За първи път от 6 години: Продажбите на имоти в София – надолу!

Има спад от 4,3% през второто тримесечие
18 сеп 2018 13:30, Александър Попов
65
За първи път от 6 години: Продажбите на имоти в София – надолу!
Снимка: Булфото, архив

Има известно охлаждане на пазара с имоти. Сделките в София намаляват с 4,3% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписванията, цитирани от "Труд".

За полугодието сключените сделки с имоти в София са общо 12 750, като отбелязват ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Това увеличение обаче се дължи на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво за този период от годината след кризата през 2008 г.

Сключените ипотеки в София през първото полугодие са общо 8785, като отбелязват ръст от 9% спрямо същия период на миналата година. Само за второто тримесечие ипотеките са 4968, което е увеличение с 3,9% на годишна база.

В Пловдив пък имал скромен ръст от 1,2% през второто тримесечие на годишна база като са сключени 4053 сделки, докато ипотеките са се увеличили със значително по-бързи темпове – с 15,7% до 1400 броя. Това се дължи на факта, че много хора рефинансират покупката си на имот като сключват ипотечен заем при по-добри условия с друга банка без реално да има нова сделка на пазара на имоти.

Общо за първото полугодие в града под тепетата са осъществени 7622 продажби на имоти, което е ръст от 9,2%.

Във Варна продадените имоти през първите шест месеца на годината са 5551, като нарастват с 8,3% спрямо първата половина на миналата година. При сключените законни и договорни ипотеки в морската столица обаче ръстът отново е значително по-голям и достига 20,6%. Само в рамките на второто тримесечие продажбите във Варна са отбелязали ръст от 6,5% на годишна основа, докато при ипотеките увеличението е с 13,9%.

В Бургас реализираните продажби от януари до юни са 2768, като са нараснали с 1,3% спрямо същия период на миналата година. Сключените ипотеки в града за шест месеца са 1506, което е увеличение с 26,1%. Само през второто тримесечие обаче продажбите на имоти в морския град отбелязват спад от 11,2% на годишна база, а ипотеките постигат значителен ръст от 21,3%.

Картината за сделките с имоти в цялата страна не е по-различна от тази в София и Бургас. За полугодието в цялата страна са осъществени 93 641 продажби на имоти, при 91 674 за същия период на миналата година, което е минимален ръст от 2,1%.

Имотният пазар в България остава съсредоточен главно в четирите най-големи града в страната, като извън тях над 1000 продажби на имоти в периода от април до юни са осъществени само в община Несебър, Стара Загора, Плевен и Русе.

Най-търсените райони в град Пловдив с цел покупка на жилище са Кършияка и Смирненски, следвани от Център, Тракия и Каменица, сочат данните на Arco Real Estate. В сравнение със София по отношение на търсенето, лек превес в Пловдив имат тристайни апартаменти. Положителна тенденция, която се наблюдава, е в повишаване бюджета на клиентите, който от 50 хил. евро вече достига до 75 хил. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
15
 
15
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Е то нали за да не виси в задръствания,не трябва да кара много!А да живее близо до работата,не в някоя паланка на 20 км. от София без канализация и редовна вода и инфраструктура и т.н.Не виждам ИТ специалисти да се избият за селата около София!И друго в материала пише че има спад на сделките,не спад на цените,така че спрете да си въобразявате!
35
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Na 28Защо непременно в София и аз не мога да си отговоря. Според мен - който си купи - купи си. Ама строителите си мислят други неща. Гледах един блок - половината апартаменти се продават поне от една година и си стоят непродадени.За сметка на това къщите близо до София почнаха да поскъпват, ама ще минат още 2-3 години преди тенденцията да се усети. Обикновенич бачкатор това не го устройва, ама за ИТ-та, които бачкат отдалечено и не трябва да висят по задръстванията, извън София е супер.
34
17
 
17
 
! Отговори
Динко преди 5 години
То и аз искам да паднат с 50-60 % цените на имотите,но няма как да стане!10% макс и то в крайните квартали!И братя българи копувайте винаги с адвокат и никога с брокер!
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКризата от 2008-*** при нас доста закъсня и малко народ пострада. DJ може да е падал до 7500, ама цените на вече пострените имоти у нас не паднаха, паднаха на зелено и затвориха няколко строежа. Аз тогава чаках да купя нещо със спряна ипотека, но не стана - банките имаха приходи от кредити, бяха си вързали гащите и не искаха да препродават.Сега ситуацията е различна - банките имат излишни пари, но никой не им иска кредитите. А народа вече се изпонапазарува и почна да бяга навън.
32
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте лъгали бе!Не може цяло лято да пускате статии как народа се избивал да пазарува, как цените се вдигали, как не останали апартаменти на пазара - и изведнъж - ауууу, *** то никой не купувал!Имайте малко срама пред брокерите бе! И те душа носят!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нима Такива пишман тарикати колко съм ги слушала.За това всички там са под наем Всъщност това си е добра инвестиция независимо къде се намира човек.
30
1
 
54
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Жилищата са ужасно скъпи, но по-лошото е, че хем са скъпи, хем качеството, с някои изключения, е отвратително! продават се коптори, говоря и за новото строителство, за маса пари...не е оправдано това разминаване между цена и качество... Бъдете много внимателни, когато купувате жилище - оглеждайте добре, но не само него, но и сградата като цяло, покрива, подземните гаражи, общите части и т.н., като обвързвайте инвеститора с неустойки за некачествено изпълнение и закъснение в сроковете на въвеждан
29
2
 
41
 
! Отговори
AZ123 преди 5 години
Това не е, кой знае каква новина. Повечето разсъдливи хора го очаквахме. Имаше и предупреждения от ЕЦБ, но кой да слуша. Лошото е, че поради еуфория и лесно отпускане на кредити много хора не мислят и или ще загубят имотите си или ще ги продадат на по-ниска цена заради невъзможност за изплащане на лихви+вноски. Отново спекулантите, които надуха балона(Банки, Брокери, Стройтели) добре ожънаха за 3-4 години сега отново почивка няколко години, преди надуването на следващия балон.
28
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балонът весело лети, изпълнен с брокерски мечти!Колко пъти трябва да се обясни, че едно жилище от 60 - 70 кв. м. не може да струва повече от 60 средни заплати за даден град или селище.Всяко надуване свършва с - ПУК!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До богат мафиотМи на тебе за кво са ти 10 имота? И за внуците ли да има?Не ти се бъркам де, щом имаш бол пари за имотни данъци.
26
2
 
33
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Балона се надува, надувайте момчета :)
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VraniakМи хубаво. Щом предпочиташ купи си на Женевското езеро.Кой те спира?
24
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да падат, аз се чудя кой изобщо купува тия имоти на тия БЕЗУМНИ цени, стотици хиляди евро за разни съборетини (панелки или ново строистелство един и същи леш), само и само да сме в Софията... Болна работа
23
2
 
4
 
! Отговори
Izakvoli преди 5 години
Arhitekturni muzei na bg ucheni i na bg azbuki....nema nujda da prekopavate arheologicheskite mogili...
22
2
 
32
 
! Отговори
богат мафиот преди 5 години
значи имам един лист от дадени имоти които ги следя от 14+ месеца. харесват ми нали.значи така, от както ги следя, ни един не е продаден. сега, най стария на листа ми го турих преди 14 месеца. цените ги гледам как ги намаляват на обявата с 10000, някои с 100 000. и пак си седят.значи като паднат още ще си пазарувам щото знам че никой няма да ги купи и без това
21
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2008На Уолстрийт през 2008 DJ беше паднал на 7500.На уолстрийт през 2018 DJ e 26000.А бедните бездомници като тебе още чакат да си купят апартаментче.
20
5
 
10
 
! Отговори
Vraniak преди 5 години
Nemat parkomesta, nemat garaji...nemat kitni cvetni gradini....nemat slanchevi golemi balconi....malki muhlivi odai kato edinichni kiliiki....banite i klozetite nemat djamove !? Imat mnogo loshi merudiii...siriicite i afganite ne gi haresvat.... Simeon Borisov i toi ne gi haresva za negovoto mnogochlenovo semeistvo...a i vazduhat e mnogo mrasen....mirishe ot gazovoto parno....
19
2
 
38
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До НимаЕфекта КТБ мина и замина, хората видяха че банкова криза няма, а тези купили на високи цени сега почват да цапат гащите защото се вижда какво ги очаква - продажбите падат, а тепърва ще излязат много нови проекти тази и другата година. Опичайте си акъла.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшупродавай, ако ше продаваш, сещай се.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До детеА ти като събереш паричките, тогава ще имаш собствено жилище.Дотогава ще плащаш на хазяйката за миризливия таван.