Колко струва безценното? Олимпийският златен медал – $559

Златният медал всъщност е само покрит със злато... а отдолу е сребро
18 фев 2018 09:36, Екип на Investor.bg
24
Колко струва безценното? Олимпийският златен медал – $559
Хана Хускова от Беларус с медала си Снимка: БTA

От емоционална гледна точка олимпийският медал може да е безценен. Кой би могъл да определи цена на дългогодишните усилия, които един спортист трябва да положи, за да се качи на почетната стълбичка?

Тези дни почти 3000 спортисти си дават среща на Зимните олимпийски игри, които се провеждат в южнокорейския град Пьончан. Тези с най-добри резултати са възнаграждавани с медал на шията, който може би оправдава всички положени усилия.

От икономическа гледна точка обаче стойността на всеки медал зависи от пазарни правила, при които се взимат предвид от разходите за използваните материали при производството до пътя на спортиста и контекста на Олимпийските игри, при които го е спечелил, пише ВВС Mundo.

Така например през 2013 г. бяха платени рекордните 1,47 млн. долара за един от четирите медала, които Джеси Оуенс спечели през 1936 г. на Олимпийските игри в Берлин.

Този спортист беше най-награждаваният на игрите, а афроамериканският му произход нанесе тежък удар върху теорията за превъзходството на арийската раса, прокламирана от нацисткия лидер Адолф Хитлер.

Повече сребро, отколкото злато

За Олимпиадата в Пьонгчанг организаторите са поръчали производството на 259 комплекта медали. Всички имат еднакви размери – диаметър от 92,5 мм., но теглото им в грамове варира – 586 за златните медали, 580 за сребърните и 493 за бронзовите.

Допълнителните шест грама на златните медали спрямо сребърните са всъщност голямата разлика, тъй като и двата вида медали са изработени от чисто сребро, но първите имат златно покритие.

Последният път, когато златните медали действително са изработени от този метал, е на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г. Оттогава съставът им варира. Според действащия правилник на Международния олимпийски комитет (МОК) всеки златен медал трябва да съдържа поне шест грама 24-каратово злато.

Каква е разликата в цената на медалите?

По настоящи цени на златото, които са около 42 долара за грам, само покритието на всеки златен медал струва около 252 долара. Към това трябва да се прибавят около 307 долара за съдържанието на сребро, което се търгува за около 0,53 долара за грам.

Така всеки златен медал би струвал около 559 долара, а всеки сребърен медал – около 307 долара. Колкото до бронзовия медал, съставът му е 90% мед и 10% цинк, така че материалната му стойност е малка.

Корейската марка

При производството на медалите освен необходимите метали организаторите на Олимпийски игри винаги опитват да внедрят някои отличителни елементи, които напомнят за стойности и символи, свързани със страната домакин.

В случая на Пьонгчанг медалите са дело на южнокорейския дизайнер Лий Сук Во, който е вградил някои от съгласните на корейската азбука Хангъл като връзка с културата на страната и като символ на усилията на спортистите, участващи на игрите.

Дизайнът е вдъхновен от здравината на дънера на дърветата и предната част показва олимпийските кръгове. От вътрешната страна са показани дисциплината, в която се е състезавал атлетът, и логото на Пьонгчанг 2018.

Лентата, на която са окачени медалите, също е отличителна. Изработена е от типичен южнокорейски плат, който е лек и с високо качество. Медалите вървят с дървена кутийка на леки вълни, вдъхновени от стряхата на традиционните корейски къщи ханок.

Колкото до историческия контекст, лесно е да си представим, че тези медали могат да струват много повече в бъдеще, ако сближаването по повод Олимпийските игри между Южна и Северна Корея се окаже нещо повече от приятелски жест.

Още интересни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
nqma gi podopechnite na djudjeto znachi e mente vsichko izvan murzilkite e mente .....e tuk tolkova rusofili na edno mqsto ne moish sabra kato saita vi
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До браво на РуснацитеСвръхдържавата отново ще я наказват, единият от медалите още утре щи и го вземат заради допинг, става въпрос за медала по кърлинг. Другата много неприятна новина за русифицираните ни запалянковци е че Украйна вече има златен медал пък измислената свръхдържава няма. По руските форуми пикaят кръв от тая новина. Що се отнася до победата над САЩ по хокей, просто отбора от професионалисти на измислената свръхдържава победи отбора от студенти на истинската свръхдържава.
15
6
 
5
 
! Отговори
Триене-цензура преди 6 години
Тъй, тъй де. По стар соц. обичай оплюваме Олимпиадата, защото е организирана от гадните капиталисти. Друго си е Москва 1980.......
14
6
 
8
 
! Отговори
браво на Руснаците преди 6 години
Русия победи САЩ на хокей 3-0 и вече има медали колкото САЩ,на олимпиадата и въпреки репресиите срещу Русия те се представят отлично и по добре от"чистите"нации....
13
0
 
6
 
! Отговори
Стадион "Филип преди 6 години
Терминът "афроамериканец" е по-млад от термина "македонска нация". Ако великият лекоатлет Джеси Оуенс можеше да прочете (превод на) този материал, нямаше да познае, че в него става дума и за него.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В сайта не мога да намеря кой би на хокей?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи трябва да го наричат "позлатен" медал.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как толкова евтино се протават на Олимпиадата! И в Столипиново за безценното се плаща повече!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде па кой в 21 век прокламира превъзходството на арийската раса и какво общо има това с олимпиадата? Те и немците отдавна не си вярват на тая теория. Най-много медали обикновено взимат щатци, китайци и тук-таме некой скандинавец, канадец и руснак.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на мене ми се струва като подигравка с труда на спортистите. Олимпиада има веднъж на 4 години и спортистите не са пестили средства, за разлика от организаторите...
7
0
 
6
 
! Отговори
Китайско менте преди 6 години
На "медала" по навик са праснали надпис "Dollche & Gabannah"
6
7
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 години
И какво и е ментето на олимпиадата ,бе *** порусначени еничари?За това ,че им забраниха да зобат допинг ,за да угодят на комплексираните си управляващи .Ето сега се вижда колко са велики вашите спортисти.То нямаше с какво друго да се гордеят освен с изкуствено постигнати резултати в спорта.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олимпиадата не струва.
4
9
 
17
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Това е Олимпиада Пародия!Задкулисни игри,външен натиск върху членовете на МОК,режисирани съдебни решения,опорочаване на Олимпийския дух.Позор за спорта!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Апропо, хубавка е тази Хана. Пу-пу, че то хубава россскиня рядко се среща."И още в следващата статия виждаме Анастасия, състезателката по кърлинг.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златен медал от сребро, евала...
1
11
 
2
 
! Отговори
ДО 1 преди 6 години
А като ти е толкова менте що гледаш? Апропо, хубавка е тази Хана.