Засилен трафик на подводници. Русия пак създава грижи на САЩ

Сега Исландия отново играе важна роля - за САЩ и за НАТО
320
Засилен трафик на подводници. Русия пак създава грижи на САЩ
Снимка: архив, Ройтерс

Капитан Йон Гуднасон кротко се усмихва, спомняйки си за неочакваното обаждане на Вашингтон през май 2014 година. "Можем ли да дойдем утре?", попитали те. Оказало се, че американците отново искали да възстановят присъствието си на исландското военно летище Кефлавик - осем години след като се изтеглили оттам.

В годините на Студената война там е имало три хиляди американски военни. От Исландия САЩ искали да държат под око Съветския съюз. И най-вече съветските подводници в региона. След края на Студената война обаче американците преценили, че подобно нещо вече е излишно. През 2006 година те се изтеглили. Тогава било решено, че руските подводници вече не представляват заплаха, припомня Дойче веле.

Русия отново е активна в региона

Сега Исландия отново играе важна роля - както за САЩ, така и за НАТО. Миналата година американският Конгрес отпусна 14,4 млн. долара за връщането на американците във военната база Кефлавик. "Всички знаем защо. Руските военни отново са активни в региона. И то толкова много, колкото отдавна не са били", казва пред Дойче Веле исландският външен министър Гудлаугур Тор Тордарсон.

Агресивният военен подход на Русия от анексирането на Крим насам се забелязва и под вода - факт, който буди тревога в САЩ. Според Тордарсон, през 2014 година американците са използвали базата в Исландия за наблюдение на подводници общо 20 дни, а през 2017 година - общо 150 дни.

Северна Европа обаче придобива важно стратегическо значение не само за САЩ. "Скоро и НАТО ще съсредоточи повече сили в северната част на Атлантическия океан", добавя исландският първи дипломат.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърждава, че в Атлантическия океан има засилен трафик на подводници - както никога досега от края на Студената война насам. В тази връзка един от говорителите на НАТО дори определя подобряването на възможностите за борба с подводниците като върховен приоритет за пакта.

"Руският военноморски флот днес не е флотът от времето на Съветския съюз - той е значително по-малък, разполага с по-малко кораби и подводници. Но все пак те са много по-модерни и по-боеспособни от тези от годините на Студената война - могат например да изстрелват крилати ракети, както вече многократно са го правили край бреговете на Сирия", посочва директорът на мозъчния тръст "Трансатлантическа инициатива за сигурност" Магнус Норденман.

Дълго време това го можеха единствено САЩ и Великобритания, припомня експертът. Той се опасява, че възроденият руски подводен флот е в състояние да изстрелва крилати ракети с дълъг обсег на действие срещу цели в Северна Европа.

"Няма опасност за Исландия"

Притеснения изитва и Тор Магнусон, но от съвсем друго естество: исландският активист и многократен кандидат за президент се тревожи, че американското присъствие в Кефлавик може да доведе до военна ескалация с Русия. А военното летище превръща Исландия в потенциална мишена. Магнусон обвинява правителството в Рейкявик, че държи в тайна плановете по отношение на въпросната военна база.

Външният министър Тордарсон уверява, че няма опасност за Исландия. "Вярвам, че двустранното споразумение със САЩ и членството ни в НАТО са достатъчна гаранция за нашата сигурност", казва той. И добавя: "В един идеален свят изобщо не бихме имали нужда от никакви военни. Но днес не живеем в такъв (идеален) свят."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
130 ще си го нанаксави с клане на руснаци по черноморието и в крим .Предполагам ще е нещо като национарен спорт ако затрият някой наш голям град
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия създавала проблеми? С подтекст нещо като малко дете на баща си? Не се ли усещате, че с тези политкоректни пропагандни изцепки дотегнахте на света?
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русия=джуджеАко можеха,вай-вероятно биха го сторили,не случайно през последните години показаха че са най-кръвожадна и вероломна нация в Света,дори Хитлер и Сталин биха завидели на тяхната безскрупулност и наглост.
90
0
 
5
 
! Отговори
Деница Илиева преди 6 години
Да Сащ са велики и германоскандинавците са велики но като българина втори няма!
89
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Строго погледнато са ЦЕЛИ ТРИ добави и Омск и за да ликвидираш кажи речи цялята им военна индустрия още една гъба над Тула . и ако някоя рашка оцелее някаде месните ще я заколят с кеф че както на всякаде им е писнало от московитските бо,клуци
88
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото е, че на САЩ не им стиска, защото знаят, че тоягата има два края.Лошото е, че поне една руска ядрена ракета ще удари я София, я Пловдив. То ни стига.
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХИ-ХИ-ХИ САЩ ИМАЛИ МОДЕРНА ТЕХНИКА.КАТО СИ СПОМНЯ САМО КОНТЕЙНЕРОВОЗИТЕ, КОИТО ДУПЧЕХА ТЕНЕКИЯТА НА КРАВАРСКИТЕ ЕСМИНЦИ.....
86
9
 
7
 
! Отговори
САЩ СА ВЕЛИКИ преди 6 години
До русия=джудже-Така е!
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руската *** и стига да забият две ядрени гъби над москва и петербург
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казах в дълбочина водата става като студена мастика .. Мастика страст от кристали.. Такава среда обира всякакви шумове , вибрации
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Норберт Винер е считан за баща на кибернетиката.Също толкова значим е бил и академик Колмогоров, с неговите теории и разработки в информатиката и теорията на вероятностите. Винер пише за него в автобиографията си "Аз бях вундеркинд"
82
2
 
2
 
! Отговори
ктт преди 6 години
До До 74Щом си им главен технолог на Руснаците , значи наясно си им с нещата .
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стелта е водата.. Защото в Северните ширини поради свойството на студента вода в дълбочина нищо не се вижда и слуша..
80
1
 
5
 
! Отговори
от кремъл преди 6 години
До Марияна Стефанова той и Путин ползва същия по някага дори и два .Като се затвори сам да гледа анимета ужким
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 114 Ти луд ли си главата ли ти е голяма , Водата не е като въздуха , Стелта е водата..ДДД стелт в вода няма това са руски бутафории.
78
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗ ДА МРАЗЯ РУСНАЦИТЕ НО ТЕ СА ВИНАГИ ГУБЕЩИ!!Втората световна отнема живота на 37 000 000 руснаци а не 27 000 000 както лъжеше сталин германците дават 12 000 000 общо жертви и то много цивилни а руснаците 37 000 000 германците дават жертви срещу ссср,срещу французите,срещу англичаните и накрая срещу Сащ а ссср само и единствено срещу ГЕРМАНСКИТЕ ТИГРИ ФАКТ!Руснаците бяха клани от една шепа чеченци искате ли линк??Руснаците бяха 300 години по монголотатарско иго англосаксонците НИКОГА ФАКТ!
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знаем до къде стигнаха *** в електрониката на времето в ссср Добре че им откразнахме компютри от запада иначе още щяха да са с дървени сметала като атцеките
76
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 107 Ти луд ли си главата ли ти е голяма , Водата не е като въздуха , Стелта е водата..
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 104 Японците са азиатци но са саюзници на Сащ!САЩ НАСЕЛЕНИЕ: 45 000 000 ГЕРМАНСКО,5 000 000 ХОЛАНДСКО,32 000 000 АНГЛИЧАНИ,14 000 000 ВИКИНГИ,22 000 000 ИРЛАНДЦИ,15 000 000 ФРАНЦУЗИ, 7 500 000 ИТАЛИАНЦИ,5 500 000 ЕВРЕИ, 9 000 000 ПОЛЯЦИ И 2 700 000 РУСНАЦИ И ДР. ЧЕТИ ИМАШ НЕТ ОТ КЪДЕ Е БЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА САЩ ОТ МАРС ОТ ВЕНЕРА ОТ СИБИР ОТ ЧАЙНА???АМАН ЗНАЧИ ОТ ***.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88 примерно ботокса дето го бият на Путин е от САЩ