Потресаващи ли са текстовете в поп музиката ни?

Най-лошото от нея излиза на бял свят, смята Вида Пиронкова
23 юни 2017 10:30, Петя Славова
18

Отидох горда на наградите на БГ Радио, но станах свидетел на нещо потресаващо. Потресена съм от това, че от сцената като сценография и изпълнение бълваше близо до порнографията визуална картина. В публиката беше пълно с млади хора и малки деца, които изпаднаха в екстаз, те знаеха тези текстове.

Това сподели композиторът и текстописец Вида Пиронкова пред Bulgaria ON AIR по темата за посланията на новата българска музика. Тя подчерта, че днешното поколение е оставено на произвола на съдбата, а най-лошото от българската музика излиза на бял свят.

"В България трябва да се смени Законът за авторското право", настоя тя и добави, че трябва да се обучат съдии и прокурори, а комисии да преглеждат текстовете.

Рапърът Станислав Найденов-Спенс отбеляза, че проблемът каква музика се върти в ефира и каква музика се продуцира съществува отдавна. По думите му зад някои певци стоят сериозни продуценти, които обират наградите и заради които се въртят песните на определени хора.

"Музикалните редактори са склонни да пускат всякакви глупости. В Сърбия от 5 песни в ефира 4 са сръбски, една е чужда. Рецептата е естествено регулиране", посочи Спенс в "България сутрин" и отново подчерта, че у нас се пуска много малко българска музика.

Музикантът и общински съветник от "Глас народен" Венци Мицов е на мнение, че пазарът би бил най-логичният регулатор, но в България това липсва.

"Общественият вкус не е сирене. Няма различно предлагане от средата на 90-те години, когато шоубизнесът премина през ръцете на хора с други музикални вкусове. Два лейбъла печелят всички награди. Независимите продуценти седят в мазетата и правят страхотна музика, която няма кой да чуе", обясни Венци Мицов.

Вида Пиронкова, Спенс и Венци Мицов се обединиха зад мнението, че е необходим нов закон за авторското право.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Смут преди 6 години
18 годишна пееее "късай късай пупупу..та ми късай" -извенете това не е поп музика, а порно
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ауе ейййй, шииии, нигръмотнити... Криску е номер идно!!! Нищу не ръзбирате от BG rap
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат от БГ радио: "покажи на тия хора как са мяташ"
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не ги слушам,не само текста,то пък и една мелодия!Ужас!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не слушам. Само като видя изпълнителите, ми се повдига. Пазя душевна хигиена.
10
1
 
2
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Да ви кажа ли защо има просташки текстове?Точно защото държавата се меси и задължава радиата да включват задължително българска музика.Ако нямаше задължение, никой нормален човек нямаше да пусне в ефир тая помия.Сега с всяка хубава чужда песен върви едно българско л.й.но.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно в Сърбия бях миналия месец - почти всичко, което се пуска като музика по заведенията си е сръбско. И музиката е истинска мелодия, и текстовете, които чух, са хубави. текстове, а не помия, като масовия ни български поп в момента.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременната ни поп музика е в плачевно състояние.Текстовете са наистина уникално безсъдържателни.Мелодията изобщо липсва.Най-често е нещо което нито ще затананикаш,нито дори ще пуснеш да слушаш с удоволствие.За изпълненията и гласовете да не отваряме дума Тъпкано е с "дарования",чиято единствена дарба се изразява в наличието на богат наследодател, склонен да плати на *** да се прочуе.Жалко,че плащането не е и за качествена песен.От обиколките мо света видях, че хората си пазят тяхната музика
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другата страна на монетата е "нагаждането" на български, често пъти недодялани, текстове към мелодии на чуждестранни хитове. Само един пример:Попитах чичкото съсед защо изхвърля си *** все пред нас - аз не знам.И великият припев на това "творение"Аз съм боса, ти с кола си, всеки търси любовта си!За текстовете на хипхопърите и чалгарите изобщо не коментирам, ама това, което цитирах, е "поп"!
6
0
 
20
 
! Отговори
отврат преди 6 години
Нема поп,нема рап.Всичко което се натрапва е брутална чалга.
5
0
 
11
 
! Отговори
pкboev преди 6 години
Какво общо има президента с това?... Мицов е очертал проблема съвсем ясно - има картел между радио и продуценти, изолиращ болшинството независими и изпълнителите под тях от т.нар "мейнстрийм". Това не е нито ново нито уникално за България.Изумително е обаче, когато перспективните музиканти по мазетата отказват да се възползват от платформите за свободно споделяне за да лансират музиката си защото не се заплаща. Когато става дума за бизнес българите наистина не виждат по-далеч от носа си...
4
8
 
11
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Потресаващото е какво правят там такива "капацитети" като Спенса и дебелия Венци
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всеки ден нов албум . чалга отвсякъде
2
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е при набеденияза президентИН харманлийски облъчен *** РадеФ, пенсиониран самальотчик, неспособен да извършва функциите си като глава на държавата! Оставка на ***!
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тотален разпад на моралните ценности, духовна деградация, достигащи най-долните етажи, копаем дъното, а с всяка поп/чалга песен се вади по - гъста и по - гъста кал от душевното блато, трансформиращо се в тресавище, която се мята в промитите и гладко изшлайфани мозъци на подрастващото поколение! България се разпада, въпрос на време е *** да се сгромоляса! Закривай тая дупка с нискочело население!