Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
2
 
16
 
! Отговори
www преди 5 години
НЯМА НИКАКЪВ НЕДОСТИГ НА РАБОТНА РЪКА А ИМА НЕДОСТИГ НА ПАРИ ОТ СТРАНА НА РОБОВЛАДЕЛЦИ - ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ .. ИСКАТ ПЪРВИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА ДА ИМ РАБОТИШ БЕЗ ПАРИ ДЕМЕК ЗА 500 600 ЛВ И ПОСЛЕ ШЯЛО ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ..
362
2
 
9
 
! Отговори
До 384 преди 5 години
Инвалиде човека е по-грамотен и умен от теб колкото и да се напъваш няма да ти работи за каквито и пари да му дадеш с това отношение и ром няма да ти работи.
361
3
 
14
 
! Отговори
8 преди 5 години
До до 8Не бойте се господин буквоядец, повече от 10 години не съм работил за никой, освен за себе си. И чудното е, че с десет пъти по-малко работа докарвам същите или повече пари, отколкото като работех за други.
360
2
 
15
 
! Отговори
Оттело преди 5 години
В Дания средно статистически 40% от прихода на фирма отиват за заплати, в България средностатистически 4% е за труда от тук идва и мизерната заплата за българина....
359
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
Всъщност за разбирачите се пише "впредвид". Слято. Какъвто работника, такъв и меринджея.
358
2
 
5
 
! Отговори
8 преди 5 години
До 379Аз я знам много добре разликата между приходи и печалба - такава по принцип никой няма, пък всички продължават да развиват дейсност ;DИначе шроблемът ви е, че теглите чертата преди да сте калкулирали разходите за труд, затуй после ревете на умряло
357
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много качествени опитни и млади които биха работили за достойна заплата като не ви се дават достойни заплати има къде да отидат младите и опитните качествени работници
356
7
 
3
 
! Отговори
az преди 5 години
По-долу, някой беше разправял колко са ниски заплатите на музикант в БНР. Ми защо са станали музиканти? Това е от "професиите" в кавички за безделници. Музикантчета, певачки, танцорки и т.н. Не може с измислена професия да искаш пари. По време на комунизма се живееше, защото всички взимаха еднакви заплати, дали си безделник и бездарник или инженер, все тая. Ама сега кой ще ти дава за изсмуканата от пръстите, безполезна професия по 5000лв на месец? Да тръгват на турнета бе.
355
2
 
14
 
! Отговори
Реалофил преди 5 години
Работодателя е на ниво 2006 година когато на работа се влизаше с връзки и по политическа линия .След влизането в ЕС и след тоталното отваряне на пазара на труда за българи в 2014г нещата се промениха на 180 градуса...
354
7
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Като го видях това "в предвид" и ми стана ясно... Сериозно? "в предвид"... Пише се "предвид", мойто момче. И 2 кинта няма да ти дам ако си ми работник. Сега стана ли ти ясно в-по-напредвид-инвалиде?
353
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До377Пич ако ти до караш кадри от Турция да работят за теб, имаш от мен още толкова които ще ти работят един месец ангария, с каквото и да се занимаваш у ваше село.
352
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая работниците вместо да чакат на робовладелеца да им даде заплата сами ще си отворят бизнес и ще си изкарват колкото искат а мутрите ще фалират всички тия прости мутри това ги очаква фалит
351
3
 
5
 
! Отговори
до 378 преди 5 години
Споменатите от теб качествени работници се намират вече много трудно в БГ.Нали самият аз участавам редовно в ковисията, която провежда интервюта.Идват хора, които искат старатова заплата 1600-1800 лв, а нямат никакви умения.Те повечето дори не могат да пишат правилно, нито пък да говорят български без диалект.
350
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работниците нямат нужда да си правят фирми. Те просто сменят работодателите с по- кадърни. Кадърните работодатели си намират дабри кадри.
349
6
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Я първо научи разликата между приходи и печалба .После раздавай тук умни съвети
348
3
 
9
 
! Отговори
8 преди 5 години
До 373Не съм казал да давате добри заплати или двойни на всеки. Имах в предвид така наречените "качествени" работници - и не само като сте притиснати от срокове, трябва постоянно да им оценявате труда, както подобава, защото ще си останете с ония чалгаджии с телефоните. И аз съм имал работници - разликата между добрия и лошия понякога е в пъти!
347
12
 
2
 
! Отговори
До 371 преди 5 години
Обратно мой човек-ще си докарам работници от Турция-за заплатите ,които давам ще ми целуват ръцете и ще работят като луди.Ти отивай в Англия да миеш *** ,да спите като копърки по 12 човека в една гарсониера или пък да береш ягоди .Такива дървени филисофи като теб не са нужни на бизнеса.Като много ги разбираш нещата стани и ти бизнесмен.Да видиш как са нещата от другата страна
346
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
каквото и да си бъбрите,истината е една:-МАНТАЛИТЕТА на българина е в основата!!!!!Робовладелеца,за майтап наричащ себе си "работодател", иска да му работят "ТАЛАНТИ",при товаЗА БЕЗ ПАРИ."Талантите" от друга страна се страхуват да се опънат на робовладелеца първо,защото не им се работи и второ,защото не са наясно какво и как могат да постигнат..Като турим и тоталната поддръжка на робовладелците ,която "държавата" им оказва и пълната липса на Профсъюзи,нещата си идват на мястото..
345
4
 
15
 
! Отговори
8 преди 5 години
Философията на булгаристанскотo *** наречено работодател - тази година 5 милиона приходи - давам 3 милиона за машини, амортизации, сгради, текущи, остават 2 милиона, но те ми трябват за кyрви, мерцедеси, беемвета, дубай, вила, даже съм вътре...И кво да ги правя тия 20 работника на 400 лева заплата???? Май много им давам
344
3
 
1
 
! Отговори
Gergana преди 5 години
До АнонименНай-точния коментар. Браво.