Компютърна програма свири Дайчово хоро

Изкуственият интелект е разработен от 23-годишен младеж
31 юли 2018 12:52,
45

Кристиян свири на тромпет от 7 годишен, а в тийнейджърските си години проявява интерес и към програмирането. Именно това започва да учи в Софийския университет. Една курсова задача го кара да разбере, че технологиите и музиката не са толкова далечни.

Днес Кристиян е на 23 и вече е създавал програма, която да свири българска народна музика. Само за седмица разработва виртуален композитор, който генерира уникални мелодии.

"Има много хора, които смятат, че изкуственият интерект не може да създава музика и не може да е креативен, да твори както човека. Това беше тезата, която защитавах – изкуственият интерект може да създава", каза той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Младото момче е участвало и в разработването на виртуален личен асистент за хора в нужда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
Anon преди 5 години
И аз съм преписвал яко за дипломната си работа ама да копи-пейстна цял проект от ГитХъб и да изтрия коментарите само не бях.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешката на това момче е, че иска да живее в България ...
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тоя хейт бе хора ...
39
1
 
0
 
! Отговори
Кодър преди 5 години
Думата ***-ймуна е цензурирана?! Велики сте днес.бг :)))
38
3
 
4
 
! Отговори
Кодър преди 5 години
Резултатите от този балон също са налице - ниско ниво на подготовка, запончаха да никнат някакви университети и школи за програмисти със съмнително качество (да, специално Наков визирам), компютърно неграмотни "програмисти", които не знаят основни неща, пренасищане на пазара, и т.н. Това последното се забелязва все повече, въпреки, че тези младите неграмотници се изнасят към чужбина, заплатите се нормализират, и очаквам скоро да запонат да падат. Не може всяка *** да е ИТ.
37
2
 
4
 
! Отговори
Кодър преди 5 години
До МаяТова е балон, който се надува много интензивно в България в последните години. Армията от безхаберни мадежи, един ден се събуждат на 18-25 години и решават, че е време да поработят нещо покрай купоните. Отварят сайтовете за работа и забелязват, чв в ИТ сферата раздават космически заплати. Почесват се по *** и решават, че ще станат програмисти, щото там "заплатите са трепач". Останалото е класика - някакъв бърз курс при Наков, и после големите претенции.
36
1
 
5
 
! Отговори
Кодър преди 5 години
И отново сме 1985 в България, и всички скачаме от радост от факта, че компютъра може да издава звуци. Йееееее! Дори може да свири народна музика, уникално, БОНБА, ШОГ! Българският такант блесна на световната сцена. Само на 23, а вече кара компютъра да свири!!! С тези големи умове, няма начин България да не покори Марс до 5 години.
35
3
 
2
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Ит в България е безработица така че не залъгвайте младите всичко да се втурват да учат компютри. Голямите компании мамят с приказки че няма работници и с големи заплати за да плащат малко след време. В същото време вече има толкова много учещи за програмисти че намирането на работа за такъв човек стана невъзможно.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АбеВсичко отдавна е създадено на фортран. Сега само преписват и украсяват с 3Д. Всичко е запецнало и се сменят версиите и объркват файловете та със стара версия да не можеш да отвориш файл създаден от нова. Иначе вътре нищо ново. Всичко бъгясва и преинсталираш ли преинсталираш и се чешеш по главата в несвяст.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема туй-онуй. Нашите лапета създават изкуствен интелект за седмица, а ония големите компании още не са го създали. Между другото правенето на избор чрез алгоритми не е изкуствен интелект а експертна система. Искуствения интелект е една друга работа, която е далече...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Ами тя програмата точно това прави, но вие предпочитате да спамите високопарни коментари вместо да прочетете статията. Тая програма не "изпълнява дайчовото хоро", а го ползва точно като "информация от околния свят", както казваш, на чиято база се учи да създава.АПЪК ВИЕ ВЗЕМЕТЕ СМЕНЕТЕ ТОВА ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯТА, ЧЕ ОБЪРКАХТЕ ЦЯЛО СЕЛО!
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие в коментарите сте пълни ***! Нищо не разбирате! Въобще и не разбирате, какъв е смисъла на това нещо! За капак тия лабави журналисти са сложили такова неадекватно заглавие на статията, че от това още повече никой нищо не е разбрал! ОТДАВНА НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ ЧЕТЯЩИТЕ В ДНЕС.БГ НЕ ЧЕТАТ СТАТИИТЕ!Момчето е създало ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, който създава музика във фолклорен стил. Това Дайчово хоро е просто едно е нещата посредством, които изкуствения интелект е обучаван.Но вие сте си балъци...
30
2
 
2
 
! Отговори
по концерти преди 5 години
Това би могло да облекчи някой, който се скатава от репетиции. Или си е забравил инструмента.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само даи4овото ли може да свири този гениален интелект. Щото моя компютър с една проста програмка интерпретира пар4ета на диип пърпъл блек саабат юрая хиип и още десетки пар4ета от хард рока на 70-те години. Това мом4е да продължава с опитите може пък някои ден да изсвири на компа и бохемска рапсодия на куин.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре надувай тромпета и зарежи програмирането, че нещо не ти се отдава.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кристиянчо със същата успеваемост с if-else цикли по-добре да спретне един изкуствен интелект да замести Бойко Пожарникаря. Че по добре компютърна програма да ни управлява, вместо банкянски крадец.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има стотици open-source решение вече на това, точно на Пайтън. Праз голям.
25
3
 
6
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 5 години
До Petar, NYбраво! А аз малко след тебе съм си играл играл с невроните мрежи и фъзи логика, някъде към края на 90-те и Y2K. Сега има голям скам за изкуствен интелект, много пари се наливат за проекти с AI но всъщност са си един скам да се източат едни кинти, нищо повече. Гениалност няма, само лъжи и локуми. *** важното е потока на кинти да не спира инъче икономиката ще зацикли. Поздрави от австралия!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъа праграма се нарича Синтезия и е на пазара от мноооооооооооооооого години.Пак някакъв ло льо е открил топлата вода...
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В сферата на информационните технологии последните 20г. много повече иновации се направиха при хардуера от колкото при софтера.А си спомням едно време какви гениални идеи имахме за различни приложения, но тогава нямаше още такъв хардуер за да ги реализираме. Компютрите бяха примитивни.А сега стана обратното. Всеки има суперкомпютър в джоба си но пък софтуера зацикли.По моите наблюдения най големи иновации има при компютърните игри. Тоест това което е най безполезно за обществото се развива.