Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 424Няма нужда ние да откриваме топлата вида. Още преди столетия едни хора са казали- ТРУД И КАПИТАЛ. С думи прости- капиталът са парите и машините, трудът са хората. Не може без капитал, не може без труд. В Бг 'бизнесът' залага само на капитала. НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА за труд.
402
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първите 2 неща, които трябва да се направят задължително в тази държава, е ВСИЧКИ да се научат да защитават частната собственост и човешкия живот. държавата е прогнила от хора с власт, живеещи в 70те години на 20ти век. без частна собственост няма хора, а без хора няма държава. едва след това може да се говори за бизнес, синдикати, кадри, заплати. югът на сащ губи войната срещу севера, защото макар и безплатен, робският труд е некачествен. а само с 5% богати не става.
401
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На добрите кадри се дават добри пари, дори и да няма работа. В противен случай, добрият си тръгва и никога не се връща. Също е валидно не само за фирмите, но и за държавните структури. При първото "Сега нямам, ще ти платя другия месец" си вземаме довиждане без значение дали ще ми плати изобщо.
400
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде сте тръгнали и вие за златния милиард бе, ***, кой ви е обещавал да ви вземе там, това е closed circle, вие сте слугите на златния милиард. Нали можете да пътувате сега на запад, имате банани и тоалетна хартия - получихте каквото искате, какъв златен милиард мечтаете... Блъскайте там сега и не се оплаквайте, може да има след 10 или след 1000 години потоп и рестарт на системата, но засега е така.
399
1
 
14
 
! Отговори
До либерал преди 5 години
У цял свят държавите имат закони за структурата на работната заплата, условия на труд и др. Винаги държавата се меси. Въпросът е, че у нас го прави в полза на едрия бизнес. Затова хората тънат в мизерия.
398
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СоциологАйде, сега полицаите и митничарите! А какво да кажат другите, които работят за 400лв нето? Те деца не гледат ли, ток не плащат ли?
397
3
 
4
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Предлагам работодателите доброволно да се откажат от печалбите да взимат дивидентни от тях, а да ги раздават като големи заплати на работниците!
396
4
 
5
 
! Отговори
Либерал преди 5 години
Държавате не може да принуждава насилствено работодателят да дава по-високи заплати, държават не бива да се меси в бизнеса. А бизнеса винаги се стреми да дава по-ниски заплати за да реализира по-висока печалба - това е основен закон при демокрацията. Решението е както на Запад - насилствено от работниците с високи заплати да им се вземе част от заплатата и да чрез социалните механизми на социалната държава да се преразпределя на тези с ниски заплати. Нарича се прогресивен данък.
395
4
 
7
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
До Без коментар...Заплатата на митничар е 800 лв нето, на полицай 760лв ....Как да стане ? Освен със схеми ,само тока им е 400лв. зимата и те деца гледат...
394
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз имам собствен бизнес и няма да се оплаквам от служители/кадри. обаче тук администрацията е невъзможна за издържане - вместо да помагат, те всячески се опитват да ме върнат в чужбина, откъдето преместих бизнеса си тук. до 1 година ще го направят, а ми е жал за хората ми - ще ми се наложи да наема местни оттам заради езика и улесненията. доста нашенски 'чорбаджии' са отвратителни наистина, но по-големият проблем е, че се ползват с протекциите на властта и това е абсолютно умишлено.
393
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказа се че формулата ниски финансови разходи за труд не води до конкурентно производство или приток на външни капитали. Нека всеки да погледне имали държава от така нареченият златен милиард изповядваща тая философия. В крайна сметка излиза че кадрите са най големият капитал в нашият глобален свят.
392
4
 
8
 
! Отговори
ДоДашния работодател преди 5 години
Я си остави умния гръбнак на фирмата и уволни всички, които се бъркаш, че са с две леви ръце. И бързо ще схванеш благодарение на кой е печалбата на фирмата ти. Ама ще е късно. А като по мрежата те разнесат колко и как си дащен, никой от тези с левите ръце няма да поиска да си му шеф. Затова е материала, че трици има, гръбна и има, ама маймуните, които ви правят заплатите, се преориентират.
391
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
държавата отдавна е приключила, това са последните гърчове. при такава тежка демографска криза, заплатите тук трябва да са двойни и тройни на лихтенщайнските, особено като се има предвид, че нищо не е наред - образование, сигурност, здравеопазване, транспорт. за да дойде някой тарзан или колумб тук, трябва да е стимулиран с много, ама много пари. никой не си захвърля подредения живот, дори и да мие чинии в чужбина.
390
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всички робовладелци уж дават на кадърните заплати ама накрая се разбира,че дават на всички 400 500 лв и затова всички тръгват към европа за 2000 3000 евро
389
1
 
4
 
! Отговори
Работник преди 5 години
А то моркова бил вкусен малко има кафево от горе, но като го обелиш става...
388
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички взимат решение щом тук няма да получат 2000 в европа ще получат 2000 3000 евро
387
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яяяяя, колко умници работници коментират тук. Сега да ви обясня-аз като работодател не съм такъв *** ,за какъвто ме мислите- на квалифицираните ,на можещите и на хората ,които са гръбнак на фирмата ми давам такива заплати ,че да не мислят да ходят другаде .Обаче на такива ,които са с две леви ръце и с празни глави, пари каквито те сънуват ,няма да давам никога .Това е положението.За да искаш ,първо трябва да дадеш нещо
386
1
 
11
 
! Отговори
До производитела преди 5 години
Ами в Китай и в Турция работниците вземат повече пари от тук.Познавам работещи там. А в Германия плащат още повече. Да не изброявам други държави. Как тамошните работодатели могат, а ти не можеш? И какво за цените, тук са същите, че и двойни на европейските.
385
8
 
3
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Гласувайте за Корнелия тя ще ни изкара от ЕС и пак ще си работим за 300 лв .И бизнесмените ще са доволни и пенсионерите с 200лв ще са хепи щото работещите ще вземат по 300 лв само....
384
1
 
11
 
! Отговори
До 416 преди 5 години
Ще си намерят ама друг път.Те ако можеха да сега да са го направили. Това да не е София. Имаш ли представа какво е в провинцията или по селата ,в които все още има някакви хора.