"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!

В Европа нови мощности се изграждат на съществуващи площадки
Обновена: 20 фев 2018 16:20 | 20 фев 2018 16:15,
114
"Белене" или нов блок в "Козлодуй"? Казусът се точи!
Снимка: архив, БулФото

В Европа почти няма нови ядрени площадки - новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите като заместващи мощности. Това коментираха експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на дискусия за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Площадката за нова мощност в съществуваща централа е вече избрана и има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Предстои обаче издаването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Димитър Куюмджиев от БЕМФ обясни, че с добавянето на нови 2 хил. мегавата ядрени мощности, на фона на очакванията за увеличаването на ВЕИ-централите (заради европейските политики) и удължаването на живота на двата блока в Козлодуй, ще направи "енергийната система неуправляема". Той препоръча изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а оборудването за втори блок да бъде продадено, върнато на руската страна или използвано за модернизацията на съществуващите ядрени блокове.

Експертът посочи, че с парите за строителството на два блока в Белене - между 10 и 11 млрд. евро, могат да бъдат реализирани замразените проекти за хидровъзли на р. Дунав. Те биха имали диапазон за регулиране на мощността между 0 и 100%, тоест възможност за балансиране на потреблението, и възможност за предоставяне на пикова мощност от 760 мегавата.

Иван Хиновски (БЕМФ) изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, разкритикува доклада на Българската академия на науките (БАН) за строителството на АЕЦ "Белене", посочвайки, че направените прогнози са нереалистични - например по отношение на броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия).

Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Той беше категоричен, че при работата си учените не са взели предвид и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в системата на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.