Мъртвецът в мунди! Вместо гробища – живи гори

Капсула запазва физическото присъствие на покойника чрез дърво
14 май 2018 08:40,
15
Мъртвецът в мунди! Вместо гробища – живи гори
Снимка: capsulamundi.it

Увеличаването на населението на планетата води до проблеми, свързани не само с липсата на пространство и ресурси за изхранване, но създава и негативен екологичен отпечатък върху природата. Пример за това са различните ритуали, с които хората овековечават един човек след неговата смърт.

Два от традиционните начини за това са кремацията и погребването. Те обаче водят до негативни последици за природата, пише "Гардиан". При изработката на ковчези и изливането на бетон върху гроба например се използват тонове материали, които трудно се разграждат. Токсичните химикали от процеса на балсамиране пък вредят както на въздуха, така и на почвата, а кремацията води до отделяне на вредни материали в атмосферата, съобщава "Бизнес инсайдър".

Все по-често обаче интересът към нестандартната опция за погребение става все по-голям, защото традиционните стават все по-скъпи.

Част от хората искат да допринесат със смъртта си за опазването на околната среда и да се върнат обратно по естествен път в природата.

Това кара екип от двама италиански дизайнери да разработят проект, наречен "Капсулата мунди". Той има за цел да създаде екологично чисти яйцевидни погребални шушулки, които да заменят традиционния ковчег при погребенията.

Малката капсула представлява биоразградима урна и е подходяща за прахта на умрелия. На вид прилича на 3-4-сантиметрова черупка. Тя е екосъобразна. Прави се от биоразградим полимер, който позволява на органичната материя да се трансформира в минерали, осигуряващи хранителни вещества в почвата.

През 2003 г. италианските дизайнери Анна Цители и Раул Брецел представят капсулата мунди в Милано. Уникалното в техния биоразградим яйцевиден ковчег е, че е проектиран да бъде засаден с дърво отгоре, като целта е разлагащото се тяло да подпомогне развитието му.

Нишестето на пластмасата в капсулата, както и тялото на покойника се разграждат и осигуряват хранителни вещества, които подпомагат развитието на засаденото отгоре дърво, пише "24 часа".

Шушулката се заравя в земята, като върху нея се посажда едно дърво, което клиентът предварително е избрал.

В зависимост от местния климат и почвените условия разлагането на урната отнема от няколко месеца до няколко години. Целта на дизайнерите е да превърнат сегашния вид на гробищата в естествени зелени площи, които с времето ще се превърнат в гора.

Урната, която се предлага на пазара в момента, е висока 29 см, максималната ѝ широчина е 22 см, вътрешният обем е 3,5 л и тежи около 1,4 кг. Струва от 380 до 420 евро. Има я в два цвята - перленобяла или бежово-сива.

Създателите й обясняват, че идеята на капсулата е да изрази приемственост, а формата на яйце е символ на прераждането. Чрез дърветата пък починалите оставят физическото си присъствие на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 10, бок не съществува живееш в заблуда
9
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
прочетох гунди и си викам кво по ягодите пак е станало та от сутринта некви левскари само циврят по медиите
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"..кремацията води до отделяне на вредни материали в атмосферата,...""Малката капсула представлява биоразградима урна и е подходяща за прахта на умрелия"Хлъц! Сетили се двама жабари как да изкарат някое евро от безумно тупата си идея! Нали пак ще има кремация. А дали минералите, които ще останат от блаженопочившия раб Божи ще отидат в земята и от тях напълно безплатно ще израсне тревичка, дърво или храст или ще идат в морето, нека уважим последното желание на човечеца! Казал съм къде да ме из
7
1
 
1
 
! Отговори
саркофаг=плът яде преди 5 години
едно време, първите християни в катакомбите са изработвали каменни саркофази, т.е. кутия ковчег, от скали, съдържащи определен вид плъторазяждащи бактерии. Крайният резултат е бил празен ковчег, в който след няколко години полагат друг труп. В настоящето, същите бактерии се използват на места в Гърция и с тях се намазват ковчезите. Очевидци твърдят, че след няколко години не остава дори следа от плът и кости.
6
0
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Бaси якото :) Кефи ме - като се озъбя - искам и аз така.
5
0
 
12
 
! Отговори
бай х преди 5 години
човек си изгнива в земята и без тази ,, дизайнерска шушулка ,,
4
2
 
6
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Това е чудесно, но не пишеше ли малко по-горе, че кремацията е вредна за атмосферата. Т.е. не е ли по удачно мъртвите да се погребват прави под дърветата вместо да се горят, за да може да бъде използвана дизайнерската урна? Впрочем, има култури, където засаждат плацентите на новородените заедно с дръвче, също има голям смисъл.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не изстрелваме мъртвите в космоса.Така хем ще се запазят свежи , хем след милиони години има шанс да озадачат силно някой извънземен вид.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... На вид прилича на 3-4 сантиметрова черупка..."
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е добро. И има смисъл.