Роботът София хареса София! Чу гайдите, изслуша Борисов

Хареса столицата ни, имат едно и също име
Обновена: 26 юни 2018 13:43 | 26 юни 2018 13:15,
57
Роботът София хареса София! Чу гайдите, изслуша Борисов
Кадър: YouTube

Роботът София, една от най-модерните хуманоидни машини в света, застана на една сцена с Валя Балканска под звуците на традиционните български гайди и проследи отблизо изказванията на Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова при откриването на Wеbit.Festival 2018 в София.

Роботът, облечена в стилна рокля, даде старт на церемонията и асистира при воденто й на  създателя на Webit Пламен Русев. София го подпомагаше, когато забравяше, презентираше гостите, водеше разговор и дори се шегуваше с него. 

Роботът София е считана за най-модерния робот заради забележителната й способност да се изразява и комуникира. Тя умее да показва пълна гама от изражения, да следи и да разпознава емоциите на събеседниците си, докато разговаря с тях.

София е и първият хуманоиден робот, който получи гражданство - от Саудитска Арабия. Днес тя обясни на шефа на Webit, че е гражданин на света и му благодари, че е в София. 

Харесвам София, каза тя, отчитайки, че със столицата ни имат едно име. Пламен Русев й върна комплименти, като й каза, че става за политик. По-късно се пошегува с него, съгласявайки се, че е цяло чудо, че съпругата му се е омъжила за него. 

Освен София, откриването на Wеbit.Festival 2018 има и други основания да се превърне в заапомнящо се. Уникални 3D мапинги, светлинии и звукови ефекти белязаха старта.

Пламен Русев разказа пред гостите разтърсваща причина да се създаде Webit - преди 10 години семейството на сестра му претърпява тежка катастрофа, в която оцелява само четиригодишната му племенница. От болницата му казали да я остави, защото иначе ще отглежда вкъщи зеленчук. Той обаче започнал да мисли как да я накара да проходи, мисли и говори отново. И на всички стана ясно, че е успял, защото на сцената излезе 15-годишната му племенница Моника, която изпя "Излел е Дельо хайдутин" с Валя Балканска. 

Пред форума премиерът Бойко Борисов разказа, че преди време на мястото на Арена Армеец, където се провежда Webit, е имало само казарми. А днес наблизо бил и Техпаркът, технологичен парк имало и в Божурище. Борисов се пошегува, че българите са технологична нация, защото първи в света се научили да разбиват кредитните карти.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова обяви, че с фестивала по ефектен начин се закрива еврошефството ни. Тя представи пред гостите филмче с най-големите български открития - от компютъра и киселото мляко до ненадминатия рекорд на Стефка Костадинова.

Webit.Festival Europe е част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите - водещото събитие на българското председателство на Съвета на ЕС по въпросите на цифровите технологии. Събитието се провежда под мотото "Преоткриване бъдещето на Европа". 

Форумът посреща над 7000 участници от над 100 страни, сред които 1500 водещи политически лидери от Европа и света (държавни глави, еврокомисари, министри, кметове, евродепутати), 6000+ световни лидери в бизнеса, глобални и европейски основатели и предприемачи, иноватори, учени и експерти в дигиталната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми така си е. Българските крадци са на ти със всички технологии. В България има много добри хакери който без проблем източват банкомати, хакват онлай акаунти, организират ddos атаки, и крадат лукзони автомобили от улицата за минути. Тези неща няма как да ги направи човек който не е специалист.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов се пошегува, че българите са технологична нация, защото първи в света се научили да разбиват кредитните карти.ТОВА НЕ Е ШЕГА
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този робот не е това което повечеот хора си представят. Най-общо казано това което софтвуера му прави наподобява услуги като Амазон Алекса, Сири или на Гугъл чат ботовете, които обработват това което казвате и търсят най-близкия предефиниран отговор в базата си данни. Тоест човек въвежда възможни отговори на най-често задаваните му върпоси, Самият робот няма логика, не мисли и не учи сам нищо за което не е програмирам. Лицето и мимиките са това което кара хората да мислят че говорят с ИИ.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Т.нар. ИИ е базиран на сериозна математика както и на иновативни ИТ технологии. Това не ти е руска нанотехнология ремонтирана с ключ 36. Много ляб има да ядеш докато схванеш принципите...нищо особено не е като алгоритъм, чел съм дост - руснаците имат мнооого материали в тубата, където всичко и сдъвкано максимално просто и достъпно. "алфа зеро" например, стъпва на алгоритмите "монте карло". що си мислиш, че е нещо сложно, което човек не може да го прави ? може, но в млн.пъти по бавно
17
1
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
WEBIT е маркетингова глупост в която се набъркаха и политиците понеже им харесват тълпите , нищо иновативно няма там , Пламен Русев се занимава с обучения , ще минат 1000 години преди да видим нещо наистина иновативно от него , другото както казах е маркетинг !!!
16
2
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Тоя робот е пълен ***.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дяволска работа е това!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чу че ло
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това *** го гласят за един от новите говорители и пропововедници на новия световен ред. Предишното *** което вършеше тази работа взе че умря. (Хокинг)
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Т.нар. ИИ е базиран на сериозна математика както и на иновативни ИТ технологии. Това не ти е руска нанотехнология ремонтирана с ключ 36. Много ляб има да ядеш докато схванеш принципите. п.п. Гугълския ИИ издържа тест на Тюринг, ако ти говори нещо това.
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май само робот може да изслуша премиера.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНИХИЛАЦИЯСофия/Борисов - среща на изкуствения интелект с естествената тъпота...кланяй се на "софия" и на "алфа зеро", всички знаят, че братчедите имате нужда нова религия, за "обуздаване" на масите...
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали е разбрал робота де,нещо от несвързаната мисъл на Бащицата.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде падна човека - да "слуша" какво му каже програмата, която сам е създал ?! ((Луда работа !пп.. Т.н. "изкуствен интелект", дефакто не е нищо особено - програма върху много мощен процесор, способна на хиляди итерации в секунда, в резултат на които тя се "самообучава" за намиране на "правилното и оптимално" решение в конкретен момент, наподобявайки "поведение на човек" но в милиони пъти по бърза от него.Справка - "Алфа Зеро" победила на шах най-добрата "обикновена" шахматна програма
7
2
 
20
 
! Отговори
младен преди 5 години
"...и проследи отблизо изказванията на Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова,"Ако не е блокирал и не е бил необходим рестарт след слушането на т.ъпи-зми значе е качествено направен
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха от Саудитска Арабия му дали гражданство на робота, те там филипинци разни други ги държат като роби и на никой не дават гражданство ама на робота може, сигурно знае корана на изуст
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софтуера на София сигурно се е шашнал и си е помисли, че е в Азия или Африка.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкия робот.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
б а т и готината роботкадруги работи ше прай ли
2
16
 
6
 
! Отговори
Пст преди 5 години
До 1: То от теб не е станало, та от нея.