Как ниските заплати в България натискат безработицата?

Икономистът Мика Зайкова пред Bloomberg TV Bulgaria
15 фев 2018 17:15, Екип на Bloomberg
59
Как ниските заплати в България натискат безработицата?
Снимка: Pixabay

Статистиката обикновено дава верни данни, но е нереална причината, която се изтъква за спада на безработицата в България. Това каза Мика Зайкова, финансов експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Зайкова коментира излезлите днес статистически данни за нивото на безработица в България - за последното тримесечие на 2017 се отчитат 5,6% безработица.

"Спадът на безработицата се дължи на факта, че част от трудоспособното население, и то по-просветената, напуска пределите на страната в търсене на по-добър живот. Младите хора искат да имат кариерно развитие".

Не сме открили чак толкова много нови работни места, защото ако погледнете инвестициите през миналата година, които са призвани да откриват нови работни места, ще видите, че там положението е трагично. Ако през 2008 година преките чуждестранни инвестиции са били 3,1 млрд. евро, то сега са 803 млн. евро, което означава, че за десет годишен период са паднали катастрофално, каза Зайкова.

"Първата причина е корупцията и неработещата съдебна система, но от друга страна - липсата на кадри, което започва да се усеща много ясно. А липсата на кадри се дължи на две причини. От една страна това е катастрофата на българското образование, а друга - нивото на доходите в България".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Всеки ден лъжат Гербарки Гербари,ДС школуванистари другари.*** иматмизерни заплати,шеФове ширят сев скъпи палати.
35
1
 
38
 
! Отговори
Мечи сън преди 6 години
Внасяйте си араби да ви работят, но дали ще ви позволят да ги правите на маймуни като нас. А те като се ядосат може да стане търкало а лесно вадят кинжалите. Бандитска държава с мутра водач, това държава ли е ? Нито Герб нито БСП имат желание за промяна.
34
0
 
46
 
! Отговори
Необичащ тиква преди 6 години
Ей има хора които казват и истини. Поздрави от Белгия. България ми липсва, но стига сме работили за мутри и експлоататори. Които ако искат ще ти платят или пуснат в отпуск. Познайте дали в Белгия се бавят заплати или не те пускат в отпуск, когато искаш? Синдикатите да сила , но само на Запад.
33
2
 
9
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До варна липсваш ми 32 Като си се уредил добре в София, защо пишеш ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ?
32
2
 
40
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
До Анонимен 27 Държавните служители с по 2-3 000 лв. са шефовете на агенции и министерствата. Пчеличките долу дето им тичат по глупостите са с 600-700 лв.Запомни го и не пиши неверни неща.
31
2
 
29
 
! Отговори
варна липсваш ми преди 6 години
За съжаление ми се наложи да отида да работя в София за няколко пъти по-висока заплата, от колкото във Варна. Сега поне мога да изпращам пари на родителите си всеки месец и да ходя да ги виждам почти всеки уикенд. Нямам търоение да почнат да плащат добре и в другите градове..но дали ще дочакаме..
30
2
 
27
 
! Отговори
Трудовакъ преди 6 години
Колегата под 14 е принципно прав. Само че къде ще пласираме продукцията си, произведена на село? В ЕС не може, там овреме се сдобиха със свръхсубсидии за селскостопанските стоки и не сме конурентни. Съседните държави са износители у нас. Решение има, но продажните политици мълчат. Остава отворен пътя на изток, основно към Русия. Там, наред с ЕС и САЩ, сме участници в търговската война против руснаците, именувана още като санкции. Те са в наша вреда и ни съсипват, но на управляващите им дреме.
29
1
 
33
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До вдигнете МРЗ СЕГА! 11 МРЗ може да стане 1 000 лв. още сега. Пари и възможности има , ама желание от управляващи и работадатели няма. Те са си добре. Защо да променят статуквото?
28
0
 
50
 
! Отговори
нормално преди 6 години
В Търново работих в една сладкарска фабрика, работа колкото искаш, но от ден на ден все повече тормоз, все глоби , хората напускат един след друг , започнаха да събират с транспорт от цялата околия и дори така не достигат... а заплатите все надолу. Като напусках последната ми заплата беше с 150лв по ниска от първата преди 4 години...
27
0
 
55
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Данните не са верни,защото в бюрата по труда се регистрират само тези,които получават помощи за безработни за определен период и после когато няма какво да получават,въобще не ходят там. Така че взетите данни от бюрата по труда не са верни. Отделно много българи напущат страната,заради това престъпно управление.
26
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Робски труд за малко пари без договори и осигуровки. Това са реалностите на бойко борисов. А средната ясно че расте, държавни служители взимат по 2-3 хиляди, полицате също, а реално средна заплата 350-500
25
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
червеният Бай *** "бизнесмена" не е свикнал да дава.Тези се оказаха много по-гадни от капиталистите.На Запад дори и да отидете, само гледайте да не сте при червен Бай ***, че и там се напълни с червени "български" бизнесмени.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Точно тези, които дават евросубсидиите са виновни. Дават се на "наши" хора, които ги използват както си искат и доколко ги ползват по предназначение е друг въпрос.Не може да изпратиш един безработен на село и да започне да развива земеделие и да разкрива работни места ей- така от нищото. С голо парче земя не става.
23
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак си изберете герберастите, начело с банкянския *** и цялата кохорта от гъзолизачи
22
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая ще се окаже, че робовладелството съществува в една държава от ЕС, където хората със заплатите си не могат да си позволят да живеят.Комунистите направиха от хората в България точно "роби на труда", както се пее в измисленият им химн.Те са проклети завинаги. Анатемосани са още от 1918 г. от св. патриарх Тихон.Много правилно, те са изверги на човешкият род.
21
1
 
28
 
! Отговори
народ с деменция преди 6 години
Ако през 2008 година преките чуждестранни инвестиции са били 3,1 млрд. евро, то сега са 803 млн. евро, което означава, че за десет годишен период са паднали катастрофално, каза Зайкова. Може ли някой да ми опресни спомените , чие правителство беше на влас 2008 , дали не беше онзи , когото Борисов още обвинява за всичките си неуспехи.
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Обикновеният земеделски производител или животновъд бива стъпкван от тия с евросубсидии. Няма свободен пазар за продукцията му. Не може да наеме работници, защото не разполага с капитал. Може само да изкара на сергийката продукцията си и да продава каквото е произвел, но раб. места не може да разкрие. Това, което ще продаде за цял ден мръзнене на студа, няма да му стигне да си плати разходиде и да издържа семейството си. Опитаха хората, не става.
19
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Работодателите" ще останат съвсем без кадри.И "шведите" и те не искат да работят за тези "пари".Дойдоха в нашата фирма едни "шведи" и им казват 640 лв. на месец със 60 лв. ваучери за храна, и там всички останали глупости "възможност за реализация, обучение, световно известна фирма" и т.н.И тея питат "А работното време?" и от HR им казват "На 3 смени, ще давате много често нощни", и "шведите" казват "Вие сте луди", и избягаха.За какво да работят хората в България?Никой, никой няма да остане
18
1
 
62
 
! Отговори
Azbeaz преди 6 години
Да, така е! Нормално е да спадне! От малкия и адски беден град Враца съм! В квартала бяхме около 50 младежи.....останаха точно 4 души там! Всичко е навън, аз отдавна напуснах Бг! Някои от тези хора опитаха в София, но заради непосилните наеми избягаха в чужбина! Естествено е, няма хора, няма и безработица!!!!
17
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14. Тука не е виновен Бойко. В днешно време никой не иска да е селянин и да копа на нивата. Всички искат в мола и у градо ! Пък и вече сме в 21 век, един стопанин може да гледа много повече земя с техника, отколкото е могъл едно време.