Сирия: Руснаци, избити от американци... Свръхексплозивен заряд!?

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам?
Обновена: 15 фев 2018 21:39 | 15 фев 2018 21:34,
670
Сирия: Руснаци, избити от американци... Свръхексплозивен заряд!?
Снимка: Reuters

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам? Наистина ли при офанзива на американските войски са били убити стотици руски наемници, както се твърди от няколко дни насам в Русия? Или става дума за дезинформационна кампания?

От отговора на тези въпроси зависи дали и без това напрегнатите отношения между САЩ и Русия няма да бъдат подложени на ново тежко изпитание с непредвидими последици. Но установяването на истината се оказва трудна задача - достоверни доказателства няма, пише "Дойче веле".

Русия е знаела

Още по темата

Американските военни представят следната картина: В нощта срещу 8 февруари главната квартира на „Сирийските демократични сили“ (SDF) в източносирийския Хишам е била отакувана от сили, които воюват на страната на сирийския президент Асад.

„Сирийските демократични сили“ представляват алианс, в който участват и кюрдските милиции YPG и който е подкрепян от ръководената от САЩ коалиция. По време на нападението в главната квартира на алианса са се намирали и американски военни.

Пентагонът съобщава, че след като нападателите се приближили на около 500 метра до главната квартира, американците отговорили „при самозащита“ с артилерийски обстрел и въздушни удари. В резултат били убити над 100 бойци. Пентагонът твърди също така, че "преди, по време и след операцията" е поддържал гореща линия с представители на руската армия, които са уверили, че не участват в нападението срещу главната квартира на "Сирийските демократични сили".

Руската "Блекуотър"

Няколко дни след инцидента в руските социални мрежи се появиха съобщения за тежки загуби сред руските наемници в Сирия. Някои източници говорят за най-малко петима убити, но други твърдят, че жертвите са над 200.

В социалните мрежи се появиха и записи на телефонни разговори, за които се твърди, че са били проведени от оцелели при американската атака. Не е ясно дали тези записи са автентични, но детайли от описанията съвпадат с информациите на други източници. Според тези записи, атаката срещу главната квартира на SDF е целяла завладяването на една петролна рафинерия. Повечето жертви от руска страна били бойци от частна военна фирма. Твърди се, че става дума за групата „Вагнер“, носеща името на своя командир. Според руските медии, това е група от наемници, подобна на американската „Блекуотър“, която обаче работи нелегално. В Русия и до днес няма закон за частните военни фирми.

От Източна Украйна към Сирия

През последните години в Русия излязоха няколко публикации за участието на групата „Вагнер“ в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. Очевидно след това някои от бойците са заминали за Сирия. Един от тях е 38-годишният Станислав Матвеев от градчето Асбест в Урал. В интервю за информационния сайт "Знак" вдовицата му разказва, че научила за смъртта на мъжа си на 9 февруари. Местен казашки лидер ѝ се обадил по телефона и казал, че получил съобщението от човек в Източна Украйна. Вдовицата на Станислав твърди, че се опитала да убеди мъжа си да не заминава за Сирия. Сега настоява „руското правителство да отмъсти“ за загиналите наемници.

Москва категорично отрича да е замесена в инцидента в Източна Сирия. Агенция Интерфакс цитира анонимен високопоставен източник с думите, че твърденията за стотици загинали руснаци са „класическа дезинформация“. А президентският говорител Дмитрий Песков заяви: „Ние в Кремъл не разполагаме с детайлни информации и затова не можем да правим каквито и да било заключения. Не е изключено на сирийска територия да има руски граждани. Но те не са част от руските въоръжени сили“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34 Алоу мъглата , руснаците си тиражират въпросната история и тепърва ще пристигат товарите 200 и 300
28
14
 
12
 
! Отговори
мъгла преди 6 години
Такива истории се тиражират за да не си задават хората въпроси като защо САЩ са в Сирия?и защо помагат на терористите?
27
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 АААААААА все още нищо не е пуснал За Южен паток деньги неть . Никоя банка не дава пари за патока а ГАЗПРОМ няма
26
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 Не ти се вярва нали , не ти се вярва единствените на земята , самодостатъчните спецназовци на могучаята от космически тип да бъдат сгазени като ***.
25
17
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Ако Путин заплаши с отмъщение - не му се връзвайте... - той и срещу Турция така говореше... - ама им пусна Южен поток...
24
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче Веле защо не пратят някой журналист там да проучи случая... Журналистите следят на живо събитията, а лайкучките си лаят.Тука гледам някои се радват, че може наистина американците да са изтребили доста руснаци... не се радвайте, защото така започват войните, а тази няма да е радостна и за нас.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 Вагнер се води само за баламурниците частна ВЧК иначе се изържа от бюджета на РФ
22
9
 
21
 
! Отговори
фейк нюз преди 6 години
Само предположения и лъжи,без доказателства това е втората статия по този въпрос на този сайт за 1 час,явно някой имат за цел да ни накарат да вярваме в лъжи.
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива частни военни групировки използваха олигарсите в Украйна,да се борят кой да налапа повече плячка в хаоса.Те се бият срещу заплащане.
20
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
24 Кви терористи бе вън , това е сирийският народ
19
16
 
21
 
! Отговори
вън преди 6 години
Как може правителствените войски да са нападатели в собствената си страна,какво търсят американците в Сирия и защо помагат на терористите там.
18
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО НАПИШЕТЕ ЧЕ ИМА СТОТИЦИ ИЗБИТИ СОЦИАЛИСТИ, НАРОДА ЩЕ ВДИГНЕ БАНКЕТ.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя съни дяков от каузата голям нос има голямо нищо прилича на някой пеликан в лицето
16
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие дето сте се хванали за гушата тук в този форум, не схващате ли, че и едните и другите са едни и същи!
15
19
 
26
 
! Отговори
виц преди 6 години
- Сър, очакваме руснаците да се впечатлят.- Ами ако не стане Джон?- Губим войната, сър.
14
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея руснаци май наистина си повярваха че са велики. Мислят че ще ги оставят като в Крим без бой да влезнат :)
13
23
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как американците отговорили "при самозащита" в Сирия? Чии го дирят там или Сирия вече е 52-ри щат? Наглост кpaварска няма границата.
12
5
 
19
 
! Отговори
змея преди 6 години
тази "случка" е типичен пример каква про.сто.тия е войната по принцип ...
11
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народен съд ще има за бсп, 2730 ще бъдат осъдени на смърт! Останалите на истанбулска конвенция!!!!
10
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой го казва?!Джендърската дойче веле...Не забравяйте,че руснаците са унищожили много велики империи-на Чингиз хан,османска империя,наполеон бонапартова и хитлеристка!!:-) ;-)