Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!

Страната ни може да изгуби контрол и да няма възможност да се откаже
31 яну 2018 16:00,
312
Бащата на валутния борд: България ще сгреши, ако влезе в еврозоната!
Снимка: Reuters, архив

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов "неформален член".

Припомняме, че именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите

Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото.

"Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите"

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке.

"България никога не е имала тази опция", допълва той.

"България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се от обществото и се управляват от българи", пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс".

Още коментари по темата трябва ли България да се присъедини към еврозоната можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Хора, аз знам, че повечето от вас си изкарва прехраната с коментари, няма лошо. Лошото обаче е, че ножът вече преряза кокала и понеже са ни сложили много силна упойка, вие сте в еуфория и смятате, че ще е все така. Искам да знаете, че оттук насетне ще носите отговорност за всяка фалшива дума, с която забърквате своя народ и ще отговаряте пред духовете на дедите си! И пред Бога!
200
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheitпак говориш на изуст неща с които са ти промили мозъка. Седни и попрочети малко. Виж и официалните одити които ЕС направи на Гърция. "Мързеливите" гърци имаха по-голямо БВП на глава от населението отколкото България което беше "за пример". Това което беше проблем беше огромия размер на заеми и лихви които дължаха за подобни изключително надценени инфраструктурни проекти печелени от чуждестранни фирми.
199
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвеаряте сайта на Райнеър и си купувате един билет до някое курортно градче в Испания, да видите какво става когато една държава с развит туризъм и недоразвита индустрия влезе в еврозоната. Направо ти се доплаква като видиш колко природа е унищожена за изграждането на недовършени ваканционни селища...
198
6
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 203,"Германия осигурява чадър над немските фирми които действат в разрез със свободния пазар.."Това е най-нормална практика, всяка държава (Германия) се стреми към по-силни позиции спрямо нейните икономически опоненти (визирам САЩ и Китай), за да може да запази своя и на ЕС суверенитет. Защото ако има слаба водеща икономика целият съюз ще е слаб. А на гърците най-малко Сименс им е виновен, че са мързеланковци и харчат повече от колкото произвеждат.
197
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 211Това е цената на демокрацията. Нали много пищяха 90-те години за демокрация подскачаха като бълхи.
196
1
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
За какъв референдум може да става дума в тази зависима от чужбина страна? За какви избори? Всичко е фалш и измама! Че то ако гласуваме да се върне турското роб ство, оня професор от ИО ще натъкми данните, че всички сме съгласни.
195
5
 
10
 
! Отговори
ано преди 6 години
На практика, какво ни казва валутния борд, като български атрибут на еврото: Елате да работите в еврозоната, ако искате да живеете по-богато! Евтина работна ръка, другото го виждаме около нас!
194
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 209Референдум звучи добре на думи но на практика? Сам виждаш че голяма част от коментиращите тук във форума нямат идея от елементарна икономика. Сега отдели момент от времето си и помисли че 1/4 от населението пък дори не могат да пишат...
193
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ква еврозона българия няма никва икономика бе ще потънем по-дълбоко и от гърците само че на нас никой няма да ни даде 300млрд
192
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При положение, че един път влезем ли няма излизане от еврозоната то поне е ще хубаво да пуснат национален референдум хората да решат, а не някой си на заплата от брюксел.
191
8
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Как можете да ни сравнявате с най- могъщата икономика в света, американската? Вие може и да имате доверие на псевдо данните на НСИ за икономически растеж, но аз не им вярвам защото ги познавам. С един туризъм подпомаган от Кремъл и едно земеделие зависимо от Турция( повечето арендатори са им подставени лица) сме за никъде! Вие, които летите по жълтите павета в бронираните лимузини на НСО сте за разстрел, лузъри и майкопродавци жалки!
190
3
 
8
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Добър вечер сине. Добре че има кой да го каже.
189
6
 
16
 
! Отговори
вижте какво преди 6 години
този филм сме го гледали - накрая от Еврозоната и Евросъюза ще останат само 2 държави - Германия и България ...и ще започне трета световна война, която ще загубим...
188
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданин 199Ти си от ОНЕЗИ 80%.Защо не си гледаш магарето на село?!
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданинявно си нямаш идея какво е валутен борд. Към кого да се "върже" САЩ при условие че доларът е световна резервна валута?
186
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die Wahrheit"много ясно къде Германия е създала криза?" Германия осигурява чадър над немските фирми които действат в разрез със свободния пазар. Ще ти дам пример. Сименс (вече успешно съдени за корупция в големи размери) спечели множество обществени поръчки в Гърция. Когато се направи проверка се оказа че правилата на търговете са били умишлено нагласени за да ги спечели Сименс въпреки по-високата цена която са предлагали. Германия отказа да ектрадира шефа на Сименс за Гърция там.
185
5
 
24
 
! Отговори
друг от Германия преди 6 години
Бъдещата, за жалост много умалена Европа, са само държавите от ВИШЕГРАД и Балтийските републики. Те ще си запазят идентитет и култура. Западна Европа вече е бита карта. Само миналата година 4000 милинери са се изселили от Германия, а обшо 750 000 германци са напуснали родината си завинаги. Великобритания се опитва да забави съдбата си, Франция, Белгия, Холандия са вече 30% ислямизирани, Новия Световен Ред сега глаши заличи Германия. Дано България да оцелее в тази бъркотия.
184
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички реваха за парите си,включително и немците за марката,не ме разубеждавайте в нещо,което го видях с очите си!А чехите изобщо и не искат да въвеждат еврото,а най-богатите защо не включат Швейцария в ЕС?
183
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очаквам нашия велик доц. Заврян Костов, създал лаборатория, да опровергае световно неизвестния проф. Ханке. Иначе ЕС искат резервите за валутния борд да ги вземе.
182
24
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
България сгреши с валутния борд.Еврозоната ще поправи грешката.Защо САЩ не са във валутен борд ако е толко добър