Сирия: Руснаци, избити от американци... Свръхексплозивен заряд!?

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам?
Обновена: 15 фев 2018 21:39 | 15 фев 2018 21:34,
670
Сирия: Руснаци, избити от американци... Свръхексплозивен заряд!?
Снимка: Reuters

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам? Наистина ли при офанзива на американските войски са били убити стотици руски наемници, както се твърди от няколко дни насам в Русия? Или става дума за дезинформационна кампания?

От отговора на тези въпроси зависи дали и без това напрегнатите отношения между САЩ и Русия няма да бъдат подложени на ново тежко изпитание с непредвидими последици. Но установяването на истината се оказва трудна задача - достоверни доказателства няма, пише "Дойче веле".

Русия е знаела

Още по темата

Американските военни представят следната картина: В нощта срещу 8 февруари главната квартира на „Сирийските демократични сили“ (SDF) в източносирийския Хишам е била отакувана от сили, които воюват на страната на сирийския президент Асад.

„Сирийските демократични сили“ представляват алианс, в който участват и кюрдските милиции YPG и който е подкрепян от ръководената от САЩ коалиция. По време на нападението в главната квартира на алианса са се намирали и американски военни.

Пентагонът съобщава, че след като нападателите се приближили на около 500 метра до главната квартира, американците отговорили „при самозащита“ с артилерийски обстрел и въздушни удари. В резултат били убити над 100 бойци. Пентагонът твърди също така, че "преди, по време и след операцията" е поддържал гореща линия с представители на руската армия, които са уверили, че не участват в нападението срещу главната квартира на "Сирийските демократични сили".

Руската "Блекуотър"

Няколко дни след инцидента в руските социални мрежи се появиха съобщения за тежки загуби сред руските наемници в Сирия. Някои източници говорят за най-малко петима убити, но други твърдят, че жертвите са над 200.

В социалните мрежи се появиха и записи на телефонни разговори, за които се твърди, че са били проведени от оцелели при американската атака. Не е ясно дали тези записи са автентични, но детайли от описанията съвпадат с информациите на други източници. Според тези записи, атаката срещу главната квартира на SDF е целяла завладяването на една петролна рафинерия. Повечето жертви от руска страна били бойци от частна военна фирма. Твърди се, че става дума за групата „Вагнер“, носеща името на своя командир. Според руските медии, това е група от наемници, подобна на американската „Блекуотър“, която обаче работи нелегално. В Русия и до днес няма закон за частните военни фирми.

От Източна Украйна към Сирия

През последните години в Русия излязоха няколко публикации за участието на групата „Вагнер“ в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. Очевидно след това някои от бойците са заминали за Сирия. Един от тях е 38-годишният Станислав Матвеев от градчето Асбест в Урал. В интервю за информационния сайт "Знак" вдовицата му разказва, че научила за смъртта на мъжа си на 9 февруари. Местен казашки лидер ѝ се обадил по телефона и казал, че получил съобщението от човек в Източна Украйна. Вдовицата на Станислав твърди, че се опитала да убеди мъжа си да не заминава за Сирия. Сега настоява „руското правителство да отмъсти“ за загиналите наемници.

Москва категорично отрича да е замесена в инцидента в Източна Сирия. Агенция Интерфакс цитира анонимен високопоставен източник с думите, че твърденията за стотици загинали руснаци са „класическа дезинформация“. А президентският говорител Дмитрий Песков заяви: „Ние в Кремъл не разполагаме с детайлни информации и затова не можем да правим каквито и да било заключения. Не е изключено на сирийска територия да има руски граждани. Но те не са част от руските въоръжени сили“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Maлиии великите голоям бой ядоха от американците. Дето се вика: Да бе от американци далече стояло, не бе апачи видяло. Ааахахаха
328
7
 
9
 
! Отговори
До Боби преди 6 години
Всъщност Горбачов има магазин за куфари в УСА.Това е за да добавя към пенсията си.Путин може да отвори кантора за екстрасенси и да предсказва бъдещето в УСА.Наблюдаваме че напоследък се увлича по Ванга и една от Стара Загора Сифридова ли ква беше.
327
5
 
10
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До Боби Горбачов го отстраниха рано от властта и ни може да окраде така,както Путин.А Путин жив няма да напусне президенсткият стол.Той си е вече като руски цар-а такива доброволно не напускат властта.А тия 2 милиарда долара в офшорката сигурно музиканта ги е събрал като е давал уроци по виолончело.
326
7
 
10
 
! Отговори
София не вярва на съ преди 6 години
През 2022 монопола на Газпром ще бъде прекъратен и руснаците ще станат сговорчиви.Добре е да се отнасят с българския флаг по-учтиво за да не им го напомняме.Всъщност от последната година нещата в русия тръгват надоло.Спомняме си щедрата цена която Обама плащаше за реските нефтени доставки.Това вече е минало.Спомняме си щедрата цена която Клинтън договори за конверсията на ядрените глави на русия. Тогава и Жан Виденов реши да им харижи някакви си 500 милиона.Предвид гафа с Тръмп . . .
325
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес.бг-сменете заглавието-то е лъжа. По-скоро заглавието трябва да бъде така: Американци-терористи и исламска държава са избити от руснаците.
324
14
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Дойчин 461За твое сведение Всеки премиер и Президент на РФ ПОЖИЗНЕНО има охрана от СЛУЖБИТЕ - Това означава че е заложник на този след него. Като Путин се Уволни ще има едни смешни пари в банката натрупани от заплати. Ето погледни Гроби - като свърши парите отива на Турне по света да чете лекции за хонорар където и който го покани и след това се прибира в къщи да си харчи парите от хонорари на спокойствие
323
13
 
17
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До Боби Няма нужда американци да грабят Русия-Путин и неговата клика го правят достатъчно.Когато е строен газопровода Син поток 1 километър на руска територия излиза три пъти по-скъпо отколкото на турска.И тия пари се плащат от бюджета на приближени до Путин фирми като на братята Ротенберг.Естествено се отчислявят и на Путин-не случайно виончелиста имаше 2 милиарда долара в офшорни сметки.Тия пари са на Путин, а музиканта е само параван.
322
13
 
11
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
Недраги ми русофили ! напишете Ютюб и ЧВК Вагнер....приятно гледане !
321
15
 
12
 
! Отговори
Боби62 преди 6 години
Авее !!! Нали и Ердоган атакува същите тия съюзници на САЩ ? Ми аре американците що чакат да удрят и там !!! Или за тях е важно да подъжат напрежението с Русия !! Тъй де, избори идват там - що да не размътят водата на Путин!!! Той им е трън в очите не им дава на фирмите да цоцат Руски ресурси за символични такси / както със златниге ни мини / примерно!!! После Русия се месела в изборите им ! Ми тва кво е ? Ми... НАМЕСА завоалирана по американси !!!
320
15
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До БСП=ДПС=Евророма 491Така САЩ публикуваха само едно филмче как дрон унищожава танк руско производство но от свръхблизо не се вижда терен място...Украинци публикуваха интервю с ранен ЧВК - ей така влезли в болницата и взели интервю като всички тези хора са подписали информация?Според медиит унищожени до 600 човека А снимки А трупове А ПЛЕНЕНИ=0Последно САЩ казаха около 100 жертвиРФ каза 5 руснаци, 20 опълченци, 46 САР и генерал, 20 Тигрикато не са имали ПВО даже един ПЗРК не са носили
319
10
 
13
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
Ами потърсете истината сами в Ютюб, напишете "ЧВК Вагнер". Пълен разгром на най-елитните руски спецназовци превзели Крим и удържали източна Украйна.
318
14
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 502Ти направо като Куцо пиле отнесе темата и я потроши1. СПЕЦНАЗ са ВОЕННИ СПЕЦИАЛНИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ И ТЕ МНОГО ДОБРЕ СИ ВОЮВАТ - ПРЕДНАЗНАЧЕНИ СА ДА СЕ БОРЯТ С ТЕРОРИСТИ НЕ С КАЗИОННА АРМИЯ2. ЧВК не са спецназ нито имат РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СПОСОБНОСТИ, Нито имат СПЕЦ ОБОРУДВАНЕ3. Единственото преимущество на ЧВК е че могат да отидат да гръмнат някой и ако няма свидетели да няма и юридически последствия
317
17
 
14
 
! Отговори
вие сте трол преди 6 години
До не аха, а ха-ха-ха..Възпитание, ли демонстрирате и вероятно европейска култура ? Или арогантност и цинизъм по американски пример ? Независимо кой загива в една война, това ли трябва да ви радва .Във всеки случай американците са военнопрестъпници в Сирия, където са без покана и резолюция на ООН. Русите , доколкото е известно , разрушиха идил . Това наскърбява ли ви ?
316
18
 
10
 
! Отговори
злобата ви е показа преди 6 години
До не аха, а ха-ха-ха..Не знам колко са колхозници но тяхното население се увеличава и имиграцията е в посока към тях. Ние пък , за пръв път без война и робство сме с катастрофирали и буквално изчезваме. Можем да благодарим на "партньорите " за това .
315
18
 
17
 
! Отговори
аха преди 6 години
" Дойче Веле " , после няма нужда да се чете нататък .
314
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, ясно е, че руските спецназ не могат да се справят в съвременни бойни действия срещу американски военни.Тогава къде са тръгнали?Защо скришом ще нападат, след като знаят, че срещу тях е истинска армия, а не пияници ?!Значи нямат моззък.Само Бояришшник в кръвта.
313
12
 
21
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
*** е, че загиват млади момчета, излъгани от една фашизирана тоталитарна власт.Докато главният отговорник - Хитлерът на 21 век - се готви да "управлява" империята си до живот.
312
14
 
6
 
! Отговори
И последствията.. преди 6 години
Кюрдите напускат Дейра-Зор...Сирийската армия влиза в Африн...
311
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая е 100% -ва рускиня. Дай мъжа ми да го пратим като частен наемник, пък ако го убият някой ще ми е виновен на мене....Все едно ако Иванчо се запише във френският свободен легион, да му резнат главата във африка и някой друг да му е виновен. Като да станеш охрана на мутра и ако те гръмнат, да са ти виновни другите мутри...
310
11
 
18
 
! Отговори
Грухиандър преди 6 години
Джуджари какво изблея по въпроса или се е скрил под полата на любовницата си Медведев :)))