Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?

Руски издания: Засега всичко наподобява на измислица
Обновена: 15 фев 2018 11:00 | 15 фев 2018 09:50, Веселина Йорданова
261
Мистерията продължава: Колко руснаци са убити в Сирия?
Снимка: БТА

Руски наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", ранени при удар на американската авиация в Сирия, са върнати в родината и настанени за лечение в болници, контролирани от министерството на отбраната, пише "Обшчая газета", като се позовава на агенция Блумбърг.

Още по темата

Според източници на Блумбърг наемниците се лекуват във военни болници в Москва и Санкт Петербург.

На 12 февруари стана ясно, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла въздушен удар по привърженици на Башар Асад и руски наемници от ЧВК "Вагнер".

По данни на медиите са убити от 100 до 300 души. Руското министерство на отбраната заяви, че няма сведения за загинали руски граждани в Сирия, защото въпросът не е от тяхната компетенция. Отбранителното ведомство отговаря само за действащите военнослужещи от руската армия, напомня вестникът.

Междувременно Ксения Собчак, кандидат за президент на Русия на изборите след месец, предложи парламентът да разследва гибелта на руски граждани в сирийската провинция Дейр аз Зур на 7 февруари. Според нея авторитетна комисия трябва да огласи цялата информация за трагедията, да посочи имената на загиналите и да назове виновните за "този национален позор".

"Руската власт се държи така, сякаш това не е нейна работа - друг е пратил в Сирия наемници от ЧВК", заяви Собчак. По-рано друг кандидат-президент - Григорий Явлински, настоя сегашният лидер на Русия Владимир Путин да даде обяснения във връзка с инцидента, добавя "Обшчая газета".

Засега роднини и познати са потвърдили смъртта на четирима руски наемници, намирали се по това време в съответния регион, отбелязва "Московский комсомолец". Според източник на вестника от Сирия общите загуби на руските и сирийските сили по време на удара са достигнали близо 40 убити и 72 ранени.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков препоръча на журналистите да не се позовават на непроверена информация. Кремъл обаче не даде никакви разяснения по повод ситуацията, тъй като не разполага с "конкретна подробна информация, която би дала възможност за някакви изводи", добавя изданието.

Във вторник на международното летище в южния руски град Ростов на Дон пристигна самолет с тела на бойци от ЧВК "Вагнер", загинали на 7 февруари при обстрела на сирийската провинция Дейр аз Зур. Това пише онлайн изданието "Знак", съобщават регионални медии. Летищните власти заявили, че нямат информация.

"Знак" се позовава на Наталия Касатурова, съпруга на 45-годишния Игор Касатуров от град Асбест, сочен за един от загиналите, отбелязва печатът.

По-рано се твърдеше, че в Сирия са убити 200 или повече жители на Русия. По-късно се разбра, че загубите на руските доброволци от американския удар са силно преувеличени и става дума за 15-20 или по други данни за 13 души от руската ЧВК "Вагнер", пише "Взгляд".

"Независимая газета" прави разбор на материали в руски медии, обяснили сирийския инцидент с опит на местни едри бизнесмени, подкрепящи Башар Асад, да заграбят близки находища на петрол и газ, контролирани от кюрдите. Коментира и изявление на генерал-лейтенант Джефри Хариджан, командващ ВВС на САЩ в Сирия.

"Засега всичко речено и недоизречено наподобява измислица или нагласена работа. И в думите на Джефри Хариджан няма яснота, и цялата публикувана досега в медиите информация не дава отговор на въпроса какво се е случило всъщност край Дейр аз Зур", гласи изводът на "Независимая газета".  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според в-к комерсант са 215. това е предупреждение от сащ и израел за путин и ердоган да оставят кюрдите намира
30
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са свикнали да живеят в лъжа и измислица! Все пак толкова години ги ръководи джуджето.
29
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ми впечатление, че по руските евроазиатски форуми спадна драстично желанието на витязите да се бият с американците. Шубето се превръща във все по-голям страх. Вървят какви ли не слухове вътре в затвореното им общество, че Путин се е скрил, че е смъртно болен, че не иска да поеме отговорност, че е направил теракт на самолета АН-148 за да отклони вниманието от погрома в Сирия и т.н. Факт е че Путин е отменил всички пътувания и планирани предизборни мероприятия за следващите дни.
28
11
 
18
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Тук не се делим на Русофили и Русофоби, а не България и мразещи България индивиди.Явно вторите са повече, съдейки по коментарите. Това да обичаш Русия, странно как те кара да мразиш собствената си страна.
27
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До ДимитърВъзможни е, все пак в България има над 120 хил. души с това име. Съчувствам ти иначе...
26
14
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименПутин не прави така нещата!Отговор ще има,но ще е както винаги асиметричен.Да не мислиш,че ще започне Световна война,само заради накърнена гордост.Глобалната война изисква много по-сериозен подход и Путин го прави,въпреки непрекъснатите американски провокации.Когато обаче дойде моментът-ще удари с всичка сила.Дотогава обаче ще минат поне 3 години.Ако направим алюзия с II-та Световна-битката за Москва е минала,обаче новият Сталинград предстои!После всички знаят какво следва-Берлин.
25
12
 
19
 
! Отговори
Мистерия няма преди 6 години
Няма значение броят на загиналите, лека им пръст на хората, но истината е, че при тази ситуация руснаците бяха направо попилени. Доказано бе тоталното военно превъзходство на САЩ, причинено огромно унижение лично на Путин и развенчан изкуствено създавания мит за боеспособността на руската армия. Ситуацията нямаше да е толкова трагична, ако не беше неадекватното поведение и тактика на самите руснаци. Който е отговорен за подготовката и провеждането на тази безумната атака е направо за разстрел.
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пъвото число което го даде тов Стрелков добре позната личност на русофилите беше 215 убити, след него се даваха и други числа но винаги бяха по-високи от тези на Стрелков. Последното посочено число е 644 което е и най-близко до истината. По-думите на оцелелите нападателите са били около 1000 души. На вчерашния брифинг на Пентагона беше посочено че 70% от личния състав на противника е ликвидиран. Числата съвпадат и от двете страни съвсем точно. От тук нататък руснаците ще лъжат и отричат до край
23
12
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Всеки може да отвори в Youtube и да види с очите си мазалото. Има го от няколко дни качено.Американците не искат да го афишират, поради това че е по добре за международната им политика.Ако се разбере че са изтребили Руски редовни военни части, ще настроят доста държави срещу себе си.
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Президентският прессекретар Дмитрий Песков препоръча на журналистите да не се позовават на непроверена информация. Кремъл обаче не даде никакви разяснения по повод ситуацията, тъй като не разполага с "конкретна подробна информация, която би дала възможност за някакви изводи"Хахаха, не вярвайте, ама да знаете че ние нямаме никаква информация, за да си правим изводи. Смях в зале!!!
21
14
 
14
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Щем толкова се изписа и коментира по темата, жертвите са наистина над 200.И то всички редовни руски части и спецназ. Никой не би му пукало за наемници. Тавариш Питин сега се чуди как да прикрие мазалото.Защо няма такива новини за американски жертви? Защото америка си пази хората, не ги оставя на произвола на съдбата.
20
6
 
10
 
! Отговори
Поредния фейк преди 6 години
Made in Ukraina
19
10
 
9
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименКакво те учудват американските безобразия в Сирия и конкретно спрямо кюрдите?Тя политиката им си е такава открай време!Що да не предадат кюрдите на Турция в западната част-там нефт няма!Обаче на изток е друго...Колкото до обещанията за кюрдска държава-то обещаното не е като даденото.Впрочем,тия и нас ще предадат на Турция,ако сметнат че им отърва!Нямат никакви задръжки за тия неща,така че трябва да си направим изводите!А че сме им съюзници не значи НИЩО за тях...
18
12
 
26
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
На руснаците вяра да нямаш.Те за нищо не се виновни.Никого не са нападали, не са анексирали чужди територии, кротък и мирен народ.Чисти като моминска пазва.
17
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще се разбере има ли такова нещо.Ако наистина има убити от краварите руснаци,то отговора на Раша ще е бърз и адекватен и ще има натоварени на самолети за кашерния краварник поцинковани ковчези с изтрепани пиндостанци.Руснаците са корави мъже и на никого не цепят басма и за един загинал руснак ще има 3 кашерни кравички пратени на оня свят.
16
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко руски асвабадители са гаврътнали американците знаят само товарищ Путин и Пентагона. Товариш Путин знае числото от събирачите на трупове допуснати от американците след битката да си съберат мършата. Тъй-като повечето от труповете са оставени да бъдат утилизирани от природата на Сирия цифрата при тов. Путин е силно занижена. Истинската цифра може да се види от видеорегистраторите на американските самолети, хеликоптери и ракети. Всичко се регистрира и като дойде момента ще го видим в ютуб.
15
9
 
5
 
! Отговори
йфт преди 6 години
просто трябва да изчакаме още малко за да се уточнят нещата! да не бързаме!!но ако бкп беше нападнало нашето сдс и тук ли щяха да бомбардират?там където има демократи4ни сили има и демократи4ни бомби?
14
9
 
17
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
Загиналите са 20% от частната армия на Жужи ! Тези са същите - зелени човечета - от Украйна ! А има видеоклипове - може да броите бягащите и ударите ....касапница..6 мин. !
13
9
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До срам и позорС Иво Инджев вече не си струва да се занимаваме-освен че плещи глу.пости е и доста зле информиран-не знае дори неща,които биха му помогнали за тезата.Гледах му интервюто-слаба работа.Изобщо соро.соидите вече са със затихващи функции,не са достоен противник.Нормално-патронът им губи позиции навсякъде,вкл. САЩ и дори Израел.
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО НАЙ ОТЯВЛЕНИТЕ РУСОФОБИ КОИТО РЕДОВНО ХОДЯТ ПО НАЙ РАЗЛИЧНИ МЕДИИ ДА ИЗЛИВАТ ПОМИЯ ПО АДРЕС НА РУСИЯ СА ДВАМА ДОКАЗАНИ ДОНОСНИЦИ И МИЗЕРНИЦИ,СТАВА ВЪПРОС ЗА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ И ИВО мИНДЖЕВ..МИСЛИТЕ ЛИ ,ЧЕ ТОВА Е СЛУЧАЙНО ИЛИ,ЧЕ НЯКОЙ ГИ ДЪРЖИ С ОТВРАТИТЕЛНИ КОМПРОМАТИ ИМ НАТИСКА КОПЧЕТО ДА ПЛЮЯТ ПО РУСИЯ