член на Европейския съюз и НАТО. Убеден съм, че след като толкова много европейски народи и държави са се обединили за доброто на човечеството, и заедно с Канада и САЩ защищават своя суверенитет и сигурност, нашето място е заедно с тях и това е правилното, исторически точното, необходимото място.

Миналата година на изток от нас се случи страшна трагедия. Една независима държава, която поиска да стане също част от нашето европейско семейство, бе агресивно нападната, нейна територия бе окупирана, а други нейни области - завледени със силата на въоръжени от Руската федерация терористични и сепаритистични банди. Загинаха близо 7 000 души - много млади хора. Над 10 000 са осакатените завинаги. Ако тази държава бе член на ЕС и НАТО, то агресорът нямаше да посмее да я нападне. Както не смее да нападне никоя друга натовска държава.

Случилото се с Украйна потвърди позицията ми от началато на прехода, че само членството на България в НАТО и ЕС е единствената гаранция за нашата национална сигурност, и за съществуването ни като независима държава. Този извод също не струва пари. Защото е логичен, естествен и няма разумна алтернатива. Как ще постъпи след години Крисия? Не знам. Искам да вярвам, че талантът й ще разцъфти, че тя достойно ще представлява България по света и ще носи радост на хората, които я ценят и обичат. Но това, че днес я пратиха да пее пред окупаторите на Крим, когато е още дете и не разбира много неща, това не мога да одобря", пише Йорданов.

Той си живее в неговия политически свят, където на пиедестал са русофилството и русофобството. Но трябва да разбере, че това не е светът на Крисия, а и на младото поколение. Убеден съм в това.

Крисия, пази си наградата от Крим, защото това е признание за твоя талант. Пази си всяка награда, независимо дали е спечелена в Америка, Африка или Азия. Защото и там има много загинали невинни хора заради политиката. Но за това не си виновна ти.

А на г-н Йорданов, след като е толкова принципен, му предлагам да напише отворено писмо до Лили Иванова, Георги Христов, Васил Найденов, дует Ритон и да ги призове да върнат всичките си награди, които са спечелили в "окупатора Русия".

Така или иначе явно политиката е превзела целия му свят и изкуството трябва да бъде част от нея. А не се ли борехте именно срещу това в началото на демокрацията или искате пак всички артисти да са казионни? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сашо-о-о-о много си изперкал бе....Покажи една хубост от този ЕС??? Пълна мизерия във всяко едно отношение...Не виждаш близки ,роднини, младежи без работа ровят в кофите за смет.Пенсионери на опашки пред аптеките. Демографията разбираш ли я??? а да не говорим за самоубийства от отчаяние и т н....*** СИ БИЛ И ТАКЪВ СИ ОСТАВАШ...
197
2
 
15
 
! Отговори
Алдебаран преди 8 години
Руският музикален бизнес бсе още е добре отворен къхм нашите изпълнители, които не използуват добре тази възможност, а гледат на запад, където възможностите им са ограничавани. Добрите условия в Русия обаче се използуват яко от музиканти от Украйна, Белорусия, Грузия, Казахстан, които станаха милионери от музикална дейност в Русия. Едно българче, Кристиан Костов, прави опити да пробие там. Желая успех на него, Крисия и другите като тях
196
4
 
17
 
! Отговори
Илко преди 8 години
Какво очаквате от тая *** МегалоГРАНТта Йорданов
195
4
 
11
 
! Отговори
До 280 преди 8 години
А не се ли молиш американските военни "съветници" да си ходят в хамериката еврогейчо и да оставят украинския народ да си решава съдбата .Аз пък се моля на Путин да му омръзне да гледа как избиват жени и деца и да прати няколко дивизии зелени човечета да разчистят за ден два и да се свърши .После който иска да ходи в *** ясъюз ,който иска да си остава с Русия
194
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крисия има РУСКИ ПАСПОРТ и това означава че винаги може да си пее у дома !Лично Путин и го ПОДАРИ .
193
2
 
19
 
! Отговори
Тони преди 8 години
Браво Крисия! Подължавай все така да славиш България.
192
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат Русия няма втора тъй могъща на света !!!Тя е нашата опора .Тя е нашта висота .Крисиа отивай в Крим тук живеят само болни мозъци.Там поне ще се отнасят с теб като със звезда цял живот !!!Като пораснеш в МОСКВА те ЧАКАТ ХОРАТА !!!
191
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оди Сейчо,за да си обективен трябва да следиш и други източници.Аз може да съм заблуден според теб но веднага мога да ти извадя постановлениета на хунтата ,с което отминиха статута сато втори официален език на руския.Иначе и в Укайна както и тук има около двеста триста платени американски мекерета ,които толкова се престарават ,че направиха петолъчката на четирилъчка.Скоро ще накарат и американските си братя да махнат звездите си от знамето си щото им приличат на комунистически символи
190
10
 
4
 
! Отговори
ачо преди 8 години
Може да ви се струва странно но Сашко юредически е прав. В т.н. САНКЦИИ които България е наложила на Русия ясно е записано че български граждани НЯМАТ право да посещават Кримската република.Друг е въпроса че няма предвидено наказание подобно на американците посещаващи Куба. Разбира се както Крисия така и 99.9% не знаят изобщо какво всъщност Вигенин и Митов са подписали а и те не са 100% тавряс.Това че 80% от българите не приемат русофобията на сашко е цивилизационен проблем от който ще ни лекувт
189
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крисия ти си смело момиче и ти честитя от цялата си душа!Не се предавай,следвай мечтите си и не вярвай на политиците и бизнесмените,но пък ги използвай,те това заслужават!
188
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо,не искам да съм милионер.Искам да си получавам пак 600 лв ,на тока да е 2 ст ,бензина 40 ,и с 5 лв да се наям и напия в ресторанта както беше преди американците с помоща на тези брадати свинчонци да ни демократизират
187
12
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
270 Как е комуноиде , бре голяма защитна тирада му спретнахте всички днес на това момиче , всички комунисти обединявайте се , жалки сте и едва ли тя се нуждае от профанизираната ви подкрепа ,а един ден ако стане наистина звезда повярвайте ми няма да стане от Русия а от едно друго място там , зад океана или най-малкото зад Инглишканала
186
2
 
15
 
! Отговори
До Оди Сей преди 8 години
Тъй де ,но никой не е тръгнал да им забранява да си го говорят немския ,както направи хунтата още на другия ден след като незаконно заграби власта.И не се прави на умен.Тъпо е да сравняваш едни изконно руски хора ,с *** в бразилия които видиш ли също говорели Испански.Абе овньо,всичката тупурдия беше защото американците искаха да си разположат флота в Крим.Само ,че вежливите зелени човече им попречиха и крайцерите и миноносците тихомълком се изнизаха от Черно море.Каква Украйна какви пет лев
185
6
 
2
 
! Отговори
Одисей1 преди 8 години
268 Ти милионер ли искаш да бъдеш , пускай тото може и да ти дадат , но иначе забрави , не ставаш с този начин а мислене
184
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз за А.Йорданов нищо не знам и не трябва да знам защото е болен мозък !Когато една звезда пее в РУСИЯ тя става по го известна в ЦЕЛИЯТ СВЯТ !Всяка трибуна е ценна за АРТИСТИТЕ !Защото хората разбират кое е ХУБАВОТО ВЕДНАГА !!!Това да ползваш артисти за да си правиш имидж го гледахме вече - ВРЕМЕТО Е НАШЕ !!!Оказа се 45 години не стигат и времето не е наше !Времето е на всички и в следващите години ще е с разкъсана облачност с високи токчета иразкъсана цепка.
183
6
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
268 Рускоговорящите в Украйна са 45 млн не 20 , но това нищо не значи Немскоговорящите в Австрия колко са а в Швейцария А англоговорящите по света колко са или испаноговорящите
182
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тоя свинчо къде ги видя убитите деца в Крим.Там благодарение на това ,че Русия се намеси се избегна кървавата баня в Донец и Луганск. И спорет тая торба с ла----на ,американците може да се месят и да устройват преврати ,но виж Русия не може да защити интересите си и интересите на над 20 милиана рускоговорящи в Украйна.Заради такива като този сега цъвтим ,цъвтим и почти ще вържем вече над 25 г.Подлъгаха хората като им обещаваха какво ли не ,а сега те са милионери ,а милиони българи мизерстват
181
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това блог ли е, новинарски сайт ли е...
180
2
 
19
 
! Отговори
вили преди 8 години
До Кримски българинАко г-н Йорданов живее, храни се и ляга с политика, на повечето хора в тази страна им е писнало от такива като него. Не са виновни нито организаторите, нито родителите които не ги интересува политиката , а изявата на едно скромно българско дете. Как ще обясните на това дете, че трябва да върне наградата? Вместо да се радваме, че детото е получила награда тъпите политици го оплюха както много пъти се случва.
179
2
 
22
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 години
До българинТи си се побъркал бе пич.Какви ги съченяваш бе ***.Там пяха деца от цял свят и никой нищо не каза .Само ние започнахме да разсъждаваме за Путин,Крим и хунтата на САЩ в Украйна.Запомни,за изкуството не трябва да има граници и политика .