"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България

Това са част от елементите в споразумението между ЕК и руския газов монополист
24 май 2018 20:17,
158
"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България
Снимка: Reuters

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС.

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари, пише БНР.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага край на тази практика, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток".

"Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. Комисията също така отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер уточни какви мерки са предприети в тази връзка.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени".

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщи ТАСС.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.

Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Това е изключително полезно за българската икономика защото нашето производство ще има същите условия по отношение на енергията.Може да се очаква че скоро това ще се усети и по заплатите.Неравноправното положение по отношение на газта беше основната компонента в "най бедната и най-корумпираната" в пропагандата на Империята на Злото срещу България.
119
10
 
8
 
! Отговори
абдалска работа преди 5 години
119 - Доколкото си спомняш - ама май те друса яко вече склерозата, руснаците искаха с нас да играят, ние да сме им бизнес партньори и даже "Южен поток" започна да се строи на руска територия, така че ако някой ти е бръкнал отзад това е Ердоган, който веднага се съгласи да се построи "Турски поток", за разлика от нашенските абдали
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пълен PANATПрочети нованата за откриването на TANAP на 13 юни 2018г Със сигурност ще я има по българските медии ако и да са на пълно подчинение на Кремъл.
117
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАНАП ще бъде открит и започва да подава газ след 2 седмици.
116
2
 
4
 
! Отговори
пълен PANAT преди 5 години
До TANAPмечти....мечти....мечти....
115
3
 
9
 
! Отговори
TANAP преди 5 години
Газопроводът "TANAP" (Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) от Азербайджан до Италия (1840 км) ще доставя 16 милиарда кубически метра газ за Турция, Гърция, Албания и Италия. Така че за нас няма да има повече от 1 милиард кубически метра газ. До 2026 г. се предвижда подаването на газ по него да се увеличи до 31 милиарда куб. метра. Като се вземе предвид, че нуждите на Европа от газ са някъде около 600 милиарда кубически метра, се вижда, че този газопровод не може да измести руския газ, нашите нужди също ще нарастват.
114
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До колкото си спомням Южен поток беше спрян не от България а от големия руски вожд Путин в Истамбул където тържествено заяви че наказва българите и възнаграждава турците с Турски поток. Така че Русия отново лъже и вменява руските безумия на България. Турция сложи пръста отзад на Путин с Турския поток и големият вожд спешно се върна отново да *** на вратата на българските си слуги.
113
1
 
2
 
! Отговори
каква е природата? преди 5 години
До Анонимен 115ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААААААА.............
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114не иска.....
111
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мислех че Газпром трябва да плаща на България за унищожената природа от трасето на безумния проект Южен поток, а то се оказва че България трябва да плаща на руските мошеници за не знам си какво. Руски крадци не ви ли стигнаха 2-та ненужни и непроизведени все още реактори които ви ги платихме?
110
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИРАН ИМА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ГАЗ ВТОРОТО В СВЕТА СЛЕД РУСИЯ!!!НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ИРАН НЕ ПУСНЕ ТРЪБА ПРЕЗ ТУРЦИЯ!
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 112Гръцката делегация се очаква да подпише редица споразумения с Русия в Санкт-Петербург на международния икономически форум, който ще се проведе в северната столица от 24 до 26 май, съобщи съветник на министър-председателя на Гърция по въпросите на сътрудничеството с Русия Димитрис Веланис в интервю за РИА Новости.
108
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗЕРБЕЙДЖАН СЪЩО ЩЕ ДОСТАВЯ ГАЗ НА ЕВРОПА ОТ 2020 ГОДИНА!!!СМЪРТТА НА РУСИЯ Е ДО ГОДИНИ!!!!
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Много макроикономически показатели на Русия са примерни, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на сесия на ПМЭФ-2018."Русия в много аспекти определя стандарт за качество в това, що се отнася до състоянието на макроикономиката. Ако вие погледнете на ситуацията с данъците, с инфлацията и дълг всички тези показатели в голяма степен са примерни", каза Лагард.
106
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГАЗОПРОВОДА "ЕАСТМЕД" ВЕЧЕ СЕ ИЗГРАЖДА НО ЩЕ ОТНЕМЕ ГОДИНИ! ТОВА Е ГАЗОВОТО НАХОДИШЕ ДО ИЗРАЕЛЗАПОЧНЕ ЛИ ЕВРОПА ДА ПОЛУЧАВА ГАЗ НЕ ОТ РУСИЯ С РУСИЯ Е СВЪРШЕТО СТАВА ВТОРА СЕВЕРНА КОРЕЯ!
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 108Руският фонд за преки инвестиции подписа с френската страна шест инвестсоглашение на обща стойност от порядъка на ?1 млрд.
104
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски ***-не сте желани в България! Стойте си в ***!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 106Немски посланик Рюдигер фон Фрич заяви, че газ ще повиши надеждността на енергийните доставки в Европейския съюз.
102
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЧНО ОБРАТНОТО Е!!ГАЗПРОМ СПРЯ ПРОЕКТА А НЕ БЪЛГАРИЯ!!!БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИСКА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В РУСИЯ!
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 103В Wintershall смятат, че проектът за газопровод "Северен поток 2" ще се реализира. Това заяви членът на управителния съвет на германската компания Тило Виланд в кулоарите на ПМЭФ.