Българинът обича ЕС, но не ще еврото

Всеки пети смята, че българската икономика не върви
4 сеп 2018 21:06, Екип на Dnes.bg
37
Българинът обича ЕС, но не ще еврото
Архив: Reuters

Българите остават сред най-големите еврооптимисти, показва проучване на Европейската комисия, направено в 28-те страни членки.

56 на сто от анкетираните българи вярват в ЕС, докато 28% го намират за грешка. Това нарежда България на пето място по доверие в Европейския съюз, веднага след Литва, Португалия, Дания и Люксембург. На другия край са гърците, където само 1 от трима подкрепя Съюза.

България е и единствената европейска държава, в която нагласите към ЕС не са мръднали ни на йота, за разлика от Унгария, Словакия и Белгия, където подкрепящите европейската идея вече са малцинство.

Изследването, което се публикува днес, е направено в средата на Българското председателство - през март.
61% от запитаните българи вярват в светлото бъдеще на ЕС, а 29 на сто го виждат в черни краски. 40 на сто от анкетираните сънародници смятат, че гласът им се чува в Брюксел, но 46 процента намират, че столицата на Европа е твърде далеч.

Половината от българите смятат, че ще са по-добре без еврото, като само 35 на сто откриват ползи от общата европейска валута. Прави впечатление, че от страните, които не използват еврото, подкрепата за него е най-висока в България. Привържениците на европейската валута са по-малко Подкрепата само в Полша, Дания, Великобритания, Швеция и Чехия, където то не се използва.

Социологическата анкета показва, че 11 години след приемането на България в ЕС, половината й население (51%) все още не се чувстват европейски граждани. По този показател страната е на последно място в ЕС с едва 46 на сто от населението, готово да се идентифицира като европейци. В другия край са гражданите на Люксембург, където 93% се самоидентифицират като европейски граждани. На нашия акъл са гърците, където разделението между усещащите се като европейски граждани и тези, които не се виждат като такива е на половина.

Давайки вяра на Брюксел, българите продължават да са твърде скептични към положението в страната. По-малко 1 от 5-има намира икономическата ситуация у нас за задоволителна, а 81% смятат, че българската икономика върви на зле. Негативните нагласи са устойчиви, казва Еврокомисията, която не открива промяна спрямо предишното си проучване от ноември 2017 г.

По този показател българите са на едно от последните места в Съюза. По-лошо е настроението само в Испания, Хърватия и Гърция. Въпреки критичното отношение в национален план, 49 на сто от българите смятат, че най-лошото вече е отминало. 24 на сто все още го очакват, а всеки трети не знае накъде ще се развият нещата.

Най-голяма загриженост у българинът предизвикват ръстът на цените, цялостната икономическа ситуация и здравното и социално осигуряване, съобщава Еврокомисията. Миграцията и тероризмът продължават да се разчитат като водещи заплахи, но тенденцията при тях е низходяща, за разлика от икономическите проблеми.

Затова пък българите са оптимисти за европейската икономика с 59 на сто от запитаните, убедени, че тя върви на добре и само 15%, вещаещи нови кризи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Описаните в инфото настроения в България са само една временна проява на нагласите.Утре или вдругиден може да бъде съвсем друго.За мен неприятното в тези нагласи е това,от което страда българинът в последните 150 г.-не може да преодолее наивността си и пристрастията си,поддава се на илюзии,измами и манипулации. Историята също е показала,че ние често пъти пренебрегваме важни житейски ценности за шепа гологани и голи обещания за светло бъдеще.Не казвайте-това не се отнася за мен-вярвам,че е така!?
32
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Гледам много поддръжници на еврото тук. *** безподобни. А защо никой не казва колко страни отказаха да го приемат, и колко вече съжаляват и си искат собствената валута. Защо пак еднолично Бащицата трябва да набутва България в тази схема. Защо не питат хората какво искат. Целта е да се премахне валутния борд и едни милиарди да се вкарат в ,,обществени,, поръчки. И Кой има полза от това?!?! Никой не го е грижа за хората.
31
3
 
2
 
! Отговори
не се бъзикайте преди 5 години
Българинът не ще рублата а еврото е дълго чаканата валута
30
1
 
1
 
! Отговори
искаме го преди 5 години
как да не искаме еврото само тогава икономиката ще се дисциплинира и заплатите ще растът за голямо разочарование на някой кръгове
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не обичам да влизам на места, откъдето не се излиза .... Някои ги наричат КАПАНИ!
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левът е свещен като знамето и герба.
27
1
 
15
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Не иска, защото търговците използват всичко (слънцето-вятъра-дъжда-магнитните бури-лошата година-високия долар-ниския долар-еврото-кризата.......)за вдигане на цените!Българина се напати!
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение има лев ли ще е или евро, вдигнете заплатите да не мизеруват работещите хора поне. Е еврото е за предпочитане все пак, кой ни брои лева за нещо.
25
2
 
6
 
! Отговори
v преди 5 години
Да на еврото при курс 1 към 1 :)
24
5
 
18
 
! Отговори
По далеч от Америка преди 5 години
Колкото по далече от Америка толкова по-добре, за 30 год."приятелство " се стопихме с 2 500 000.Не ми си мисли ако прждължи това дърго време, какво ще стане с нас.
23
3
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
То си е талант. Само в 5 реда и половина толкоз много глупости.Дали си прочел и `Винету`?
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската икономика не вървяла?Къде ведяха икономика та още и вървяща?Икономика имаше по соц-а - повече или по-малко вървяща. Която изхранваше населението.Сага цоцаме субсидии до 2020-та. След това кой гепил - гепил. Минаваме на автопилот.
21
0
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Абе nикльо изборите всичко е нагласено хората знаят кои cа хората, амсалак.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То повечето българи едвам държат *** с Лев пък камо ли Еврото да ни го натресат!
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак ЕС троши близо милиард ежегодно, за да си лъска имиджа с реклами, като 2-3, вървящи по БТВ, статии, дискусии в предавания, "допитвания", европропаганда...
18
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
...а всеки трети не знае....къде се намира.
17
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът оцелява. Той не обича нищо извън семейството си. ЕС и еврото са еднакво вредни за България. ЕС е дори по-вреден от СССР, който беше изключително вреден за нас. Най-вредни са САЩ и НПО-тата им. Особено вредно е "Америка за България".
16
10
 
21
 
! Отговори
tyrboman преди 5 години
Не им искам нито скапания ЕС, нито още по малко НАТО дето ако Турция някой ден реши нещо така от НАТО само ще ни гледат сеира и няма да се намесят също, като конфликта между Турция и Гърция.Не ми е притрябвало и скапаното евро, да си го ползват те.Не знам какво толкова ни досаждат с приемането му.Факт е, че няма държава в ЕС, която да го е приела и след това да не са скочили цени на всичко ако не веднага то скоро след това.Явно има някои хора, които просто няма да се откажат да ни затрият!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тук бях. Отивам да си живея живота в чужбина после. Живи и здрави.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки пети смята, че българската икономика не вървиОт написаното правим извод, че на всеки 10 души всеки пети смята така, обаче останалите девет явно са на обратното мнение! От друга страна само да се покаже банкнота ? на нашенците, те се разтреперват от страст! Не били искали евракита, а! Не на нас тия!