140 000 лири за жилетка на Фреди Меркюри

Сумата е 20 пъти от предварителната оценка
9
140 000 лири за жилетка на Фреди Меркюри
Снимка: БГНЕС

Копринена жилетка на вокалиста на "Куин" Фреди Мъркюри с портрети на шестте му котки  беше продадена на търг за 139 700 британски лири (174 300 долара), съобщи ТАСС.

Лотът, предложен на търг от аукционна къща "Сотбис", беше продаден за сума, която надхвърля 20 пъти предварителната му оценка.

Известна сред феновете на легендарния изпълнител, дрехата е подарена на Мъркюри за Коледа през 1990 г. от неговия приятел Доналд Маккензи.

С тази жилетка, черна копринена риза и спортен панталон вече много болният Фреди се появява в последния видеоклип на "Куин" към песента "These Are The Days Of Our Lives" шест месеца преди смъртта си.
Фреди Мъркюри е известен като страстен любител на котките. Върху жилетката са изобразени неговите любимци Голиат, Далила, Лили, Мико, Оскар и Ромео. Маккензи дава техни снимки на приятелката си Риса Ратклиф, която рисува подаръка за вокала на "Куин".
   
"Сотбис" организира поредица от търгове за колекция от 1500 лични вещи на Фреди Мъркюри. След смъртта на музиканта те се съхраняват в лондонското му имение "Гардън Лодж", което заедно с тях е завещано на Мери Остин - жената, наричана от Мъркюри "любовта на живота му".

Повече от 30 години след смъртта му 72-годишната Остин реши да продаде колекцията си, насочвайки част от приходите към фондация "Мъркюри" и фондацията на Елтън Джон, които работят за повишаване на осведомеността за ХИВ/СПИН. Заболяването е причина за смъртта на Фреди, който не доживя до 46-ия си рожден ден.

На втория ден от търговете за най-висока сума - 570 000 долара, беше продаден церемониален черен кител с ордени, акселбанти и сребърни пагони, който Мъркюри носи по време на организирания от него бал в Мюнхен през 1985 г. по случай рождения му ден. Снимки от скандалното парти са включени във видеоклипа "Living On My Own", който е забранен от Би Би Си.

135 000 бяха платени за жълта мрежеста тениска с надпис "Champion" на гърдите, с която Фреди Мъркюри е облечен на последния си концерт с "Куин" пред 120 000 души през август 1986 г.

Ден по-рано на търга на "Сотбис" бяха продадени ръкописа на емблематичния хит "Бохемска рапсодия" на "Куин" и пианото, на което Фреди Мъркюри композира почти всичките си песни. /БТА, Елена Христова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Фреди Меркюри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Егати котките, по 23333 паунда за котка
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 5 Фреди Меркюри беше бисексуален. И неслучайно преди да умре завещава имотите си и парите си само на жена- неговата любовница. Най-великият певец в историята на музиката. ПОКЛОН!
5
1
 
1
 
! Отговори
в бг е известен преди 7 месеца
като Дзъбатия Мишок . А хита му е Рапсодия . Елеци за 140 бона . Домусчиевия сигурно носи такива .
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фреди Меркюри е абсолютна легенда. Поклон пред цялото му творчество. Следствията от неговите обратни наклонности, в комбинация с неоспоримата му слава, са както добри така и лоши. Лоши - популяризиране не п-едерастията. Добри - по-добра осведоменост на целия свят за рисковете от тази зараза СПИН. Да почива в мир. Повече от 30 години го няма, а в цял свят се споменава името му.
3
0
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 месеца
Разумът трябва да...побеждава страстите. Ако бе така при Фреди,още щеше да прави...концерти на живо,но...нямаше да е Меркюри.
2
0
 
3
 
! Отговори
В UK преди 7 месеца
Няма понятие "лири". На банкнотите е написано ясно и четливо - POUND. Лири е чист русизъм.
1
0
 
0
 
! Отговори
ох ох ох преди 7 месеца
и бутилка ром . колекционерите ще се облажат .