Съд възобнови дела срещу Майкъл Джексън за сексуално насилие

Те са заведени от двама мъже
48
Съд възобнови дела срещу Майкъл Джексън за сексуално насилие
Снимка: БГНЕС, архив

Апелативен съд в Калифорния възобнови прекратени съдебни искове на двама мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън е упражнявал сексуално насилие над тях в продължение на години, когато са били момчета, предаде Асошиейтед прес.

Състав от трима апелативни магистрати от Калифорния реши в петък, че жалбите на Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък не е трябвало да бъдат отхвърляни от по-ниско инстанционен съд. Според тях ищците могат основателно да твърдят, че две корпорации, собственост на Майкъл Джексън, посочени като ответници по делата, е трябвало да ги защитят.

Нов калифорнийски закон, който временно разширява обхвата на делата за сексуално насилие, позволява на апелативния съд да възобнови делата.

За втори път съдебните искове - подадени през 2013 г. от Робсън и от Сейфчък през следващата година - се връщат за разглеждане, след като вече са били отхвърлени. Двамата мъже станаха известни, като разказаха историите си в документалния филм на НВО от 2019 г. "Да напуснеш Невърленд" ("Leaving Neverland").

Съдия, който през 2021 г. отхвърли исковете срещу "Ем Джей Джей Пръдакшънс" и "Ем Джей Джей Венчърс" - корпорации, на които Джексън е бил едноличен собственик и акционер, заяви, че не може да се очаква от тях да защитават деца. Кралят на попа почина през 2009 г.

Апелативните магистрати от Калифорния обаче не са съгласни с това и смятат, че "корпорация... не е освободена от задължение да защитава деца, само защото е еднолична собственост на извършителя на насилието". Те разпореждат отмяна на решенията, постановени в полза на корпорациите.

Джонатан Стайнсапир, адвокат на наследниците на Майкъл Джаксън, заяви, че клиентите му са "разочаровани".
Съдии "многократно отхвърляха тези дела в последното десетилетие, тъй като законът го изискваше", заяви той в имейл до Асошиейтед прес. "Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен по тези обвинения, които противоречат на всички достоверни доказателства… и които за първи път бяха заведени години след смъртта му от хора, мотивирани единствено от пари".

Винс Финалди, адвокат на Робсън и Сейфчък, заяви в имейл, че са "доволни, но не и изненадани", че са отменени "неправилни решения…, които бяха в разрез с калифорнийския закон и могат да създадат опасен прецедент, застрашаващ децата в целия щат и в страната”.

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с Краля на попа, когато е на 5 години. След това момчето се появява в клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл.

В иска си твърди, че певецът го е тормозил в продължение на седем години. Робсън настоява също, че е бил подчинен на Майкъл Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитават децата от техните ръководители.
Сейфчък, който сега е на 45 години, твърди в иска си, че се е запознал с Джаксън по време на снимки на реклама на "Пепси". Тогава бил на 9 години. Той казва, че Джаксън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци, преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие.

Исковете на двамата мъже бяха възстановени веднъж след отхвърлянето им през 2017 г. заради изтичане на давност, припомня Асошиейтед прес. /БТА, Теодора Славянова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: майкъл джексън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 8 месеца
Долно и алчно племе са янките ,ще съдят и умрелите за пари!Майкъл Джексън ще се защитава от оня свят!
44
0
 
0
 
! Отговори
село преди 8 месеца
26-ЗАТУЙ,НЯМА ДА СИ ПРЕЗИДЕНТ.
43
0
 
0
 
! Отговори
фен(бивш) преди 8 месеца
Що да е юруш?ТЕБ,АКО ТЕ ИЗНАСИЛЯТ на ПЕТ ГОДИНИ,ЩЕ СИ МЪЛЧИШ ЛИ?ИЛИ ЩЕ СЕ РАДВАШ,че ти е,,ОБЪРНАЛ''ВНИМАНИЕ,М.Джексън.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
за пари ли става въпрос
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То помен откостите му няма вече,те се сетили да завеждат дела. Сетила се Мара да се побара
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Американците изплискаха легена, съдят мъртъвец.
39
4
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
Този педо.ил и мъртъв ще го разкостят.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е Майкъл е гений, из нас илва от отвъдното. Доста късно се сетиха. Докато беше жив, къде бяха.:))
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Абе този не е ли при Свети Петър?!?" Беше, но сега е на разпореждане на Сатаната!
36
0
 
11
 
! Отговори
ПАРИ , ПАРИ .. преди 8 месеца
Може тай и да е умрял , но богатството му е живо и може да се изплащат компенсации. Така че, юруш народе.....
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ma той умрел Мa!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе този не е ли при Свети Петър?!?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нищо ново под Слънцето - през 897г папа Стефан 7 започва съдебен процес срещу папа Формоза, който е починал. Тялото е изправено и специално назначен дякон отговаря от името на починалия. Присъдата-всички решения и заповеди на покойника са анулирани, трите му пръста за благословия са отрязани, папските одежди смъкнати и е заровен в гробище за чужденци, а няколко дни по-късно хвърлен в река Тибър
32
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ЕЕЕЕЕ ТО БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ ТОЯ УМРЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ *** ТЕ СЕ ПРИСЕТИ СЕГА ЩОТО НЯМА КАК ДА СЕ ЗАЩИТИ ОТ ГРОБА :D
31
1
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 месеца
"За неразбралите: не съдят Джексън. Съдят компаниите му, защото не били предпазили двамата ищи ;)" ПРОЧЕТИ ЗАГЛАВИЕТО кого съдят. Корпорациите са на Джексън, не мои, така че в крана сметка пак НЕГО съдят, само дето е умрял... Пълна психиатрия!!!
30
2
 
29
 
! Отговори
Intel Inside преди 8 месеца
Станали на 40 - 45 години, свършили парите и тогава се сетили? И всичко за пари. И още други могат да си "припомнят".
29
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредното доказателство, че хамериканците са един изтрещял и побъркан народ....а ние драпаме с нокти да се присъединим към тези шизофреници.
28
2
 
25
 
! Отговори
НАРОДА преди 8 месеца
откачалки
27
2
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 8 месеца
За неразбралите: не съдят Джексън. Съдят компаниите му, защото не били предпазили двамата ищи ;)
26
3
 
19
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 месеца
Сериозно: ако съм президент на САЩ, с огън и меч ще помета тези гнезда на сатанизма в съда, Холивуд, банковия сектор, военно-промишления комплекс, Уол стрийт и т.н. Такива дела (като това с/у Джексън) са удар с/у имиджа на САЩ по света, свеждайки същността на държавата до психиатрия. Проблемът е, че и президентът им ... хайде да спра дотук. Кой управлява САЩ???