Над 400 мирни граждани убити край Дамаск за 5 дни

Сред жертвите на обстрела има близо 100 деца
23 фев 2018 08:32, Елка Василева
103
Над 400 мирни граждани убити край Дамаск за 5 дни
Снимка: Reuters

Над 400 мирни граждани, включително близо сто деца, са загинали през последните дни в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, а Русия забави приемането на резолюция за хуманитарно примирие в ООН, която можеше да бъде гласувана днес, предаде Франс прес.

Силите на режима на Башар Асад подлагат на масиран обстрел за пети пореден ден обсадения район край Дамаск. Смята се, че кампанията е подготовка за превземането на Източна Гута, отбелязва АФП.

Неправителствени и международни организации и правителства изразиха възмущение от мащаба на обстрела, който е рядък по интензивността си дори в Сирия, където от 2011 г. се води гражданска война. Разрушенията в бунтовническия анклав са колосални.

Още по темата

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права от началото на кампанията са загинали 416 мирни граждани, включително 95 деца. За същия период в Дамаск са загинали 16 души, станали жертва на обстрел с ракети и миномети.

Режимът твърди, че иска да завземе Източна Гута, за да прекрати обстрела на столицата си, припомня АФП.

Въпреки съпротивата на САЩ, Франция и Швеция, руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви вчера, че членовете на Съвета за сигурност не са постигнали единно становище за налагането на едномесечно хуманитарно примирие. Той определи предложената резолюция като нереалистична и предложи поправки в последната минута.

Руските предложения изключват незабавното прекратяване на огъня и вместо това искат всички страни да прекратят враждебните действия възможно най-скоро, както и да работят за незабавна и безусловна деескалация на насилието и 30-дневна хуманитарна пауза, предаде Асошиейтед прес. Освен това руският текст включва осъждане на непрестанния обстрел на Дамаск от Източна Гута и изразява съжаление за продължаващите опити на терористични групировки да превземат територии и да нападат мирни граждани и цивилни обекти.

Няколко дипломати от Съвета за сигурност, запознати с проекта, го определиха като неприемлив, съобщава АП.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Който подкрепя бунтовници не се брои за цивилен! Ако искат да не ги бомбят да предадат бунтовниците и да развеят знамена на Асад !
72
1
 
20
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тези мирни жители,са семействата на ислямистите,иначе другите мирни отдавна са напуснали.
71
2
 
14
 
! Отговори
Astarot преди 6 години
Нормално. Евреите, как заради 2-3 изстреляни ракети от иницата Газа я омитат цялата?
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от източна гута са терористите които бяха влезли в Дамаск с кола бомба и бяха убили мирни граждани в столицата на Сирия . Няма как Русия да спре обстрела . Преди месеци сащ казаха че не трябва да има милост към терористите в Мосул. Същото трябва да направят и руснаците . Никакво отстъпление . Между другото колко убиха американците в контролираните от тях територии в Мосул ? Май бяха хиляди .
69
0
 
20
 
! Отговори
Откъде преписвате бе преди 6 години
Тази "информация" откъде идва? От самите ислямски терористични групи. Да сте видели снимки на "бунтовници"? Не сте. Я се замислете що така? Нали не вярвате, че малки дечица отбраняват Гута, смешници? Що не се навиват на коридори за мирните граждани? Нали не вярвате, че човек ще си седи в къщи и ще чака да го бомбят, вместо да се изнесе със семейството си извън района на бойните действия. Тези хорица там са заложници, живият щит на бандитите от ан-Нусра са.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уакандийците си губят последните лостове за оказване на натиск и врещят на умряло. Най-хубавото е, че всички вече само им се подиграват.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагледен пример за фалшиви новини
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом реват евроатлантиците значи са избити техни терористи
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започнаха евроатлантически опити да спасяват останалите терористи
64
0
 
17
 
! Отговори
антиджендар преди 6 години
До 62 АнонименКви сириици бе джендърски соро сои д ? това са ислямски терористи обучавани и финансирани от империята на злото САЩ. Кво се прайш на умен и толера с тен ?
63
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До popa ot razgradго...дете...казваш си "не мога да натисна спусъка"...а то вади ръчна бомба и те избива и теб и цялата ти дружинаи затова избиваш целия град - русский мир.
62
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За диктатурата няма граждани и деца. Там водещо е властта. Червен без бой власт , не е пуснал. Обаче говорят за равенство.Какво равенство има да избиеш милион сирийци ?за да запазиш властта си. Позор.
61
2
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
В Рака и Мосул никой не умря, нали?!
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като тези така загрижени за цивилното население в обсадения анклав реват за жертвите,защо не договорят с войските на Асад извеждането им от анклава и тогава да останат само "мъжествените борци за демокрация",да се бият за "възвишените си идеи",а не да се крият зад гърба на цивилното население.Доколкото ми е известно е имало предложения за това,ама не искат - друго си е да има чад чии гръб да се криеш.
59
1
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
на война като на война...невъзможно е да избираш между мирни и немирни граждани...особено при сегашните войни, където няма фронт...гледаш го...дете...казваш си "не мога да натисна спусъка"...а то вади ръчна бомба и те избива и теб и цялата ти дружина...ето това е в Близкия Изток...
58
1
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Аре пак се почна акция "Да спасим Терористите"Е няма да стане.Ще ги ринат сбулдозери
57
1
 
21
 
! Отговори
това е преди 6 години
Преди дни Русия засили групировката си в Сирия с нови самолети,су-25см,су-35с,два ПАК ФА су-57 и А-50У-очаква се голяма сеч на терористи и вой по медиите финансирани от САЩ.
56
2
 
21
 
! Отговори
-+-+ преди 6 години
Значи когато от Източна Гута по Дамаск изстрелват ракети, без да питам от къде ги имат е нормално и хуманно. Който ги въоражи и сега се крият сред цивилното население след като нападат, той да носи отговорност. В Алепо колко пъти имаше хуманитарни коридори и колко пъти от "опозицията" ги обстрелваха за да не може цивилното население да напусне града и да бъдат ползвано за жив щит? Тогава мълчаха. Сега"опозицията"губи, давайте примирие. Да не бяха нападали!Сега се сетихте за цивилното население?
55
1
 
20
 
! Отговори
сдсд преди 6 години
"По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права" повече няма да чета...ай стига фалшиви новини бе
54
5
 
17
 
! Отговори
това е факт преди 6 години
От този район всеки ден се обстрелва Дамаск,пазари,училища,улици има много цивилни жертви но никой не каза нищо!?а сега когато САА реши да разчисти тази база на терористите слугите на САЩ започнаха да лаят?видя се кой защитава тероризма.