Двете Кореи слагат край на войната тази година

Пхенян: Преломен момент за Корейския полуостров
28 апр 2018 08:32, Елка Василева
65
Двете Кореи слагат край на войната тази година
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. КЦТА разпространи текста на Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже Ин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

В текста на документа, публикуван вчера от Южна Корея, се говореше, че Северът и Югът се канят да подпишат мирен договор, но не беше спомената набелязана дата.

"КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир", се казваше в документа.

КЦТА отбелязва, че двете страни ще следват общата цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. "Общата цел (на Севера и Юга) е пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров чрез избавяне от тях", се казва в съобщението.

Още по темата

След вчерашната среща на върха Ким Чен Ун не направи изявление, отнасящо се до отказа от ядрената програма. Освен това изразът "пълно премахване на ядрените оръжия" обикновено не се споменава в централните севернокорейски медии.

Вчера в пограничното селище Панминчжон се състоя историческа среща между президента на Северна Корея Мун Дже Ин и лидера на КНДР Ким Чен Ун. Тези преговори станаха първата среща на върха между Севера и Юга от повече от десет години.

Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким прекрачи демаркационната линия, извършвайки "блиц визита" в КНДР, продължила по-малко от минута. Ким Чен Ун също прекрачи границата и така стана първият севернокорейски лидер, посетил територията на Южна Корея след 1953 г. След преговорите лидерите на двете страни подписаха съвместната "Декларация от Панминчжон за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров".

КЦТА също така окачестви вчерашната среща на върха като "нов крайъгълен камък" в постигането на общ просперитет и преломен момент за Корейския полуостров, предаде Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Южна КореяКНДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
я стига преди 6 години
До Анонимен 18Какво общо има Русия тук,какви са те я глупости от болни хора.
17
4
 
7
 
! Отговори
надежда преди 6 години
Дано САЩ не направят някоя провокация,мирът за САЩ е враг те живеят от напрежението и войните.
16
5
 
3
 
! Отговори
ХАХАХА преди 6 години
Прасчо го изиграха!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупости на търкалета ! ким е отишъл да разузнае къде най-лесно да ги превземе
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Кими ще бъде асимилиран тотално.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наи казвахте, че Ким е убиец и сатрап като Асад и има химически оръжия като Саддам и убива хората със Новичок, кога излъгахте тогава или сега. Сигурно пак Путин и Орешарски са виновни.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бързайте да се радвате, да не се окаже Кимчо че е имал съвсем други планове за обединение, което не включва южнокорейците, нито техните политици и ръководство... да не стане С. Корея изведнъж двойно по-голяма... той е способен на големи номера, едва ли изведнъж стана така сговорлив, нещо е намислил...
11
2
 
5
 
! Отговори
скоро преди 6 години
САЩ така лесно няма да се дадат ,мирът между двете Корей е загуба за оръжейните компании който си продаваха скъпия *** на Япония и Ю.Корея,САЩ не могат да съществуват в мир.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаите в предвид ,че Ким е млад Завършил в Швейцария ,сигурно и доста по света е обикалял преди да стане The supreme leader ...Кво си мислите ,че му е е главата на тоя човек Тия на Юг от нас,как живеят а моите хора ядат трева и царевица ..и санкциите са оказали влияние сигурно Но бай Тошо го беше казал преди деситилетия Социализма е едно ,недоносче
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха! КИМ мачка демонокрадите яко, та и се гъбаркас тях - нямало да ги буди рано-рано! Да, САЩ са най-силната страна - по бейзбол.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Външната политика на "великият титан" Владо П*тката се състои в поддържане на шепа придворни диктаторчета като Кадиров, Асад, Лукашенко и доскоро Янукович.Фашия всъщност е едно световно посмешище, на което световните лицемери се подмазват от време на време и по конкретен повод, а Фашия и пропагандата и го обръща на опорни точки от рода на : " Виждате ли каква смие сила" и прочее...
7
3
 
4
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Ким Велики си издала термоядрена тояга и сега цял свят му се кланя, ръкопляска и счита за чест да се срещне с него.А пропо той не беше ли върл комуната? Или бъркам? Пуста памет!
6
0
 
9
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Този да не го смениха с двойник? Такъв обрат в начина му на мислене.
5
4
 
3
 
! Отговори
Владо П*тката преди 6 години
Вова, ти не разбра ли, че фалиралата ти бензиноколонка не я бръснат за сливи даже?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вова Путинзащото от тебе нихуя не става! не говоря за президента!
3
3
 
7
 
! Отговори
Вова Путин преди 6 години
Ким защо иска да се среща с Тръмп а не с меня пиздец ***
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да благодарим на Путин
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и после сащ ще си припишат заслугите, хем ще искат да се отърват от ядрената застраховка на ким и после ще им лепнат една корейска пролет и край с северния режим! тръмп ще се ежи като огромен рижав пуяк!