Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС

Европа предупреди Русия за Украйна и Черно море
9 юли 2018 19:43, Екип на Dnes.bg
96
Туск: "Северен поток" 2 е грешка, не е в интерес на ЕС
Снимка: БТА

Европейският съюз потвърди позицията си на непризнаване на анексията на Кримския полуостров и Източна Украйна от Русия, по време на среща на върха ЕС - Украйна, проведена днес в Брюксел.

"Потвърждаваме нашето осъждане на актовете на нарушаване на суверенитета и териториална цялост на Украйна, чрез актовете на агресия от страна на руските въоръжени сили от февруари 2014 г., както и на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Руската федерация, провеждането на руски избори и влошаването на ситуацията с човешките права в Крим“, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата.

ЕС порицава още строителството на мост над Керчкия пролив, без съгласието на Киев и както и задълбочаващата се "милитаризация на Кримския полуостров и на Черно и на Азовско море".

От името на европейските лидери Туск настоя Кремъл да освободи незабавно политическите затворници, включително режисьора Олег Сенцов, който прави от 50 дни гладна стачка в затвор в Сибир. Брюксел призова Москва да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет МН-17 над Източна Украйна през юли 2014 г, при който загинаха над 283 пътници и 15-членен екипаж. Международното разследване излезе със заключение тази пролет, че ракетата, която свали самолета, най-вероятно е изстреляна от Русия.

"Имиджът на Русия не зависи само от организацията на Световната купа“, подчерта Туск, който е известен футболен запалянко.

Той добави, че разчита "макар да не съм сигурен" американският президент Доналд Тръмп да постави пред руския президент Владимир Путин въпросът за незабавното освобождаване на политическите затворници при срещата им в Хелзинки след седмица.

От своя страна украинският президент Петро Порошенко настоя "за координиран отпор" с Европа и благодари за удължаването на европейските икономически санкции срещу Русия, което влиза в сила от днес, както и за продължаването на кримските санкции през юни. Порошенко нарече действията на Русия "брутална агресия" и заяви, че "въпреки фалшивите оценки, Кремъл плаща висока цена за международните си престъпления и ще продължи да плаща, докато не промени престъпната си политика".

По искане на Киев на срещата е било обсъдено и строителството на газопровода "Северен поток" 2, който трябва да свърже Русия с Германия под Балтийско море. Новата тръба ще осигури газ за Западна и Централна Европа, заобикаляйки сегашния маршрут през Украйна.

Порошенко заяви, че Киев е "стратегическа транзитна страна за Европа" и че втората тръба до Германия ще я лиши от приходи и ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Европейската комисия поиска от страните членки миналото лято мандат за преговори с Русия по условията за доставка през тръбата. Те обаче още не могат да приемат единна позиция. Въпреки това Туск заяви днес, че според него "строителството на "Северен поток" 2 е грешка", както и че не е в интерес на ЕС.

"Северен поток“ 2 е начинание, обединяващо капитали и собственост на руската "Газпром", холандската Royal Dutch Shell, германската E.ON, австрийската OMV и френската компания Engie. Германия започна изграждането на терминала край Лубмин през май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този обърна палачинката , тук в София с Юнкер твърдяха друго- че партньорството с Русия е важно, нещо стана тези дни , Т.Мей нещо ги натисна за спогодбата за свободна търговия и веднага излязоха фалшивите китайски лекарства ,сега отричат Северния...ама така е , още в София си личеше ,че шикалкавят ,че не са искрени , жалко ,че Боко се поведе по гайдата им на тези из..ме..кя..ри и баба Меркел е в тази компания заедно с Макарончо
57
1
 
15
 
! Отговори
"СИЛНА" ПО преди 5 години
ПОЛУЧИ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР НА УКРАИНА ПАВЕЛ КЛИМКИН ОТ УКРАИНСКАТА ДИАСПОРА В ИРЛАНДИЯ. ПОДАРИХА МУ ЧЕК ЗА 1000 ЕВРО НА ГОЛЯМА, АМА МНОГО ГОЛЯМА БЛАНКА. И ТИЯ ГИ И СЕ ВЗЕМАТ НАСЕРИОЗНО?
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SPOKO BE GERMANIQ I TURCIQ CHE VI PRODADAT GAZ MA RUSKA KOLKOTO DA NE UMRETE ZIMATA OT STUD MA AKO LAETE NEMA GAZ ZA VAS
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DVA BOKLUKA DAVAT AKAL NA GERMANCI.
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция е асоцииран член на ЕС от 1963г, а Украинците дори и това не им дадоха, нито асоцииран член, нито истински член на ЕС, нито на НАТО. Дори така обещания безвизов режим за свободно придвижване не получиха.
53
2
 
32
 
! Отговори
и той фяшист преди 5 години
Дядото на Туск е бил на служба при фашистите в окупирана Полша....
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USA ZABRANI KIRILICATA BILA RUSKA
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I SODATA U DEVNQ I SITE MINERALE V INTERES NA ES TE GLEITE NAS GOLI I BOSI I NESPASQEMO TYPI
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕй *** неграмотен, за кирилица не си ли чул. *** народ се навъди ей.
49
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янукович отказа да подпише указа за асоцииране към ЕС - следва преврат финансиран и организиран от САЩ. А днес Холандия каза НЕ на асоциирането на Украйна.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PYK NII BYLGARACITE PONEJE SME UMNI SI DADOOME BEZ PARE SICHKOTO ZLATO URAN I DE SCHTO IMA IZ PLANINITE OT MOZYK SCHA ZNAISCH I SME BEDNI I POSLEDNI URAAAA
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A GAZA VI PISCHKA NE SCHTE LI?Q USA DA VI DADAT BEZ PARE
46
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е на това се казва да си политически неадекватен!Хората мостове строят, олимпиади правят, световни, плащат пенсии заплати, развиват икономика, а оня ми ти поляк вика "Крим е украински".професионален дебилизъм...
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MI KUPUVAIE OT USA PO 1000 DOLARA I DA VIE SLADKO
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NESCHTASTNICI SCHTE KOMANDARQT TOQ DETO IMA NE STAVA GOVEDA
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TIQ DVAMATA NA SNIMKATA DA IM E QSNO CHE KOGATO NQMASCH NESCHTO NE SI V POZICIQTA DA KOMANDARISCH TOQ DETO GO IMA KVO DA PRAI S NEGO PEIMER I BG
42
1
 
20
 
! Отговори
23 преди 5 години
Ще напиша още веднъж за тези със "специалните" нужди, "Въпросът за Крим е решен". Препоръка. Може да се препрочита докато се усвои.
41
3
 
3
 
! Отговори
САЛО, САЛО преди 5 години
ЕВРОПА САЛО ДАВАЙ. ПОРОХОБОТАМ СЛАВА.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАСтранно ми е......... колко глупав трябва да си за да си помискиш тези глупости
39
46
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Европейски съюз ще имаБългария ще влезе в ШенгенКрим ще бъде украински - заедно с мостаДонбас и Донецк - също... - само русия няма да я бъде...