Преметна ли българин Spotify – измамата за $1 млн.

Макар и крадец, нашенецът не нарушил нито един закон
21 фев 2018 22:07, Бойчо Попов
36
Преметна ли българин Spotify – измамата за $1 млн.
снимка: Pixabay

Българин, създател на плейлисти, е успял да измами платежната система на Spotify, и то в продължение на месеци миналата година, благодарение на което може би е станал милионер от платформата на Даниел Ек. Или поне това твърдят няколко високопоставени източници от музикалната индустрия пред Music Business Worldwide.

Уебсайтът разкрива подробности около случая, който е достигнал върховата си точка в края на миналото лято.

Доказателствата, събрани от медията, показват, че някой е източил огромна сума пари – поне 1 млн. долара – от Spotify, а средствата са били за отчисления за изпълнителите и звукозаписните компании.

Най-добрата част от историята? Вероятно този някой не е нарушил нито един закон, извършвайки това.

"Измамата" е забелязана първо от директор на една от големите звукозаписни компании през септември 2017 г., но по това време вече е било прекалено късно.Двата подозрителни плейлиста, направени от трета страна, са привлекли вниманието на лейбъла - „Soulful Music” и „Music From The Heart”. Те са били пълни с музика и с ISRC кодове, свързани с дейности в България. И двата списъка се появяват в конфиденциалната глобална класация на плейлистите, която индустрията получава от Spotify.

MBW е разглеждала част от тези конфиденциални класации, които се смята, че подреждат плейлистите по обема на приходите, които генерират в рамките на 7-дневен период. На 23 септември „Soulful Music” и „Music From The Heart” достигат ключови позиции.

„Music From The Heart” е бил на 84-о място в глобалния списък и на 22-о място в американската класация. В същото време „Soulful Music” е бил номер 35 в света (изкачил се е с 29 позиции) и на 11 място в САЩ. И двете позиции на „Soulful Music” са били по-високи от тези на всеки един списък с песни, пуснат от голяма звукозаписна компания.

По това време „Soulful Music” съдържа 467 песни, всички записани от привидно неизвестни изпълнители с много малко информация и присъствие онлайн. Това е изключително голям брой песни за плейлист, който е напът да влезе в 10-те плейлисти, генериращи най-много приходи, в САЩ.

Още по-странното – много малко хора са го последвали. През третата седмица на септември 2017 г. последователите са били едва 1797. По-голямата част от 467-те песни са били малко по-дълги от 30 секунди – минималното време, което е необходимо за монетизация на слушането в Spotify.

Историята става още по-интересна, когато се види колко хора всъщност са слушали тези песни. Според източниците около 1200 месечни слушатели, с някои вариации, са натиснали „Play” на всяка от песните в „Soulful Music”.

Как точно се случва така, че плейлистите попадат в класацията? Има два възможни отговора на този въпрос.

„Soulful Music” може да е абсолютно легален нишов плейлист, който е толкова пристрастяващ, че 1800 души не са спрели да го слушат отново и отново.

Или по-вероятният сценарий – някой от България е създал 1200 акаунта в Spotify, които са пускали тези 467 песни нон-стоп. За да се генерират достатъчно приходи, че плейлистът да стигне до топ 15 в САЩ, всички тези акаунти трябва да са били с абонамент за премиум услугата.

Именно тук започва да изплува геният на (потенциалната) измама. Да кажем, че този българин е използвал пари, за да купи 1200 премиум акаунта. Това е доста работа, защото трябва да си доста креативен, за да създадеш отделни имейл адреси и идентичности за всеки един от тях. Освен това е скъпо. Една проста калкулация показва, че 1200 акаунта по 9,99 долара за месечен абонамент би означавало 12 хил. долара месечно (макар че сумата може да бъде намалена чрез семейни акаунти и други намаления).

Вижте колко може да е спечелил българинът в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: бизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Баче ви Бойче е превеждал с Гугъл Транзлейт и е поукрасил нещата и се е получила такава каша, че човек получава главоболие щом се опита да прочете публикацията!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре да нее минал на вътрелен сървър дето капело по подобия ли бе кавър
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на оня в каспичан няма и да знае аре стига тоя е бая зелен
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пили студена вълна аиде зор то не теглят само бг теглят то едно бебе тегли та намерили с какво да се занимават всеки споделя и всеки тегли тия отде разбират че българин смях
27
1
 
3
 
! Отговори
Волчик преди 6 години
До Анонимен 23Честно ли ? Аз бих ползвал някое силно GPU, от рода на 1080, защото имат по 2560 ядра, които могат да подържат висок брои тредове.Нашият човек просто е написал простичък алгоритъм, който да се създава и запазва сесия, след което, просто прави заявка за нова песен, но вместо да я "върти", просот проверява колко е дълга песента и след този интервал от време, изисква нова песен.Вероятно му е отнело известно време, да оптимизира целия процес ...
26
3
 
3
 
! Отговори
Йх преди 6 години
Не виждам какво е направил, незаконно.В общи линия така работи и Ютуб.Само, че тия не могат да преживеят,някой да ги надцака по техните правила .
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азНе е важен броя акаунти а е важен броя акаунти които са настроени да повтарят автоматично един и същи плейлист след като свърши. Тази опция е удобна за хората обичащи да слушат едни и същи песни. Аз съм си правил плейлисти с 10 песни и съм ги повтарял защото ми харесват.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До жекоАз си плащам защото неискам да си губя времето в търсене на оригиналните mp3 които са свалени от музикалните електронни магазини и са камени в пиратски сайтове. Също така и имам огромна колекция с музика в Спотифай която мога да я слушам навсякъде.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Според мен ако се натисне бутона за повторение на един плейлист и така седи цял месец определно песните в плейлиста ще натрупат слушания. Не е важна брoиката на акаунтите а е важно приложението да е вклюмено постоянно на този плейлист и да е отбелязан бутона за повторение на песните след като свършат песните в плейлиста.
22
3
 
12
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Евала, е ва ла!Има акъл, печели!При това без да пресича линията на закона! Хахахахахахахахах, иска ми се да видя муцуните на тея дето са платили!Дано да е истина и човека с кеф да си ги харчи!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по ми е любопитно колко машини е имал за да пусне толкова плеара едновременно да джуркат и да "слушат" :)акаунтите се правят лесно, като ти е таргет милиона, времето е 1 седмица занимавка ръчно за сам човек, ако ползва бот -> час-два.
20
1
 
14
 
! Отговори
Пояснение преди 6 години
Чакайте, чакайте,Човекът не е откраднал пари от Spotify! Тези пари така или иначе Spotify са щели да ги дадат - на други листи.Човекът е взел пари (не съм сигурен, че тива не е измама), които иначе са щели да отидат у някои изпълнители веднага под чертата. Върви разбери кои са, но точно тях е ограбил.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лек офтопик - спотифай изключително добре буферира и дори да ви прекъсва нета, свири стабилно.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък това кои ползва като оня саит наедна дискотека де не е направен и тп като хората *** то от присмиващия дисководещ които мие голям умник место да го развива спи верно е зелен тои е зелен на 50
17
2
 
18
 
! Отговори
Handel преди 6 години
А бе тия са много не в час с нещата. Трудно било да направиш 1200 акаунта с 1200 емайла... Бабините им трънкини. От много години (поне 20) съществуват скриптове, които генерират акаунти на разни сайтове вкл Фацебока и подобни. И не става въпрос за 1000 акаунта, а за много десетки хиляди.
16
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащам пари, за да слушам музика....хахахахахахахаха :-)))Евала на нашенеца, преметнал е мошениците!Ще плащаме пари, за да слушаме Майкъл Джексън, Уитни Хюстън и Джим Морисън? Интересно на тях как ще отчетат авторски права и ще заплатят за гениалността им! Никак - *** и Пульо ще им харчат парите, айде де!
15
5
 
11
 
! Отговори
ined преди 6 години
Няма да е бил българин, българина си тегли музиката без пари и не обича да плаща за такива работи. Тая схема трябва някой евреин да я е измислил и се е маскирал на българин по-трудо да го хванат.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мухахаха, "Spotify" кьорав карти не играе. Като са ви преметнали, сега ще плащате. Ай честито!
13
7
 
15
 
! Отговори
жеко преди 6 години
фейк нюз и реклама на спотифай, не може га да разбера що трябва да си плащаш за музика като мп3ките са безплатни
12
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 6 години
За целта първо трябва вътрешна информация как стават нещата. Такава може да бъде дадена от реална музикална компания. Едва ли всеки може да качва плейлисти с н на брой изпълнители. Еле пък трябва да докаже и авторство. Това означава записи, пак опираме до музикална компания. За акаунтите трябват мейли, с ботове регистрация не става. Акаунтите дори и управлявани от ботове пак изискват много работа. Трябва си регистрация, плащания през отделни карти... Не може да е работа само на един човек.