Ще избере ли Америка децата си пред огнестрелните оръжия?

Младите протестиращи казват: Свалете оръжието!
21 фев 2018 20:07, Елка Василева
69
Ще избере ли Америка децата си пред огнестрелните оръжия?
Снимка: Reuters

Щом чашата на търпението прелее, идват моменти, когато гражданите казват, че им е дошло до гуша, когато те се надигат срещу политически лидери, които не отстояват техните интереси и чиято морална безотговорност застрашава животи. Възможно е сега да сме свидетели именно на такъв момент, имайки предвид протестите на американските тийнейджъри, които са ужасени от поредното масово убийство, дело на някого с лесен достъп до оръжие, пригодено за употреба на бойното поле, а не в училище, пише "Ню Йорк таймс" в редакционна статия.

На тези деца им е писнало. Омръзнало им е да слушат празни изказвания на съчувствие след зверства от този вид, с който са израснали - като масовото убийство миналата седмица, при което в гимназия в Паркленд, Флорида, бяха отнети 17 живота.

Омръзнало им е от превърналата се в нещо като ритуал в такива случаи фраза за мисли и молитви за жертвите. Омръзнало им е да живеят в страх, че може да са следващите, които да попаднат на мушката на добре въоръжен изпаднал в умопомрачение убиец, дори и въпреки всичките активни учения и отцепвания на сгради, през които са преминали.

Омръзнало им е от малодушни политици, които коленичат пред Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и цинично-фундаменталисткия й подход към Втората поправка на конституцията.

Още по темата

Те се питат каква е тази страна, в която децата ходят на училище с бронезащитни раници на гърба - способни, както твърди производителят "Булет блокър", "да спрат патрони с калибър .357 Магнум, .44 Магнум, 9-мм, .45 кух връх и други".

"Родена съм 13 месеца след Колумбайн", каза в понеделник дванайсетокласничка на име Фейт Уорд, споменавайки случая "Колумбайн", масовото убийство в гимназия в Литълтън, Колорадо, през 1999 г. - зората на съвременната вълна от масови убийства в училищата. Уорд говори пред телевизионен репортер на демонстрация срещу оръжията пред училището си в Плантейшън, Флорида. "Откакто се помня, само това познавам", каза тя, "тази култура на безпричинно застрелване на хора и тази култура да се казва: О! Нека от наша страна да има мисли и молитви в продължение на три дни и после да продължим напред. Омръзна ми от това."

Омръзнало е на всички нас.

Твърде рано е да се каже дали този справедлив гняв е предвестник на зараждащо се трайно младежко движение за здрав разум по отношение на огнестрелните оръжия, надхвърлящо спорадичните протести. Надяваме се да е така. Време е Америка отново да се вслуша в децата си. Кой има повече да губи от тях?

Благоразумните млади хора имат силата да накарат неразумните възрастни да си вземат поука - и да действат. Видяхме го по време на войната във Виетнам преди половин век. Млади хора, първоначално определяни от силите на елита като нечистоплътни, дългокоси изменници, дадоха сила на антивоенно движение, което помете страната, и дори и да отне години, в крайна сметка то сложи край на погрешната авантюра на Америка в Югоизточна Азия.

За да бъде ефективно, всяко движение се нуждае от реалистична програма, а не само от емоция. Иначе рискува да изчезне отведнъж така, както се е появило, без да постигне нещо кой знае колко значимо. Като начало може да се започне с искане за затягане на федералната система за проверки на желаещите да си купят оръжие, за да бъдат наблюдавани по-добре например хора с психични отклонения или такива, които вече са били замесени в насилие с огнестрелно оръжие. Една такава програма трябва да включва и възстановяване на националната забрана за бойни оръжия - на щатско равнище подобна мярка не мина вчера в Конгреса на Флорида - както и да се сложи край на абсурдната забрана върху отделянето на публични средства за изследване на насилието с огнестрелни оръжия.

Дори президентът Тръмп, който на конгреса на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжия през април миналата година заяви пред делегатите, че имат "истински приятел и закрилник в Белия дом", даде сигнал, че може и да е склонен да подобри системата. "Вашингтон пост" съобщи, че след като видял репортажите за ученическите протести, президентът попитал гостите в имението си Мар-а-Лаго дали трябва да направи нещо повече за контрола върху оръжията.

Вчера той нареди да бъдат изготвени правила за забрана на приспособленията за превръщане на полуавтоматични оръжия в автоматични. Като се изключи това обаче, е трудно да се каже дали намеренията му са сериозни, когато заявява, че е отворен за по-строги проверки на досиетата на купувачите на огнестрелно оръжие. Постоянството не е сред запазените марки на Тръмп.

Но ако младите хора, които канализират енергията на този момент на гняв, останат твърди, може не само да го накарат да действа, но и да втвърдят решимостта на другите официални лица и кандидати на изборни длъжности. Ако оставим настрана ужасните масови убийства в училищата, там младите хора по също толкова ужасен начин ежедневно са изложени на риска от самия феномен на насилието с огнестрелни оръжия.

Миналия юни списание "Педиатрикс" написа, че всяка седмица от стрелба загиват средно по 25 деца на възраст 17 или под 17 години. В изследване от 2016 г. на изданието "Америкън джърнъл ъв медсин" се посочва, че в най-богатите страни в света взети заедно, които са общо около двайсет, смъртните случаи в САЩ от огнестрелно оръжие сред деца на 14 или под 14 години съставляват 91 процента от всички случаи.

Това, което казват младите протестиращи сега е: свалете оръжието. Ние сме вашите деца.

Как би могъл някой да не чуе техните болезнени гласове?
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
,,правилни черти на лицето" :)Ходи се лекувай, ама преди това мини при офталмолога.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HandelЯ ни кажи кой е тоя шеф на А. Мафия който е бил и част от конгреса? Много ми е интересно името му ...не мога да се сетя ..пуст да опустея :)
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнат ли свободата на оръжията черните и латиносите ще превърнат цяла Америка в гето както стана в ЮАР.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешоходецАма за да имаш книжка се изисква да минеш медицински и психо преглед, да имаш все пак определено минимално образование и да си изкарал курс със съответните изпити. В САЩ можеш да да си купиш автоматично оръжие дори и да си шизофреник. А и има огромна разлика между това дали имаш пистолет за самозащита, пушка или автомат АР 15 като в случая. С 1вото трудно ще избиеш огромен брой хора, дори с пушка ще ти е по-трудно. Трябва достъпът до такива оръжия да се ограничи
48
5
 
5
 
! Отговори
Пешоходец преди 6 години
Най-добре е да се забранят колите понеже най-много хора загиват от птп!?!
47
2
 
7
 
! Отговори
полицай преди 6 години
в българия оръжуята не са забранени... що само повтаряте тези глупости. има си процедура.причината че не е по бързо и лесно е че има много ***. знаете ли колко *** се напиват всеки месец и правят глупости с тях защото нацията е деградирала и пияна. и после една комисия гледа и те пита ТИ ШОООО НА ТОЗИ СИ МУ ПОДПИСАЛ БЕЕЕ.. че така, човек да се чуди как да не ди даде щото знаем че евентуално 50% от вас ще направят глупост.
46
3
 
12
 
! Отговори
забрани преди 6 години
Забраната на оръжия не я виждам скоро, но пък за сметка на това е задействана пропагандната машина на мейнстрийм медиите. Ако сработи желанието на властта за отнемане или ограничаване на оръжията, това ще е края на Америка в този и вид. Конституцията им няма да струва вече и пет пари. А в държава, където правителството е почти всемогъщо много лесно ще се установи пълно сливане на пари и власт и въвеждане на диктатура от най-злокобен вид, примесена с високи технологии.
45
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека се избиват да видим щеим дойде ли някога умът в главата .И не е само до оръжието .
44
5
 
16
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Когато се отнеме оръжието на американското население,диктатурата там ще се официализира.Не че съм за оръжията,но това е целта.Много от атентатите са фалшиви,например този в Лас Вегас,на клипчетата пострадалите все едни и същи хора,от атентат на атентат скачат,трябва да увеличат бюджета.
43
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ако забранят оръжията в САЩ,цве.тните(природно по-яки и агресивни) ще започнат да избиват белите(както става у нас) с подръчни средства!Изобщо там положението отдавна е изтървано и може би нарочно.Идва епохата на "ЛУ.ДИЯ МАКС" и това си е!Впрочем,имаме близък живеещ в Маями,който на въпроса-"Има ли оръжие?",отговори:"При условие,че че.рните и латиносите са над 60% в района-няма как да нямам." Човека е 1.70м и 65кг с дрехите,какво друго му остава?
42
7
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
- Какъв янки ще да е, ако не може да изтрепе с кеф 20-30 души през живота си?
41
4
 
21
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Напъните за забрана на оръжията в САЩ възникват в началото на 20 век, когато шефът на мафията в Ню Йорк е сенатор от демократическата партия (традиция сред демократите включително епохата на клана Кенеди). И въпросният шеф на мафията и сенатор подема кампания за забрана на оръжията в Ню Йорк, защото въоръжените обикновени хора ама никак не обичат мафиотите и те често вместо рекет получават дупки от олово.
40
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43 Русия е на едно от челните места в света по показател насилствена смърт на 10 000 човека заедно с Бразилия , Мексико и Венецуела . Щатите са близко до тях но с много по нисък показател . Германия пък е в ПЪТИ по добре
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 Когато, през 1995-а ми дойдоха на "проверка" едни мазни момчета и аз изкарах законно притежавания пистолет и гръмнах два пъти (единия от страх падна и се разрешава - иначе голямо мъже) и им казах, че другия път ще е в главата ... Ме арестуваха и ме осъдиха за опит за убийство. ... Ей за тва, никой не иска да спи за оръжия. Винаги си ти пееbания в БГ
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38 Последната информация беше че са провели разговор по телефона с Тръмп малко след погрома и вече близо две седмици го няма , потънал в дън земи тилилейски
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34 болен е след американските шутове дето ги ядаха спец назовцитему на 7 вечерта не сме е да се покаже нещо пък и е на възраст вече
36
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бълтария оръжейната култура не е много висока но все пак я има на почти нормално ниво има към 500 000 пушкала в цивилното население Легални и почти няма издънки най много някое соц парче милиционер като се напие или в мутренските среди но там са с незакони в русия ОРЪЖЕЙНА култура НАМА НИКАКВА ще се избият и разцепят но парчита да не говорим че всяко чиновниче там се смата за потомствен княз много нагла и крадлива зган нашите са цветенца сравнено с там ....
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
35 Искаш да кажеш не ДВ а ТАСС
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А где Путин
33
2
 
6
 
! Отговори
vh преди 6 години
Няма да споря с теб, всеки има право на мнение, но не смяташ ли, че така нещата ще се превърнат в корсиканска вендета? Така няма да има край, защото всеки ще се наложи да гърми всеки, защото ще е в правото си. И докъде ще се стигне така?