"Музикаутор": При 5 минути от музиката да се плаща 0,5% от прихода

Да се плащат авторски права за музиката, в противен случай - съд
28 мар 2023 11:25, Анисия Иванова
33

"Музикаутор" иска театри, културни домове и ателиета да плащат авторски права за музиката в тях.

"Нашата дейност е така организирана, че реално плащането на авторски права не е самоцел, то се базира на международни актове и закони, които би следвало да бъдат приложени. Основанието за плащане, т. нар. "публично изпълнение на музика", което се случва при използването на музикално произведение в театрална поставка, съществува в българския закон от 30 години. Това не е ново, просто 30 години някой е създал навика да не спазва този закон", каза изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Преди години са имали среща с една от браншовите организации и са имали разбирането, че нещата все пак ще се случат.

"От 2001 година действа тази тарифа, поканихме немалък брой организации да се включат, реално реагираха само 15. Това наложи да вкараме динамика в тези отношения и в момента сме адресирали 80 писма до различни институти, които са задължени по закон, след като инвестират музиката в техния продукт, да споделят малка част от приходите с авторите", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че ако се използва 5 минути от музиката, трябва да се плати 0,5% от прихода на постановката.

"Ако музикалното съдържание достигне до час и повече, то тогава този процент ще бъде 3. Има мюзикъли, има различни вариететни жанрове. Музиката има стойност, хората отиват за цялостното преживяване", коментира още изпълнителният директор на "Музикаутор".

Попитан дали са получили одобрение от театрите, Димитров отговори: "Към настоящия момент 15 театъра са реагирали положително. Откакто изпратихме това писмо и откакто адресирахме публичното съобщение до медиите, с нас се свързаха още 4-5 театъра. Има вариант театърът да сключи договор индивидуално с автори, които написват дадено музикално произведение, в него уреждат целия обем за правата, включително за публично изпълнение на музиката. В хипотезата, в която това не се случва, тоест театърът няма договорени права с автори, тогава "Музикаутор" е организацията, която трябва да събере тези пари от името на авторите, за да ги разпредели."

Димитров не скри, че в краен случай биха предприели и съдебни действия.

А казуса с Дунавското хоро гостът коментира така: "Ако имате новогодишен концерт с бюджет от 10 000 лв., правим груба сметка - в него се използва музика един час и цялото събитие трябва да е с уредени права, тогава плащането към авторите би било от порядъка на 500 лв. Не говорим за сериозни пари. На Нова година нямаше забрана за изпълняване на Дунавското хоро, имаше единствено покана към тези, които организират събитието - общините, както плащат на артисти, охрана, да платят и на тези, чието реално съдържание се ползва."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави се жалваше, че трябва за плаща на тези, за да изпълнява собствената си музика на собствения си концерт. Нямам какво повече да добавя.
24
0
 
6
 
! Отговори
А преди 1 година
Музикоавторът ще плати ли за рекламата, която се прави чрез пускането на нови или забравени песни!? Те вдигат продажбите!
23
0
 
5
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Поредните паразитиращии, колко взимат!?
22
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
"Азбукааутор": - При изговаряне на някоя буква от азбуката - ще плащате 0,030% от доходите си. При изписване на буква или думи - ще трябва да заплатите двойно...
21
1
 
5
 
! Отговори
Монк преди 1 година
Може би има логика, но едно е да събираш пари на входа на дискотека и вътре да забавляваш и опияняваш хората под звуците на чужд творчески труд, друго е да си в салон за красота къде върви радиото за фонов шум. Иначе аз плащам 8,99 лв.за ютубмюзик и си го слушам в колата без реклама и на тъмен екран. Сиреч готов съм да плащам, но зависи за какво и как консумирано.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
реално изпълнителите колко взимат от това? Чувал съм че сумите са как да кажа, по 2-3 лева, вярно ли е? Сега някой може и повече дафвзима де.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия *** имаха в сметка в КТБ - 20 милиона лева, на въпроса откъде - били "непотърсени суми от автори" , нагли мибуни! Закривайте тези паразитиращи твари на гърба на музикантите!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не разбирам логиката. Ако си купя прожектор, трябва ли да плащам процент за лъча, ако осветявам сцената? Ако купя книга, мога ли да я чета на публика, без да плащам права? Ако си купя албум на музикант, защо трябва да плащам, ако го използвам за озвучаване?
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Музикаутор - цял живот не са работили, само рекет!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще се закрива мюзикаутор, да не заправим и профон.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека първо започнем с това как се появява музик мюзик аутор. Даже названието не е на български. Кой и по какви причини реши това да се появи и кой ги назначи тези там?
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва ще слушам само химна, но пари няма да дам!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ музика какво е това??? Графа и Тянков ли??? Мерси! :)
12
1
 
22
 
! Отговори
Да-да преди 1 година
Закриване незабавно на музикаутор.
11
1
 
32
 
! Отговори
Сигнал преди 1 година
Преди време имаше експеримент: група Сигнал организирали концерт и платили 1500 лв на МузикАутор за правата на тяхната музика. След сума ти време от тази организацийка превели полагаемата им се част от общата сума в размер на 9 лева и 50 стотинки. Толкоз за тези "радетели" на справедливост
10
2
 
23
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
В моя клуб си джиткам трансове.Мис Моника ,Королова или Шино Накамура...Радио Интенз е безплатно,въпросните диджеи, също.Всичко е безплатно през тубата а и приянто за гледане и сексапилно?Какво да търся при Музикаутор?Кому въобще е притрябвало тая паразитна организация?И защо даже им давате гласнтност на тия недоразумения.Марш на работа на полето ,веднага!!
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да им се плаща в бой 0,5%.
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква част от парите стига до авторите на музиката?
7
6
 
4
 
! Отговори
+- преди 1 година
Да плащат и тези които свирят по балове,сватби ...а и сега върви мода с бараки по села и паланки в ромските махали да правят тържества ,а там никой не плаща данаци ,нито музикантите,нито тези които с бараките работят..а там по 4000 лв взимат .. .Съгласните ли сте ,тези дейности ,че трябва а се облагат с данаци?
6
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Тоя генерал, дето го имаш предвид не се казва точно Вагнер. Малко си се объркАл.