Акушери и фелдшери протестират! Какво искат?

Проблемите в здравната система са факт, каза Павлина Герина
Обновена: 22 авг 2018 22:28 | 22 авг 2018 22:27,
14

Няколко случая на починали родилки, наредени като че ли от съдбата един след друг, шокираха обществото и отново разделиха хората на две емоционални групи. Стана ясно, че не всички в съсловните организации - лекари, акушери и рехабилитатори, са равни, а това изкарва на протест всички медицински служители. Какво искат?

Само преди часове, според публикувани разговори между починалата в Сливен Ренета и нейна приятелка, тя твърди, че е била натискана и върху нея е било скачано. Отговори на въпросите дали това е вярно все още няма. Леталният край обаче е факт, а пропастта между медицински лица и пациенти става все по-голяма.

Колко често има усложнения по време и след раждането и наистина ли се прилага този физически натиск над родилките?

"Методът е описан и се прилага, но само по компетентен начин, който е съобразен с условията. Той действително помага и не е забранен в България. Много европейски страни го отричат. При него лекарският екип мануално подава тласък, за да може бебето да излезе, ако жената няма контракции. Ситуацията показва, че този метод води до подобни изходи", заяви в студиото на "Директно" по Bulgaria ON AIR Павлина Герина от Алианса на акушерките в България.

По думите и той би могъл да е максимално ограничен в България и търпеливо да се изкача естественият родов механизъм, за да се избегне този натиск и евентуална смърт или травми.

Проблемите в системата на здравеопазването са факт. Според Герина това се дължи на невъзможността да се работи екипно, в спокойна среда и всяка професия да бъде защитена.

"В момента всички професии са в една обща сфера на здравни грижи. Ние сме акушерки и това ни различава както от медицинските сестри, така и от фелдшерите. Искаме да работим по различни стандарти, които да бъдат наложени в България", коментира още Герина.

И трите съсловни организации - акушери, фелдшери и рехабилитатори не са съгласни с предстоящите промени в закона, които предвиждат професиите в системата на здравеопазването да бъдат организирани под един общ знаменател - този на асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Те искат за бъдат направени ясни разграничения на всяка една група, която да има свое представителство и делигирани права. Ако това не се случи, техните опасения са, че няма да бъдат добре представени, а това от друга страна, няма да доведе до решения на проблемите в системата.

Какво е решението?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Марш да работите.Тези пари дето ги взимате и те са ви много!Директорите на болниците още не всички са си купили ломборджини и вие още не сте си купили 10 тия апартамент.Искайте от богатите си директори,питайте защо застраховат в олимпик пък тогава скачайте
11
1
 
3
 
! Отговори
do 10 фелдшерчо преди 5 години
Преди векове умирали 1/3... Ти да не си в средновековието , ***. Ако на мен ми се случи подобно нещо , ще избеся цялата болница... Гледали ли сте SAW... !!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат повече МАЙКИ С ДЕЦА ЗА УБИВАНЕ! Ама няма те вече 80% избиха, другите избягаха. Скоро трябва да се ходи в чужбина за раждане ! А малко по нататък и за настинка...
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Природата понякога не си върши работата и трябва да й се помогне. Не знам къде какви кучета са заровени, но само преда век около 1/3 от родилките и техните бебета са умирали по време на раждане. На тях природата не им е била достатъчна. В Сливен нямаме пълна инфо за случая, така че е по-добре да не ръсим глупости преди да узнаем фактите.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"той би могъл да е максимално ограничен в България и търпеливо да се изкача естественият родов механизъм" - ето тук е заровено кучето. Вече 21 години не мога да си обясня, защо нашите лекари са твърдо решили да заместят природата ,точно там където не трябва -не вярвам да са толкова глупави и неосведомени за световните тенденци, по-скоро става въпрос за пари
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДори така да е . Здравните осигуровки в лична сметка . И пълен достъп до информацията какво правят. Ти не би ли платил да ти се роди здраво дете?
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2----------------------------------Като искате ще си плащате.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"стандарти, които да бъдат наложени в България" - което те разбират единственно като вдигане на заплатите . Медицинските стандарти .... е те са много сложни и никой не ги разбира. Или може би само на книга?
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А семействата на починалите поради лекарска грешка или немарливост (А те не са малко напоследък)да протестират ли и кой ли ще ги чуе?Стига вече-за да получиш,трябва да дадеш!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплащането им е мизерно ниско, но това не е извинение за безотговорност. От социализма остана: "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим".
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искаме да работим по различни стандарти, които да бъдат наложени в България". А пък ние искаме да има пълен контрол над това което правите.Роднини да се допускат да присъстват на ражданията. Родилките и новородените да са под постоянно наблюдение. Да се сложат камери а доктори,акушерки и сестри да отбелязват в картон кога и какво за проверили какво са видели и какво са предприели . Накратко искаме да си вършите работата а не да пиете кафета и да спите.
1
2
 
26
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Проблема е че има Лекари Милиардери и Милионери от Здравната Каса , а не от Частна Практика .