Евро моцарела, евро шоколод – скъпи и некачествени!

Властите у нас продължават с проверките за "двоен стандарт"
24 апр 2018 07:40,
21
Евро моцарела, евро шоколод – скъпи и некачествени!

Разминаване в състава, качеството и цените на някои храни, предлагани на българския и европейския пазар. Това установи проучване за наличие на т.нар. "двоен стандарт" при храните на земеделското министерство.

Взети са общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в избрани държави-членки на ЕС.

Още по темата

Резулатите от проучването показват, че при 40 продукта няма разминаване на информацията на етикетите, но при 13 от тях представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност се различава, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според изследването най-сериозните различия се наблюдават при няколко продукта, а именно мляко за малки деца, където в българския аналог има по-високо съдържание на растителни мазнини, моцарела - предлаганото у нас е с по-ниско нетно количество и по-малко количество в опаковката, за сметка на повече саламура, бързо замразени багети, млечен шоколад, безалкохолни напитки.

И още - при 31 продукта цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-членка на ЕС.

А 22 цели продукта се предлагат по-скъпо в България отколкото в другата държава-членка на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16И аз започнах да купувам от Березка !Адски съм доволен !
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно е да критикуваме другите, но трябва и да погледнем и себе си! Ние всичко ли правим качествено ?
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще има изследване за българските некачествени храни. Отдавна "българско" не е синоним на "качествено"! Да не би някой отвън да ни вкарва палмовото масло в млечните продукти? Някой отвън ли ни слага нишесте в българското кисело мляко? Някой отвън ли ни прецака лютеницата? ... Същото се отнася и за леката промишленост. Отдавна българските обувки се правят от некачествени китайски материали. Облеклата също! Да не би да функционират текстилните предприятия? Откъде си мислите идват материалите?
16
0
 
4
 
! Отговори
До johny преди 6 години
Третото око се появява по-късно, но уврежданиятя вече личат.
15
6
 
8
 
! Отговори
johny преди 6 години
Аз си купувам само руска храна и проблеми няма -много е качествена и евтина!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо тази тема се разглежда сега?Преди 15-ина година да не би да беше друго?Като ви разправяхме, че например, шампоана тук и шампоана там нямат голяма прилика се оказахме глезли, принцеси и какви ли още не!Защо чак сега пискате?Поглъщайте си чалгата и не се обаждайте.Те са ви преценили, че толкова заслужавате, щом основния ви фон е музика за втора чакра.
13
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
немското масло е маргарин вьпреки че е на цена на маслото над 6 лв за250 гр сьомгата не е ясно от кьде идва и как е отглеждана вьобще в бьлгарияняма риба по избор
12
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори нискокачествените и скъпи стоки в повечето случаи са по-добри и евтини от българския им аналог, за това статия няма ли са пуснете.
11
4
 
1
 
! Отговори
И преди 6 години
Да живее ШОКОЛОДА
10
2
 
30
 
! Отговори
TT преди 6 години
Лоши ,лоши ама добре че ги има...Европейските храни имам пред вид.Който" патриот"не ми вярва да влезе в Лидъл и да си купи консерва с месо на Пиикок и едно наше Русенско варено...Аз вече пробвах,нашето производство и котката не поиска да го яде...Цените им обаче практически бяха еднакви.С какво щяха да ни хранят родните производители ако я нямаше европейската конкуренция да ги натиска,даже не ми се и мисли...
9
2
 
21
 
! Отговори
Романо Проди 2014 преди 6 години
......страните от източна Европа са приети в съюза не по реални икономически причини и постижения а по политически такива,целта е да бъдат откъснати от Руската орбита на всяка цена,на всеки е ясно че тези страни не отговарят на повечето критерии за членство в ЕС и че те ще докарат много проблеми на съюза.....
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....И пълни с всякакви отрови, които не се изписват на етикетите.
7
1
 
13
 
! Отговори
Димо преди 6 години
До ЩерюТ.е. леко и бавно да ни го наместят, а не със сила да ни разпорят!
6
1
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Демокрацията е изфинена, "цивилизационна" форма на ограбване, а не брутална и първична като развития комунизъм...
5
2
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Нищо,нали си имате евро *** ценности ,какво ревете ;) ???
4
0
 
26
 
! Отговори
Тарикати преди 6 години
Качествена храна, продавана в магазините, трудно може да се каже, че има, защото шмекрлъка с тия храни - е основата на печалбата от тях. Трябва все под някаква форма да ни пробутат нищо, - като че ли е нещо, а то си е пълнеж - вреден ***.
3
2
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Не че нашите храни са по-качествени.....
2
9
 
33
 
! Отговори
това е преди 6 години
Вия не разбрахте ли че никога няма да бъдем равно правни членове на ЕС,премерете се .....такава е съдбата на ограбените и бедни страни.
1
4
 
39
 
! Отговори
факт преди 6 години
Забравяте Евро банки,Евро фирми за бързи кредите който ограбват България с огромни такси и лихви който в западна Европа няма.