Германци цакат български гастарбайтери... Как ги лъжат?

От неизплатени жълти стотинки до неправомерни уволнения
Обновена: 16 фев 2018 22:07 | 16 фев 2018 22:04, Екип на Bloomberg
56
Германци цакат български гастарбайтери... Как ги лъжат?
Снимка: Bloomberg

В България съществува възприятието, че на германския пазар на труда няма нарушения и проблеми. Но в Германия има много работодатели, които не спазват регламентите и които нарушават правата на работниците си българи и въобще на служителите си от Централна и Източна Европа. Разбира се, не всички работодатели обаче са такива.

Това коментира в ефира наBloomberg TV Bulgaria Иван Иванов от Асоциацията за въпросите на работниците мигранти в Германия.

Нарушенията биват разни – от дребни като неизплащане на часови надници, които се решават сравнително лесно, до по-сериозни като незаконно уволнение или неизплащане на солидни суми.

Причината за нарушенията се корени основно в ниската осведоменост на работниците от ЦИЕ, от която се възползват недобросъвестните работодатели, посочи събеседникът в предаването. 

В Германия, отбеляза Иванов, има голям глад както за квалифицирана, така и за неквалифицирана работна ръка. Болшинството българи обаче работят като неквалифицирани кадри, като нарушенията в техния случай са повече.

Какво прави организацията, чиито представител е събеседникът в предаването, за да се бори с гореописаните некоректни практики?

Целия разговор вижте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Работих 26 години в Германия. Зная езика, спазвам законите и имам висока квалификация. Не ми се случи някой германец да ме прецака - дори 1 дойче марк, дори 1 евро. Никога не усетих неуважение от работодателите ми. Ако човек е работлив и отговорен в Германия, всичко върви по мед и масло. Пожелавам на читателите тук хубав ден и да не вярват на общи приказки. От Иван Иванов, Петър Петров или *** Мунчев!
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** го цакат навсякъде.Дори и в ЮАР.
26
3
 
27
 
! Отговори
д-р Хаус преди 6 години
Забравяте да уточните, че посредниците между работник и работодател са турци. Скоро ще са и от онази из/мет, която Меркел довлече в Германия.
25
7
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТАКА ЧЕ ОТ ПРЕДНИЯТ МИ КОМЕНТАР СТАВА ЯСНО ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА НИКАКВИ НЕЗАКОННИ УВАЛНЕНИЯ ! 15 МНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПИСМЕНО УВЕДОМЯВАШ ДРУГАТА СТРАНА ЧЕ ПРЕКРАТЯВАШ ДОГОВОРА ,НО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ЗАДЪЛЖИ ДА ОБЯСНЯВАШ ПО КАКВИ ПРИЧИНИ ПРЕКРАТЯВАШ ДОГОВОРА !ПО ДРУГИЯТ ВЪПРОС ЗА НЕПЛАТЕНИ ТРУДОВИ ЗАСЛУГИ , ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ САМИТЕ РАБОТНИЦИ ! СЛЕПИ ЛИ СА ,НЕ ЗНАЯТ ЛИ КЪДЕ СЕ НАМИРА ZOLLAMT И ДА ПОДАДАТ ЖАЛБА СРЕЩУ РАБОТОДАТЕЛЯ ?!
24
7
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Това коментира в ефира наBloomberg TV Bulgaria Иван Иванов от Асоциацията за въпросите на работниците мигранти в Германия.ТОЗИ ГОСПОДИН ИВАНОВ ВЪОБЩЕ НЯМА ПРЕДСТАВА ЗА ТРУДОВИЯТ ЗАКОН В ГЕРМАНИЯ ! КАКВО ЗНАЧИ " НЕЗАКОННИ УВОЛНЕНИЯ " ?! ВЪВ ВСЕКИ СКЛЮЧЕН ТРУДОВ ДОГОВОР Е ОТБЕЛЯЗАНО ,ЧЕ ВСЯКА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ МОЖЕ ДА ПРЕКРАТИ ТРУДОВИТЕ ОТНОШЕНИЯ КАТО 15 ДНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО УВЕДОМИ ДРУГАТА СТРАНА ЗА НАМЕРЕНИЯТА СИ ,ЧЕ ИСКА ДА ПРЕКРАТИ ДОГОВОРА ,НО НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ОБЯСНЯВА КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ !
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те по улицата не могат да вървят без да се блъскат,настъпват и засичат с хората та какво остава като отидат при белите хора да работят.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От "лектора" на ДПС и Дост ли е цаканият етнос?
21
6
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 6 години
V de mnogo trudno sa xora neznaeshti elimentarni raboti poi4ito rabotyat taka nare4eni turci izpozvat gi po 16 18 chasa za 60 70 ? i nyakoi i pari izobshto nevijdat i bez dokumenti rabotyat ate gi lajat che sas dokumenti rabotyat germania nee za prosti xora
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99% не са германци а българи/турци и прочие с немски паспорти! Който не знае език - ***!
19
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да работят за германци, защото не знаят език. Работят за турци. Не им се разбира българският, какво да говорим за немският. И това не е нещо временно. Няма и да го научат. Дори не гледат немска телевизия, не контактуват с местните жители, ясно защо. И ромът си е ром. Толерантна съм, не съм расистка, но маята си е мая. Облечени, уж цивилизовани, но като ги срещнеш няколко пъти им виждаш навиците и приомите.
18
4
 
11
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До УчителИ как ще прецакаш някой който няма нищо, най много да ти отработи прецакванвто
17
4
 
39
 
! Отговори
Учител преди 6 години
То.. като се замисля и в България си е така - още като видиш някой да пише "експлуатотори", ти е ясно, че не може да пише. Следователно не може да смята. Следователно може да го прецакаш.
16
4
 
14
 
! Отговори
"-" преди 6 години
И знаете ли в какво се състои основната причина на подобни проблеми не само в Германия????В това, че мнозина не владеят дастатъчно добре езика на държавата в която отиват да работят, а някои дори и една думичка не знаят!Не могат да говорят, да разбират или да четът и се превръщат в лесна плячка за западноевропейските експлуатотори.Онези, които владеят езика писмено и говоримо, поне на средно ниво, нямат подобни проблеми.
15
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до ***. Не слагай всички роми под един знаменател. Имам приятели роми с които заедно завършихме висшето си образование. Това че в гетата има неграмотни не означава че всички са такива. Так че се въздържай от такива определения! Що се отнася за немските работодатели грешката е че през 90-те години едни Българи ги открехнаха на дяволуците. Ако някои са ходили в Германия по онова време сигурно са се учудили колко зъдръстени бяха немците. Да бяха но нашите ги открехнаха и сега стана страшно.
14
7
 
16
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Ама нали бяха много принципни, бе, нали са все за пример , а в България било най- лошото, само корупция и престъпления. Ей ги какво правят, принципните европейци. Да си примпомним как изтребиха по концлагерите милиони хора. Смешници, за нияо не стават, освен да разрушат Европа. И войни не могат да водят..
13
2
 
2
 
! Отговори
ангелчо преди 6 години
Може и още, може. Но да си забравиш собственото име от амбиция, а да помниш чужди...е немога да го приема
12
2
 
3
 
! Отговори
до Мънки Джънки преди 6 години
Голям професор се извъди,Ангелчо!
11
4
 
20
 
! Отговори
accomodations преди 6 години
Не очаквайте да се гледа с добро око на необразовани и неквалифицирани кадри.Още повече,че тези хора отиват там без да знаят езици и се затварят в "общности",тоест в различни престъпни гета.
10
3
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Ocиpaтe се още преди гypбeтa, а аз ви пращам за да не цапате тука
9
5
 
23
 
! Отговори
МайМуната преди 6 години
Забравихте да споменете,че въпросните гастарбайтери в 95% са р....оми.Как очаквате от един р....ом да е грамотен,образован,информиран и да работи нещо различно от чистач,берам и т.н.