Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал

Отровата е била в течно състояние
4 май 2018 12:25,
140
Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал
Снимка: Архив

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с доза от около 50 до 100 грама "Новичок" в течно състояние, според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмед Юзюмджу, предава БНР.

Ахмед Юзюмджу отбеляза, че използваното количество "Новичок" е в пъти по-голямо от необходимото за научни цели, което предполага, че в конкретния случай в Солсбъри отровата е разработена като оръжие.

В интервю за "Ню Йорк таймс" генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия заявява, че 100 грама "Новичок" са еквивалент на 100 милиграма, а това е максималното количество, което може да се пренася като течност в ръчен багаж при полет със самолет.

Проби от веществото бяха взети от бравата на входната врата на дома на Сергей Скрипал, пейката в парка, където бяха намерени двамата след отравянето и още няколко места, посетени от Сергей и Юлия Скрипал.

Ахмед Юзюмджу допълва, че е важно да се отбележи, че използваният "Новичок" изглежда много устойчив и е от високо качество, тъй като не се е повлиял от климатичните условия.

Именно това обяснява защо химиците са успели да идентифицират отровното вещество доста време след нападението над бившия двоен шпионин и дъщеря му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доза от 50 до 100 грама,май за водка става въпрос..цирк
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко българи се изтровиха от стоките второ качество пълни с химия и с изтекъл срок на годност внасяни от демократичното ЕС? Защо медиите не съобщават за това?
50
11
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
двойни стандарти: на запад - новичок, а у родина мать зовет - боярищник. ти да видиш.
49
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако съм на Тереза Мей ще блокирам всички сметки на путинските слуги в Лондон.След тези неоспорими доказателства, трябва да се вземат мерки.
48
1
 
28
 
! Отговори
бандити са англичани преди 6 години
До просто питамНито живи нито отровени,Руските дипломати са искали да им ги покажат и да се срещнат с тях защото са Руски граждани но им е било отказано?!това е отвличане.
47
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
46
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът с Русия, е че я има. На Западът не му трябва нито демократична, нито либерална, нито евроатлатническа, нито капиталистическа, нито диктаторска, нито джендърска Русия. На Западът му е необходимо само едно - Русия да изчезне, или поне да дойде някой като Горбачов или Елцин.
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичока забранен ли е за пиене със закон в русия както антифриза ?
44
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как се задържат 100 гр течно вещество върху дръжка на врата? Айде да видим как ще оставите 100 гр вода по дръжката на врата? Пълна олигофрения!!!!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам че в тези 100 грама течност са разтворени 100 милиграма което е една десета от грама.Това са искали да кажат,но нашите журналисти не могат да превеждат смислено.Буква по буква.
42
2
 
22
 
! Отговори
Владимир Путин преди 6 години
Ето че пак уличихме МИ6 в лъжа. В Русия никой не употребява дози по-малки от 200гр. Независимо какво. Ние да не сме някакви *** атлантически *** дето от две бири влизат в токсикологията.
41
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До хаОпределено са отровени с НЕЩО защото са пострадали и невинни хора като ПОЛИЦАЯ - НО ТОВА ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е НОВИЧОК(такъв какъвто ни карат да мислим че е - следващо поколение БОВ по-токсични и съхранявани на части като самите части не са токсични - тъй наречените Бинарни и тринарни БОВ)
40
2
 
15
 
! Отговори
Факти преди 6 години
Без факти е само голословене, били намерили?!! Доказателства от рода на "хайли лайкли" не заслужават да бъдат разглежданш ог медиите, освен разбира се, ако не са платени де! Та вие журналистите от днес.бг кажете, обслужвате ли нечии чужди интереси???
39
1
 
12
 
! Отговори
просто питам преди 6 години
Тези двамата на снимката някой виждал ли ги е живи след така нареченото отравяне? Ако са се подобрили, както казват, защо не ги оставят да видим те какво ще кажат? Какво стана с тяхната близка, която е била против брак на жената с неин роднина и която се е заканвала да ги убие?
38
0
 
10
 
! Отговори
ха преди 6 години
сега вече ме заинтригуваха това БОВ устойчиво ли е и ли не е устойчиво друго което ми е интересно всъщност тов БОВ ли е или алкохол и накрая тия двамата там сега оровени ли са били или просто се се почерпили и в специална клиника ли са ги лекували или в изтрезвително
37
0
 
13
 
! Отговори
Извод преди 6 години
Стридите са опасна храна!
36
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 292-3 капки концентрат - които веднага почват да се изпаряват - ти какво си мислиш БОВ било то течности(иприт) и/или газове(иприт, Хлор, VX) се съхраняват в ГАЗООБРАЗНО СЪСТОЯНИЕ? не съхраняват се в течно и в някои редки случаи в твърдо състояние(когато са готови за ползване)Пуснати извън контейнера за съхранение започват да се се изпаряват или ако са под вода да се смесват с водата
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Доза от 50 до 100 грама "Новичок" използвана срещу Скрипал"Ако 100 грама са използвани за да убият човек и веществото е 10 пъти по-смъртоносно от британската VX, значи според клоуните от ОЗХО, за да убиеш човек с VX, означава да го изкъпеш с отрова?
34
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който вярва на тези грандиозни лъжи да сложи минус
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терезата пък има старичок, деменциок, лицемерчок и лъжичок