Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море

Перу обяви извънредно положение по северната граница
29 авг 2018 09:45, Елка Василева
161
 Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море
Снимка: Reuters
Перу обяви извънредно положение в здравеопазването по северната си граница. Хиляди венецуелци, бягащи от икономическата криза и глада в родината си, продължават да се стичат на перуанска територия въпреки затегнатия режим по границата за тях, предаде Ройтерс.
 
В указ президентът Мартин Вискара обяви 60-дневно извънредно положение в две провинции по северната граница. Като причина се посочва "непосредствена опасност" за здравето и хигиената вследствие на имиграцията. Повече подробности не се споменават.
 
Бягството на венецуелците към други южноамерикански страни отива към "кризисен момент", сравним със събитията с бежанците в Средиземно море, заяви тези дни ООН.
Още по темата
 
Здравните власти в Перу преди това изразиха безпокойство, че може да тръгнат болести като дребна шарка и малария, пренасяни от мигрантите, тъй като много от тях не са имали достъп до основни здравни услуги в родината си.
 
По-рано този месец бразилските власти заявиха, че миграционната вълна е предизвикала епидемии от дребна шарка в съседните на Венецуела страни, включително в Бразилия, където болестта се е смятала за изкоренена.
 
Високопоставени представители на миграционните власти на Перу, Колумбия и Бразилия се събраха на двудневна среща в Богота, за да обсъдят как да се справят с миграционните потоци.
 
Сега близо 1 милион венецуелци живеят в Колумбия, а над 400 000 в Перу, обявиха вчера властите на двете страни в съвместно изявление след срещата. Само 178 000 от тези в Перу имат разрешение да останат или случаите им се разглеждат.
 
Колумбия и Перу ще обменят данни за мигрантите чрез обща база данни, за да следят пристигащите и да разпределят справедливо помощта, заявиха двете страни. Те поканиха и други засегнати от венецуелската миграция държави да се присъединят към инициативата им, пише БТА.
 
Този месец Перу и Еквадор започнаха да изискват паспорти вместо лични карти от венецуелските мигранти. Перуанските власти затегнаха и крайните срокове, в които венецуелците могат да се заявяват за разрешение за временно пребиваване, което им позволява да работят законно в Перу.
 
Другата седмица министрите на външните работи на Еквадор и Колумбия, а може би и на Перу и Бразилия ще се съберат в Еквадор, за да обсъдят въпроса за венецуелската миграция, каза Кристиан Крюгер, началник на колумбийската Агенция "Миграция".
 
Перу призова и за среща на Организацията на американските държави и ООН за обсъждане на темата, заяви перуанският министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости, бе, Калкулаторке!Венецуела е с БВП на човек 8596 $България - с БВП на човек 8064 $Сметни сега кой е за оплакване! Ние и петрол нямаме.
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Венецуела-тъжно е!А ти ще изчезнеш със компютър в ръката и банан в устата, държвноста не се измерва само със пари комунизма е лош ама и либерализма не е много стока.
17
9
 
18
 
! Отговори
Комунизъм=разруха преди 5 години
Изводът е ***, където има комунизъм се живее бедно и безперспективно.
16
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП Красна поляна осъжда остро тази статия като манипулативна и представяща страната на победилият комунизъм в негативна светлина!
15
6
 
22
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 5 години
Във Венецуела средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно от джендърите и демокрацията бягат.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че са диктатотирите свалят ли Мадуро и Ким Чен и тия ще довтасат в ЕС.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, то там е мнооооого хубаво, ама те венецуелците просто обичат да им е гадно затова не щат да стоят в мадуровския рай.
11
17
 
11
 
! Отговори
Професор преди 5 години
При нас ще стане по лошо ако Генерал Борисов падне от власт защото нямаме петрол. Добре че Борисов стабилизира страната. Както е казал големия поет Хайтов"Изтървем ли Бойко изтървали сме България.
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук е почти същото. Всичко читаво, та даже и не чак толкова читаво си наби камшика.
9
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализъм в действие драги зрители.Другаря Ким, за да избегне подобни кризи е взел мерки - безпощаден контрол по границите и ако някой успее да забегне - отнася го семейството му. Затова и северно-корейците си стоят доволни в родината и изглеждат като манекени-анорексци. А не да правят анархии по границите като венецуелците.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са като гърците 50 години живяха от петрол обаче като се срина цената на петрола и боливара падна мързеливи и нямат никаква икономика бяхя най-богати в Южна Америка богатството разваля.
7
4
 
23
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
А стига бе!! Ама верно ли??? Не мое да бъде!! Да бягат от комунистическия "рай"??? Неблагодарници!! Ххахахах!! То това малка работа -Венецуела е малка и далеч. Ама братята -*** като хукнат масово не знам какво ще правим:)
6
3
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
и къде са тАваршите да им помагат? да им купуват нефта с рублями?
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с петрото и суверенния боливар ?
4
5
 
27
 
! Отговори
хааха преди 5 години
ако в Сахара настръпи комунизъма , ще се получи недостиг на пясък - източногерманска сентенция! Но къде , кажете, комунистите не са некадърници ималоумници? Най -богатата в света държава на залежи от петрол да го докара до просешка тояга и до бежанска вълна! малоумие бездъъно! Даже арабите, дето рублофилите нямат високо мнение за тях, са доста по -интелигентни! абе защо тук не е писал никой рублофил?
3
3
 
26
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Бягат от развития социализъм.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото ще се случи и на нашата граница. Милиони турци ще бягат в България от Ердогановия "рай".
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадурляка изведе Венецуела по пътя на развития социализъм. Чакат ги само глад, мор и нещастие. Това е най-покварената форма на управление. Да хващат пушките и да изчесват ***. Както стори Чили и големият генерал Пиночет!!!