Комунистът милионер, който иска да седне в стола на Путин

"Царят на ягодите" Павел Грудинин е кандидатът на Комунистическата партия
19 фев 2018 21:30,
90
Комунистът милионер, който иска да седне в стола на Путин
Снимка: БТА

Въпреки че е бизнесмен, чиито приходи се измерват с милиони долари, Павел Грудинин е кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация за президентските избори на 18 март.

Наричан "царя на ягодите", 57-годишният Грудинин е директор на Совхоз "Ленин" - селско стопанство за плодове и млечни продукти, разположено на труден терен в предградие на Москва, пише АФП.

Обявяването на кандидатурата на този вечно усмихнат мъж с буйна прошарена коса и мустаци предизвика изненада. Издигането му придаде по-младежки облик на организация, която след разпадането на СССР беше представлявана от 73-годишния Генадий Зюганов, който при управлението на Владимир Путин ставаше все по-малко критичен към властта.

Според проучванията Павел Грудинин има около 7 на сто подкрепа, което го поставя на второ място сред осемте кандидати и много далеч от лидера на Кремъл (с над 70 на сто).

На хартия Грудинин има всички качества на комунистически кандидат: той ръководи старо стопанство от съветско време и възхвалява Сталин, с когото има лека физическа прилика.

Парадоксалното е, че Павел Грудинин не е член на компартията и в миналото е критикувал нейните догми.

Натрупал е по-голямата част от богатството си от даването под наем и продажбата на скъпи терени в околностите на Москва на хипермаркети.

Миналата година неговото предприятие обяви оборот от около 4 милиарда рубли (57 милиона евро). През последните шест години е обявил приходи от 157 милиона рубли (2,2 милиона евро). "Не е толкова зле", похвали се той на неотдавнашна пресконференция.

Някои наблюдатели смятат президентската му кандидатура за маневра на властта, за да се насърчи избирателната активност - несигурна заради предвидимия резултат - без обаче да представлява реална заплаха за Путин.

Макар че не се колебае да критикува някои политики на правителството, Грудинин никога не напада лично руския президент. "Това е сблъсък на идеологии, не на личности", обяснява той.

В миналото той публично е подкрепял Путин и дори е бил член на основната прокремълска партия "Единна Русия".

"Капиталист"

Историческият лидер на компартията Генадий Зюганов похвали новия кандидат за прилагането на социалистически принципи в своето предприятие, в което има детска градина за децата на работниците, а заплатите са над средната.

Совхоз "Ленин", който е "територия на социалния оптимизъм", според Зюганов, е голям колкото цял квартал. В него се влиза през портал, украсен с изображения на ягоди.

Основан през 1918 г. като витрина на съветското земеделие, през 1995 г. совхозът беше приватизиран и начело на него застана Павел Грудинин.

Днес той заявява, че е модернизирал бившето държавно земеделско стопанство, например чрез механизирано доене на кравите (така е в текста на АФП. Всъщност Грудинин въвежда роботизирано доене - б.ред.), като е инвестирал част от печалбите в услуги за работниците, които са доста по-добри, отколкото предлаганите от държавата.

В училището на стопанството си, открито миналата година, децата учат компютърно моделиране и история на Древна Гърция, а в детската градина има цяла стая с конструктори "Лего".

Павел Грудинин може и да е "капиталист", но начинът, по който се отнася към работниците си, се приема добре от комунистическите избиратели, обяснява политическият анализатор Константин Калачов.

"Под натиск"

Изненадващата му кандидатура предизвика нов интерес към комунистическата партия и в популярната прокремълска преса се появиха враждебни статии, поставящи под съмнение почтеността му заради твърдения за негови банкови сметки в чужбина.

Нарастването на популярността на комунистическия кандидат "предизвика страх и смайване" в предизборния екип на президента, според комунистическия депутат Валерий Рашкин. "Те вече опитват да го омърсят", казва той.

От своя страна Павел Грудинин се оплаква от посещения на данъчни инспектори и ограниченото ефирно време, заявявайки, че е "под перманентен натиск".

Според Калачов в Кремъл няма единодушие какъв подход да се възприеме към Грудинин.

"От една страна се нуждаят от добра избирателна активност. От друга, трябва да го смажат, ако отнема електорат от Путин", обяснява анализаторът.

Според него, Грудинин би могъл да се задоволи с пост на губернатор на Московска област и за тази цел трябва да не получи повече от 15 на сто на изборите на 18 март.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
3
 
! Отговори
Trudovak преди 6 години
NE E VIARNO. KUMUNISTITE VINAGI SA RABOTELI ZA NARODA! AZ NIKUGA NQMA DA ZABRAVQ KAK NA ENA BREGADA MI DADOHA 500 LEVA, STANAH UDARNIK I EDIN PARTIEC DODE I MI DADE SHOKOLADCHI. E TVA SA POLETICI DRYGOTU E PORNUGRAFIQ
17
3
 
5
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 22,Раздава ги, да- плаща много скъпи операции на хора, работещи в това затвореното стопанство(совхоза), който той управлява! Може би е олигарх, но за разлика от доста други руски олигарси, не влага огромни суми в чуждестранни футболни отбори, в яхти, прескъпи вили и имения и т.н. Значителни суми той влага в стопанството, което ръководи, където живеят и работят близо 12хил.д., за училища, за детски градини, паркове и т.н.
16
5
 
6
 
! Отговори
Тондоро Мондоро преди 6 години
До Гоши Ти не си евроатлантик ,ти си от третия свят , без глас без мнение- така е при управлението на кръглия суджук от Банкя
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак дадохте повод на шумкарите да се развихрят в коментарите
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния *** който си е повярвал. Има около 1001 начина бизнеса с ягоди рязко да приключи а придобитото по незаконен начин имущество да бъде конфискувано. Случайно открити вредни вещества в ягодите, генетично променени ягоди например или използвани забранени торове, пък после да се оплаква на баба си.Не са решили не са го поръчали на компетентните органи
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали е комунист и милее за пролетарията . Нали лозунгът на комунизма е всички са равни ами да си раздаде милиардите защо ги пази
12
3
 
6
 
! Отговори
Тондоро Мондоро преди 6 години
Времето е наше само БКП
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Нали знаеш, че това да се избират само галмуци като алтернатива на Путин е премерен комунистически ход"В Русия, както в Европа и САЩ всеки може да се кандидатира за президент, стига да разполага с ресурси за кампанията си, срещу какво точно недоволстваш? Това е демокрация. Примерно 90% от световното население няма да е в състояние да изброи другите претенденти за президент на САЩ, освен Хилъри и Тръмп. Защо? Защото са нямали достатъчно ресурси да завземат медийното пространство.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всички капиталисти бяха като Грудинин, нямаше да се пръкне комунизма. Но алчността не знае мярка и не взима поука, и затова историята пак ще се повтори.Грудинин разбира се не може да управлява Русия, голямата международна политика и отстояването на стратегическите интереси на Русия не са совхоз. Но Путин, сериозно трябва да се замисли за икономиката и особено в частта и за доходите, та хора като Грудинин, трябва да бъдат назначавани да управляват икономически ресори.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще е интересно да наблюдавам как атлантиците ще застанат на страната на комунист в случая. Така като гледам предимно предпазливи и премерени коментари. :)
8
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Ще седне в скута на чичко Путин.
7
5
 
10
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Народът на Русия обича Путин. Ще си спечели със 70-80% и всички демократи, либерасти, *** и останалата гмеж ще останат с пръст (или нещо друго) в уста.
6
1
 
8
 
! Отговори
venci преди 6 години
ще седне човекът, що да не седне... ама Путин няма да е станал, та ще му се надене на... домодедовия
5
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли гори от желание да стане президент тоя мужик. По-скоро са го назначили на длъжност "кандидат-президент". Все пак не върви да има само 1 кандидат, трябва да има и други за парлама
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3E, тук-таме се среща и по някой милиардер, особено ако свири на виолончело.
3
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато става дума за комунист,няма нужда да се доуточнява че е милионер.
2
10
 
16
 
! Отговори
Физиономист преди 6 години
Прилича на бившия комунист, партиен секретар на БГА Балкан, понастоящем милионер и редовен гост на сборищата на русоробите на яз. Копринка.
1
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЮДМИЛА ПУТИНА: МОЯ МЪЖ УМРА 2007МА ГОДИНА ОТ РАК!ИМА Я СТАТИЯТА НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ В НЕТА!)!