NYTimes: Русия отслабва демокрацията в България, тегли я към Путин

Доклад: Руският лидер се опитва да разклати западните институции
Обновена: 12 яну 2018 06:53 | 11 яну 2018 22:01, Елка Василева
517
NYTimes: Русия отслабва демокрацията в България, тегли я към Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Ако е имало някаква полза от намесата на Русия в (американските) избори през 2016 г., то тя е, че беше насочено вниманието към по-общата заплаха от президента Владимир Путин за демокрациите в Европа и на други места.

Републиканците се боят до какви разкрития за отношенията между кампанията на Тръмп и Русия може да доведе фокусирането на вниманието върху тези интриги. Заради тяхното нехайство по въпроса демократите в сенатската комисия по външните работи съставиха доклад, който се очертава като най-цялостното публично изложение на руската война срещу Запада, пише New York Times в редакционна статия.

Докладът се опитва да наложи извода, че изборите през 2016 г., които според всички американски разузнавателни агенции са белязани от руска намеса с цел да се помогне за избирането на Доналд Тръмп, са част от инструментариума, чрез който Путин се опитва да разклати западните институции и да подкопае вярата в демократичните практики.

Малко страни в Европа са успели да избягнат тази зловредна намеса.

Още по темата

Докладът следва да послужи като сигнал за тревога за САЩ спешно да се заемат с работа заедно с техните съюзници за защита на демокрацията.

Има обаче една значителна пречка, и това е президентът Тръмп, както и конгресните лидери, които го крепят. Тръмп упорства в странното си очарование от Путин и не желае да признае, че Русия е заплаха за сигурността, макар че неговата собствена стратегия за национална сигурност, представена неотдавна, твърди, че Русия, наред с Китай, се стреми да подкопае "американското влияние, ценности и богатство".

Републиканците в Конгреса, изглежда, се вълнуват повече от това кои са онези, които разкриха руската намеса, а не от самата намеса, и не правят нищо, за да гарантират, че тя няма да се повтори.

Според доклада Кремъл харчи много повече за своя медийна пропаганда за чужбина и за (подкрепа на) неправителствени групи и политически партии, които са против Европейския съюз и НАТО. Той си служи с организирани престъпни групи, за да пере пари и да извършва други престъпения, а използва и контрола си върху енергийни доставки, за да насажда корупция, се посочва в доклада.

Русия си служи с кибервойна, дезинформация и военна сила, за да пречи на връзките на Грузия и Украйна със Запада.

Кремъл се опитва също така да подрони усилията на Сърбия да се интегрира със Запада, експлоатирайки връзките между Руската православна църква и сърбите, и чрез почти монополното си положение в енергийните доставки.

Русия отслабва демокрацията в Унгария и България - две страни, членки на ЕС и НАТО, и ги притегля по-близо до орбитата на Путин.

Кремъл разширява влиянието си в Мексико и в Близкия изток.

Тези действия биха били обезпокоителни по всяко време, но те са още по-тревожни сега, когато президентът отрича да има руска намеса, отказва да критикува Путин и изглежда по-заинтересуван да възнаграждава Москва, отколкото да се конфронтира с нея.

Докладът бе подготвен без участието на републиканците, което незаслужено му придава партийно пристрастие, особено защото той признава, че заплахата, която Путин представлява, съществува отпреди сегашната администрация да поеме властта.

Демократите се надяват този доклад да засили натиска върху администрацията да въведе в действие санкциите, които Конгресът единодушно одобри миналата година и които трябва да влязат в сила на 29 януари.

"Никога досега в американската история една толкова очевидна заплаха за националната сигурност не е била толкова явно пренебрегвана от един президент на САЩ", посочи сенаторът Бен Кардин - главният демократ в сенатската комисия по външните работи, в писмо, съпровождащо доклада.
Европа, обратно, вече започна да дава отпор, отбелязва докладът.

Германия предприе превантивен ход преди своите избори, като предупреди Кремъл, че негова намеса би имала последствия. Бе постигнато и споразумение между политическите партии да не използват ботове и платени тролове и да се осъществява киберсътрудничество между правителството и кампаниите (на отделните партии).

Испания първа в Европа поведе битка срещу организирани руски престъпни групи. Балтийските страни укрепиха защитата си срещу кибератаки и дезинформация и диверсифицираха енергийните си доставки, за да избягнат свръхзависимост от Русия. НАТО и ЕС се фокусират върху киберзащита.

В доклада се отбелязва, че има много неща, освен санкции, които трябва да бъдат част от една цялостна американска стратегия. Те включват помощ за укрепване на демократичните институции в уязвими европейски страни, засичане и замразяване на свързани с Кремъл мръсни пари, изграждане на коалиция за борба с руските хибридни заплахи.

Най-важно обаче е лидерството, с което Тръмп засега отказва да се наеме. В Тwitter той заклейми демократите за публикуването на този доклад и още веднъж отрече да има задкулисни връзки с Москва. "Русия и светът се смеят на глупостта, която на която са свидетели", написа той. Той е прав, но не разбира на кого се смеят. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква демокрация в Европа ве ??? Демокрацията изисква да управляват тия които избере народа ,а за еврокомисията никой европеец не е гласувал .КАК ТОГАВА ПУТИН РАЗКЛАЩА НЕЩО КОЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА ??? Как може *** които дори не знаят значението на думите които използват да пишат подобни политически рекламки тиражирани от кафяви ,,медии,,
356
2
 
2
 
! Отговори
Чобака преди 6 години
Нито Путин, нито Тръмп ми плащат заплатата, че да ме вълнува статията!!!Моля ви не ми натрапвайте, такива новини.
355
0
 
4
 
! Отговори
Маршал преди 6 години
Що не гласуват там един закон да ни отпуснат 3-4 милиарда долара за инфраструктура, да дойде Бойнг да инвестира да прави перките, гугъл да направи офис с 2000 човека, военните заводи да започнат да сглобяват танкове и да купят две пристанища и летища и да ги модернизират. И тогава какви руснаци, какви пет лева.
354
2
 
25
 
! Отговори
наташка преди 6 години
мечтата на всеки руснак да избяга на запад колкото по далеч толкова по добре за него
353
6
 
7
 
! Отговори
Кои "институции преди 6 години
Пълна дивотия са написали НЙТ. Кои за "западните инситуции"? Пазарна икономика, конкуренция, закон. Всичко това го има в Русия, Путин го създаде. Дори Русия при Путин има много по-добре функционираща пазарна икономика от тази на ЕС и САЩ, защото регулаторите й са по-правилно построени и няма толкова безумна регулаторна бюрократцина. За кои тогава "западни иснституции" говори НЙТ, че се разклащали от Русия в Бг? А, разбира се, тези за транджендър социалния пол.Да Русия не допуска такива перверзии
352
16
 
5
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
A аз мисля че няма да е лошо да се проведе референдум дали хората искат да са в ЕС или в Евроазийския Съюз. Поне копейкaджийчетата ще видят какво реално мислят хората. Ще ми се да бъде явно гласуване, та като срешна някой копейкаджия да го ФРАСНА по отвратителната продажна мутра!!!!!!!!!!!!
351
25
 
19
 
! Отговори
смях преди 6 години
Че в България имало ли е някога демокрация!? Моля ви се не ни разсмивайте:)
350
3
 
12
 
! Отговори
lenta.ru преди 6 години
США оказались для Китая в семь раз важнее России
349
1
 
1
 
! Отговори
робство преди 6 години
Отидете на екскурзия в Москва или някой голям град на Русия. Намерете сайт в който се предлагат Индивидуалки. Посетете 3-5000 рубли на час. На стената ясно е написано:"Ако момичето ви помоли да се обади по вашия телефон или да предадете нещо, докладвайте веднага! Посещението Ви ще бъде базплатно!"
348
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ е джудже!Ю.Корея е с територия по малка от България и с БВП ТРИ пъти по голям от този на РФ! А ние сме най бедни в Европа именно и защото има още не ориентирани които са с РФ!
347
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На къде бягат всички?!?!?!?Не към РФ ,нали!!!А тогава вървете на ...*** си лелина червени плъхове!
346
13
 
28
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
И да ме дърпат към Русия полза няма. Аз живях там и не ми хареса. Так что, господин Путин, НЕТ, СПАСИБО! Я не хочу жить больше по русски. "Дружба дружбой, а табачек врозь!"
345
27
 
19
 
! Отговори
georgi nikolov преди 6 години
НАРОДА ВЕЧЕ РАЗБРА ЧЕ БЕЗ РУСИЯ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА.
344
0
 
0
 
! Отговори
Jordan преди 6 години
Този ми е личен приятел
343
5
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Съвременната ни външна политика е оформена от етнически германец. Борис 3-ти Сакскобурготски. "Винаги с Германия никога против Русия." Поне така ги виждам нещата.
342
3
 
15
 
! Отговори
chivars pantev преди 6 години
За каква демокрация говориш ***, то в България никога не я е имало, или така си изкарваш прехраната? Като пълните медийте с ***.о.т.и.й.
341
25
 
24
 
! Отговори
2090 преди 6 години
Демонизирането на Путин доказва единствено страх от него. Да превърнеш президента на Русия в едниствена и главна заплаха за света и чиста идиотия. да, перспективите пред Русия са по-добри от бъдещето на Европа и САЩ, но това е обусловено исторически, цивилизационно и с от духовния заред на всяка нация. И промените в климата допринасят за това. Децата ни да учет руски и китайски и да не забравят българските корени - да пеят наши песни и да играят хоро и ръченица - така ще бъдат здрави, силни.
340
0
 
9
 
! Отговори
ухаихо преди 6 години
До ихуахо А може развитият СВЯТ,,Като,,развита ,,свина ,,да бъде в съюз с уахабити ,ИДИЛ и третополовите ?
339
22
 
17
 
! Отговори
Колобър преди 6 години
Тук се чува само Путин,Путин,Путин.... Всичко,което написахте в статията-разменете имената с Обама или Тръмп и няма да сбъркате-това е истината!
338
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,вие не виждате ли,че се извършва геноцид срещу самите народи?А когато хората възстанаха в Европа бяха смазани,смачкани,имаше и убити.Не можем да се противопоставим на нищо.Не очаквайте и от западноевропейските държави много,защото техните корпорации са по-важни от народа.Те нямат държавност основана на правото,а на парите.Само погледнете договорите които бяха спрени от Тръмп "ТПП" и тем подобни и ще ви стане ясно.Ние народите сме просто роби и батерийки за използване до като се изтощим и бъ