Александър Карелин на 51: "Сибирската мечка"

Ето най-любопитното за борец №1 на отминалия XX век
19 сеп 2018 07:31, Красимир Ангелов
11

Снимка: Reuters

На 19 септември рожден ден празнува легендарният руски състезател в класическата борба Александър Карелин. Роден през 1967 година в Новосибирск, СССР, неговата успешна кариера при мъжете започва през 1988 година, когато руснакът става европейски, а малко по-късно и олимпийски шампион от игрите в Сеул.

В своята изпълнена с успехи кариера Карелин има 3 олимпийски титли, става 9-кратен световен шампион (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999), 12-кратен европейски шампион, сребърен медалист от олимпийските игри в Сидни (2000), младежки световен шампион (1988), многократен шампион на СССР и Русия.

Ето най-любопитното за най-успешния борец в класическия стил за XX век:

Бъдещият борец се ражда внушителните за бебе 5.5 килограма.

Още от малък се запалва по спорта, като тренира бокс, вдигане на тежести, волейбол, баскетбол и ски. През 1981 година обаче влиза в залата за борба и открива, че това е неговият спорт.

Нито един борец не успява да победи Карелин в големи състезания цели 12 години – от 1988 година до 2000 година, когато легендата изненадващо губи финала на олимпийските игри в Сидни от американеца Рулон Гарднър.

Карелин поставя ненадминат рекорд в борбата – в цялата си кариера той има на тепиха 887 победи и само 2 загуби.

Девет месеца преди олимпиадата в Сидни Карелин участва на шампионата на Русия болен и в една от срещите си се бори на тепиха с температура от 40 градуса. Въпреки това той помита противника си, но получава травма в гръбначния стълб, последвана от допълнителни усложнения. За негово съжаление тази травма остава неизлекувана до Олимпиадата и може би му коства златния медал на четвърта поредна Олимпиада.

В активните му състезателни години е наричан "Сибирската мечка" заради неговата огромна сила, с която се справя с противниците.

Международната федерация по борба (ФИЛА) обяви Карелин за най-великият спортист в класическата борба за XX век.

Депутат е в Държавната дума на Русия (1999, 2003, 2007), кандидат на науките (1998), доктор на науките (2002) (педагогика).

Александър Карелин е почетен жител на град Новосибирск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
Плагиат! преди 5 години
Този е ученик на нашите борци- кога ще станеше велик,ако те не му бяха показали как се прави това? На някое Куково лято но не и през нашето време- не се ли сещате защо неговата "кариера" започна едва тогава,когато приключваха кариерите на нашите велики шампиони? А допингът който е ползвал къде го скрихте- в носа ли си го сложихте или в самагона на началника?
8
1
 
4
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Руски "борец" и "Българска" мутра не е ли все едно- какво сте му заклякали на тоя като че ли е Дан Колов или пък ние си нямаме наши борци,за чиито рождени дни да се сетите??!! А-аа,сетих се- вашата "медия" е руско-делянпеевска,затова сте го направили!
7
2
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Голям шампион! Спомням си две негови победи. Първата - противникът му беше поставен в партер и Карелин просто го сви като мекица и го тушира. Втората - известната му победа над Акира Масуда. Японците и паднаха в потрес! Срещата не беше по борба, а по правила, близки до ММА.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джеръми Айрънс чества 70 години , днес
5
2
 
35
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
Карелин е легенда и много голям спортист. Поклон пред великите шампиони, като него.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Ама си никой.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската мечка не прощава - мачка наред.
2
8
 
20
 
! Отговори
. преди 5 години
Този от пъривя коментар е онова куку което спами в сайта гол.бг ! Монтанския плъх !
1
36
 
10
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
А кога ще празнуваме рождените дни на Рейгън и Горбачов,които спасиха Европа от червения тумор?