Second hand скок! Заради такса – 30% отгоре за дрехите втора ръка

Подобна такса имало само във Франция, но за нови дрехи
28 авг 2018 10:30, Петя Славова
87
Second hand скок! Заради такса – 30% отгоре за дрехите втора ръка
Снимка: pexels.com

Въвеждането на продуктова такса за дрехите втора употреба, подготвяно от екоминистерството ще доведе до поскъпването им с 20-30%, алармират от бранша.

Севдалин Спасов от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба, съобщи пред "Монитор", че на първо място потребителят ще бъде излишно натоварен допълнително.

По думите му дори на фона на средната продажна цена от 2-3 лв. на такива дрехи, поскъпването може да бъде с около 20-30%.

"Трябва да добавим, че нашите клиенти са ценово най-чувствителната група от обществото", поясни браншовикът.

Според него тази такса ще бъде прецедент за Европа. "Единствената страна, която има подобна такса е Франция, но там се облагат новите дрехи пуснати в продажба (с половин, до един евроцент на бройка), а събраните средства се подпомагат преработвателите на дрехи втора употреба с по 65 евро на тон", поясни Спасов.

Той добави, че въпросното поскъпване е нереално да бъде поето само от потребителите, това ще доведе до сериозни финансови затруднения на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, което пък може сериозно да застраши съществуването на сектора, където работят над 8000 души.

"Законът е антиекологичен, защото не изпълнява целите на Рамковата директива за отпадъците от 19 ноември 2008 г. относно отпадъците, предвиждаща приоритетен ред за управление на отпадъците, съгласно който повторната употреба следва да бъде насърчавана, като държавите членки са длъжни да предприемат мерки за насърчаване на вариантите, които обезпечават най-благоприятните за околната среда резултати като цяло.

В документа се предвижда и държавите членки да предприемат мерки по целесъобразност за подпомагане на повторната употреба на продуктите и на дейности по подготовка за повторна употреба, по-специално чрез насърчаване създаването на мрежи за повторна употреба и поправки и подкрепата за тях, използването на икономически инструменти, критерии за доставка, количествени цели или други мерки", обясни Спасов.

На среща вчера с екоминистъра Нено Димов, председателят на БСК Радосвет Радев съобщи, че едва от 2% до 5% от събраните и достовяни у нас дрехи втора ръка отиват за унищожаване и е поискал предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, реално водеща до замърсяване на околната среда. Нено Димов е уточнил, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на бранша.

По информация от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба, доставените от Западна Европа дрехи се сортират в страната и заедно със събраните в България употребявани дрехи и текстил се реекспортират за бившите страни от ОНД, Пакистан, Индия и няколко африкански държави.

"Към момента има вече две фирми, членки на нашата асоциация, които събират употребявани дрехи в България, които заради ниското им качество отиват предимно за Пакистан и Африка", добави браншовикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ ЧАС ПО-СКОРО !
26
1
 
4
 
! Отговори
младежът преди 5 години
До 31.Дали така мислиш и когато си в некой хотел
25
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрехите втора употреба може и да са качествени, но не знаеш кой ги е носил преди товаЯ някой наркоман, я някой пияница, я някой е умрял в тях...айде нема нужда!Колкото до дрехите на H&M - не са нищо особено, но са си издражливи!Имам поне 15 ризи от тях, носят се и се перат ежедневно!
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Писал един по-долу-Бабите хвърлят пачки хилядарки като имат пари ще идат да си купят едни нови български ***, а не 6оклуците на румънците тия дрехи повечето са румънски и италиански половината са бракуваи другата половина са носени от ромски етноси. Забрана акциз и ембарго на тия дрехи останa и морбили и чу-*** да вкарат отнякъде клошовете, аман от либерастия.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия наистина искат вече да тръгнем голи и боси... Буквално!!!
22
5
 
29
 
! Отговори
младежът преди 5 години
Често пазарувам и нови и втора употреба. Дрехите от МОЛски магази и като NewYorker, H&M и подобни ги намирам за много по-некачествени от дрехите втора употреба.Новата дреха след 2-3 пранета изглежда много по-зле в сравнение със дрехите втора употреба.
21
0
 
22
 
! Отговори
k преди 5 години
тия не могат ли да се опитат да "решат" някой "проблем" без да глобяват и да вдигат таксите ?!?!?!?
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо хората в Западна Европа не носят втора употреба дрехи?
19
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно повечето коментиращи са почитатели на втората употреба. Ами пазарувайте си ги старите дрехи. Само не обиждайте другите с различно виждане.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както някой е уточнил по-долу...в моловете е евтино да се пазарува по време на намаления!Не знам при това положение пазарувате от други магазини!Ама *** вкарал един контейнер с дрехи от Занзибар и после "Неговите са по-качествени!"Пълни глупости!
17
4
 
3
 
! Отговори
scott преди 5 години
До Анонименмуахахахахахах, точно доходите определят хъпвата и втората ръка хора - днес. то и затова се прави и модната индустрия де. да се парадира за богатцтво и положение чрез дрехите. ако си богат ше можеш, кат си беден - не убърквай хората и си носи втората ръка.
16
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 14 Успяваш ли да си позволиш нови дрешки от мола и бутиците? На много места за нови дрехи предлагат точно такива ,ама почистени изгладени и с етикет с извънземна цена. Аз предпочитам тези магазини пред моловете.
15
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се обличаш изгодно, не е нужно да пазаруваш дрехи втора употреба...В края на сезона, дрехите в моловете са с 70-80% намаление!Купих си няколко ризи от H&M за по 5-10 лева бройката, панталони от Reserved за по 15 лева бройката, яке от Zara за 30 лева!Какво им плащаш, за 100-150 лева ще се облечеш като хората!И като добавиш и чифт обувки от Sport Depot или Sport Vision за 60-70 лева, които ще те изкарат поне 2 години /Adidas или Puma/, не виждам проблем да се обличате нормално!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Искам да мога да си позволя нови качествени дрехи."Искай - като ти омръзна - почвай да викаш неволята.
13
4
 
12
 
! Отговори
Писал един по-долу- преди 5 години
трябва да се забрани вноса втора ръка,чиляка явно е добре платен, но е с малко мозък и не се замисля бабите с тия пенсиики от къде си пазарят дрешките...и те могат да носят адидаски,ама джобчето като е празно..,а ? То и аз искам нова кола, ако ще и лада да е, ама и за нова лада нямам,затва карам стар форд.
12
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам да купувам дрехи втора употреба. Аз не съм втора ръка човек. Искам да мога да си позволя нови качествени дрехи.
11
0
 
25
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Крадлива държава !
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама нямате ей
9
0
 
31
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Само в БГ го има тва свръх облагане на най-бедните. юкак не вземат да се засрамят тия. Истината е че ги е страх да преследват за данъци големите които злоупотребяват и за това тормозят слабите и бедните. срам и резил
8
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада секунди хендсфри ама друг път. Това са едни от малкото печеливши магазини. Преди да давате "компетентни" мнения се замислете бабите ви с 200лв. пенсия за какво да отделят -лекарства, храна, сметки, отопление, внуци? И да, търговците събират дрехите без пари, после обаче се почистват и дезинфекцират (поне повечето). М-у другото в много случаи тези дрехи са в пъти по-трайни (и като цветове) от китайските или евтините български