Скандал и съд за култовия хит Hotel California на Тhe Eagles

Търговец и антиквари се опитали да продадат ръкописа на песента
20 фев 2024 15:03, Петър Бойчев
12
Скандал и съд за култовия хит Hotel California на Тhe Eagles
Снимка БГНЕС

Съдебен процес за изясняване на собствеността върху ръкописа на текста на песента Hotel California на група „Игълс“ започва в Ню Йорк утре, 21 февруари, съобщи АП.

В средата на 70-те години на миналия век „Игълс“ работят по нова песен със страховити и загадъчни мотиви. На пожълтял тефтер Дон Хенли, с помощта на съоснователя на групата Глен Фрей, записва мисли за „тъмна пустинна магистрала“ и загадъчно „прекрасно място“, където сервират „розово шампанско“ в стая с „огледала на тавана“ и винаги можеш да отседнеш, но „никога не можеш да го напуснеш“, предава БТА.

Песента Hotel California се превръща в един от най-незабравимите рок сингли за всички времена, отбелязва АП.

Търговецът на редки книги Глен Хоровиц, бившият уредник на Залата на славата на рокендрола Крейг Инсиарди и продавачът на сувенири Едуард Косински са обвинени в заговор за притежание и опит за продажба на ръкописи на Hotel California и други хитове на „Игълс“, без да имат право на това.

Тримата не се признават за виновни, а адвокатите им твърдят, че мъжете не са извършили никакво престъпление с ръкописите, които са придобили чрез писател, работил с „Игълс“. Но районната прокуратура в Манхатън твърди, че обвиняемите са се договорили да прикрият спорната собственост на документите, въпреки че са знаели, че Хенли е заявил, че страниците са откраднати.

Сблъсъците за ценни колекционерски предмети са многобройни, но подобни наказателни процеси са рядкост. Много от споровете се решават насаме, чрез съдебни дела или със споразумения за връщане на предметите. „Ако можете да избегнете съдебно преследване, като предадете вещта, повечето хора просто я предават“, казва Травис Макдейд, професор по право в университета на Илинойс, който изучава спорове за редки документи.

Разбира се, случаят с ръкописите на „Игълс“ е характерен и по ред други начини. „Звездният“ свидетел на прокуратурата наистина е такъв: Вокалистът и барабанист Дон Хенли се очаква да даде показания между спирките на настоящото турне на „Игълс“. Делото, по което няма съдебни заседатели, би могло да даде възможност да се надникне в творческия процес на групата и в живота в бързата лента на звездната слава през 70-те години.

Става дума за над 80 страници чернова на текстове от хитовия албум Hotel California от 1976 г., включително думите на заглавното парче, което оглави класациите и спечели „Грами“. В него се съдържат един от най-разпознаваемите рифове, най-известните сола и най-често цитираните - може би прекалено цитирани - реплики на класическия рок: „Можеш да се регистрираш, когато пожелаеш, но никога не можеш да си тръгнеш“.

Хенли е казвал, че песента е за „тъмната страна на американската мечта“.

Според компанията за данни за развлекателната индустрия „Луминейт“, през миналата година песента е била стриймвана над 220 милиона пъти и е била завъртяна в 136 000 радиопредавания само в САЩ. Албумът Hotel California е продаден в 26 млн. копия в цялата страна през годините, като е изпреварен само от диска с най-големите хитове на „Игълс“ и Thriller на Майкъл Джексън.

Страниците включват и текстове на песни, сред които Life in the Fast Lane и New Kid in Town. Мениджърът на „Игълс“ Ървинг Азоф нарича документите „незаменими части от музикалната история“.

Хоровиц, Инсиарди и Косински са обвинени в заговор за притежание на крадени вещи и различни други престъпления. Те не са обвинени в действителна кражба на документи. Не е обвинен и никой друг, но прокурорите все пак ще трябва да докажат, че документите са били откраднати. Защитата твърди, че това не е вярно.

„Сотбис“ включи текстовете на песента Hotel California в търг през 2016 г., но ги оттегли, след като научи, че собствеността е под въпрос.

Хенли купува частно някои чернови на текстове на песни от аукционна къща Gotta Have It! за 8500 долара през 2012 г., когато започва да подава и полицейски доклади, според съдебните документи.

Адвокатите на защитата твърдят, че Хенли е ангажирал топ прокурори, които да поемат делото му, вместо сам да заведе граждански иск. Разглеждането на делото започва утре в районен съд в Манхатън, Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До А Андре Мороа- това е разказнонимен
8
1
 
4
 
! Отговори
от северозападО преди 2 месеца
Един приятел направи свободен превод на нашенски диалект- доста сполучлив! Хотела беше преименуван на Хотел Криива бара!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Андреа Мороа!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Песента е базирана на новелата на Андре Мопоа Thanatos palace hotel. Също на филм от 1973.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
One of these nights, New kid in town, Hotel California, Take it to the limit!
4
2
 
3
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 2 месеца
ЕДна от любимите ми групи ОРЛИТЕ пуснала 1 от най-страхотните мелодични албуми навремето си в любимия ми кънтри-рок стил, с който спечели много награди и би сума ти рекорди в мюзик.индустрията в своята си ниша е силно водеща и стр.-определяща... И ненапразно има страхотно много почитатели. И в южняшките щати - там НЕ слушкат бози от ар'n'би, хип-хоп/рап - простотийки и чалги, а по заведенията: барчета, малки ресторанти и крайпътни местни кръчми върви само+единствено SOUTHERN ROCK-стайл.
3
2
 
10
 
! Отговори
Шах преди 2 месеца
Бог идва при нас през сърцето, дяволът през джоба.
2
1
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
Става дума за пари.
1
1
 
11
 
! Отговори
Пишете за съда в БГ преди 2 месеца
Пишете за НОТАРИУСА и рухналата Съдебна Система става страшно! Излизат един по един!