Геймъри на 90-те, запрятайте сръчно ръкави! Тя се върна!

"Сони" пуска на пазара оригиналния PlayStation отново
20 сеп 2018 20:16,
78
Геймъри на 90-те, запрятайте сръчно ръкави! Тя се върна!
Снимка: Sony

Гигантът "Сони" обяви вчера, че пуска на пазара отново първата си игрова козола PlayStation. Това удари директно в емоциите много голяма част от поколението на 90-те години, които с носталгия си спомнят за златните години на геймърския свят.

PlayStation 1 е създаден през 1994 г. Много преди да има PlayStation 2, преди интернет и много, много преди изобретяването на виртуалната реалност и 3D изображенията.

Има някаква очарователна простота в старите игрови конзоли. Може би, това е възприятие само на децата на 90-те, които въпреки огромния технологичен напредък и все по-големите възможности, които геймърския свят предлага, страдат по нещо, което днешните деца смятат за "демоде". Нещо остаряло, грозно. Конзола, която не прави нищо съществено.

Но именно това "нищо съществено" е абсолютния чар на PlayStation Classic, който, може би, като една наистина голяма класика ще се завърне мощно на пазара и остарялото отново ще стане модерно. Както много неща в модата, както грамофоните. Както почти всичко.

"Сони" обяви, че ще пусне на пазара мини версия на PlayStation Classic, която ще идва с 20 вградени ретро заглавия, познати на децата, които днес вече не са деца. Сред тях са Final Fantasy VII, Takken 3.

Очаква се конзолата да стигне до пазарите на 3 декември. Датата не е никак случайна. Тогава ще се отбележат 24 години от първото пускане на пазара на PlayStation Classic в Япония през 1994 г.

Дизайнът ще е същият, като изключим това, че самата игрова конзола ще е по-малка. Ще има четец за дискети, въпреки че той е по-скоро дизайнерско решение, тъй като конзолата няма да може да чете дискети с игри наистина. Вместо това игрите ще се показват на екрана с натискането на копче (не можем съвсем да избягаме от напредъкът на технологиите).

Тъжно е, че се загуби някак очарованието да притежаваш над 30 дискети с игри, подредени една върху друга на шкафа. Всяко дете на 90-те си спомня добре, че игрите често даваха дефекти – не тръгваха, имаше развалени пиксели... И всичко това се оправяше с едно магическа духване в отвора. Буквално.

Естествено, с излизането си на пазара през 1994 г. конзолата предизвиква фурор. Очаква се това да стане и през декември тази година, когато носталгията по отминалите времена ще вземе своя връх и порасналите деца на 90те ще се стекат към магазините.

Конзолата напълно променя игралната индустрията, променя и самата култура – да си геймър е "яко". Превръща се в начин на живот за младежите на 20.

Няма да ви лъжа – превъртала съм "Супер Марио" десетки пъти. Счупила съм около 5 джойстика, които баща ми по някакъв магически начин поправяше с поялник и алуминиево фолио. Счупила съм 2 пистолета, с които стрелях патки. Буквално.

Те не вибрираха. Пистолетът имаше един спусък и от телевизора се чуваше само един звук, а кучето от играта винаги ми се смееше, когато не можех да улуча. Джойстиците също не вибрираха. Имаха по-малко копчета от днешните, не бяха безжични и трябваше да седнеш с кръстосани крака директно пред екрана на телевизора и да играеш докато врата ти не започне да те боли. Музиката беше сравнително досадна, а картината често забиваше на едно място, трябваше да рестартираш цялата конзола и да започнеш... от начало. Защото нямаше опцията "запази", нямаше карти с памет.

"Супер Марио" беше любимата ми игра. И, да, тя все още съществува. Но не е същото. Днес виждаш играта в перспектива, можеш да се оглеждаш, да скачаш навсякъде. Днес играта е 3D. Но... не е същото.

Искам елементарното двуизмерно скачащо човече, което разбиваше тухли с главата си и обираше монети с една единствена цел – да спаси принцесата от лошия дракон. Днес драконът сигурно е по-голям, по-цветен, а ти може би стреляш по него с какви ли не неща. Но не е същото. Искам "Супер Марио", с когото пораснах. И съм сигурна, че много други деца на 90-те искат същото. И "Сони" го знае. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Solaris1918vn преди 5 години
Игри, като Metal Gear, Tekken 3,Mortal Combat 4,Red Alert, Civilization 3,Crash Bandicoot,Abbe,,Spyro, Grand Turismo 2 и много много други, все още имат по-голям смисъл от днешните простотии,носталгия, но каква-все още нямат еквивалент и никога няма да имат.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аман от драскачи!ААА не ... ще е за Windows 3x - Истинския Windows ! Не е като сегашния - някъх такъф никакъф ..
62
1
 
4
 
! Отговори
Аман от драскачи! преди 5 години
"PlayStation 1 е създаден през 1994 г. Много преди да има PlayStation 2"Айде стига бе! PS1 бил създаден преди PS2! Направо да не повярва човек. Ей това се казва новина! Чакаме следващата статийка от "Технологичния раздел" да е носталгичен спомен за Windows'95 и ка той, видите ли, се е появил много преди '98. Ама наистина!
61
0
 
1
 
! Отговори
Die Hard Virgin преди 5 години
Хах ... Конзоли. 2 GTX RTX 2080 Ti с NVLink и ще издухам всичко кеото ще е на козола за следващите 10 години ...
60
0
 
1
 
! Отговори
журнализъм преди 5 години
Джесико, поне прочети малко за какво ще пишеш, преди да го пишеш... излагация : )
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинтендо - Имаме дискети. Дискетите зареждат много по-бързо. Дискетите имат 64 мб пает МАКС.Имам повече РАМ ...Сони - Ами ние имаме някой от най-печелившите франчайзи, кото бяха на Нинтендо - Castlevania, FF7 и други тупалки. Отделно въртим музикални дискове. А и са ни по-евтини игрите. Освен, че имаме 10 пъти повече памет на игра, дисковете излиат с по $10 по-евтино. И конзолатяа ни е със $100 по-евтина. Резултата - Sony Playstation - 101 млн. конзоли. Nintendo 64 - 33 млн. конзоли.
58
0
 
5
 
! Отговори
Много спомени преди 5 години
Липсва ми 2000г , драйвера , мортал комбата , кармагедона еех спомени пичове се разплача направо! Сега сме на плейстейшън 4. Но хубаво е от време на време да играем старите игри да си спомним за доброто старо време докато смъртта не ни раздели. Освен плейстейшън 1 и дриимкаст беше добра конзола , после дойде пс2 , геймкюб , уии , пс3 , хбох 360 и след това пс4. Пс5 нз дали ще има.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 58Уау ... Пич, жалък си. Бълтите "дискети" бяха на онези китайски копия на NES, който се правиха и на SNES, ама не работиха по същия начин. И хората ги играеха 15 години по-късно. Ако беше имал конзола, като хората, щеше да знаеш, че повечето на Nintendo бяха сиви, с изключение на някоя друга игра.
56
1
 
1
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
Има предвид конзолите Nintendo, Sega, Pegasus и тн.На тези конзоли навремето се пускаха жълти дискети с игри. Подигравката която опита те удари като бумеранг.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще взема да си пусна Symphony of the Night, да изжъкам утре. Най-якото Castlevania.
54
4
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Дискети ?????Имаш предвид компактдискове или може би ги познаваш като компасдиси:)))))) Ха ха ха ха ха ха ха Дискети.Обърка Правец 16 със Sony Play Station.
53
0
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Запрятайте.... смях!!! :))))))
52
0
 
16
 
! Отговори
Оп преди 5 години
Джесика Вълчева, Марио беше на нинтендо, а ПС1 не е била никога с дискети :) Иначе приятна новина
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баш гарюзарпетста имаха Game Boy.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Графа "технологии" - нещо, което правех на Raspberry Pi преди 4 години в гимназията.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт.Безценно е било времето, което си изгубил там.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО от сидниАав$тралияНикоя от тези игри не е на Nintendo, а Cadillacs and Dinosaurs си е аркада играе на Capcom, но имат един и отвратителна изцепка (Cadillacs and Dinosaurs the Second Cataclysm) за Sega от 1994, която просто е бледо копие на оригинала, но с много богове и 18 fps.То и Crash уж са на Сони, а имам remake-А на Switch.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Не пич. Просто хората бяха прекалено бедни, з да си позволят конзоли и мощни компютри вкъщи. Помня, че PS2 беше по 750 лева с втория гейм пада и още 80 лева за мемориален картата. Демек 840 лева, а игрите бяха по 125 кинта. Минималната беше 120 лева, а средната нямаше и 400.Все дни, днес PS4 да е 2500 лева, а една игра да е 520 кинта.
46
0
 
3
 
! Отговори
Jas преди 5 години
С носталгия си спомням за PS1, Gran Tоurismu, Metal Gear Solid и камара други игри. Колко много безсънните нощи пред екрана, графиката груба, но атмосферата страхотна. Нямаше онлайн, но имаше сюжети и истории и може би беше по-добре. Все още имам PS1, както и всички останали конзоли от Sony с по 10-20 оригинални диска. Само ще допълня, че PS1, PSX бяха на CD а не на дискети и с карти с памет по 8 и 16 Mb
45
2
 
6
 
! Отговори
Помни 94-та преди 5 години
Е, направо не е за вярване. Пистолети и патици на ПС1........... Авторката, засрами се, върни хонорара за тази излагация. Потърси информация за Сега и най-вече за МД2. А за игра препоръчвам да прочетеш за МК. За ПС1 за ЛМ Мениджър и Драйвер пиши.Може и да намеря няколко дискети за Нинтендо, ако ти трябват за Сонито, пиши, ще се разберем.