Образование, мотивация, заплащане... родните IT-та №1

България е сред водещите аутсорсинг дестинации в сектора
3 окт 2018 10:30,
51
Образование, мотивация, заплащане... родните IT-та №1
Снимка: Reuters

България е сред водещите IT аутсорсинг дестинации в света благодарение на добрия бизнес климат и техническата експертиза, смятат в международна компания от сектора.

Според последните икономически доклади, аутсорсинг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори в страната за изминалите 27 години. В допълнение, до 2020 г. броят на заетите служители, както в традиционния аутсорсинг на бизнес услуги (ВРО), така и в този на информационни технологии (ITO), се очаква да надвиши 62 500 души.

Много международни компании от дълго време разпознават България като силна дестинация за аутсорсинг в сферата на обслужване на клиенти, коментират експертите. Наличието на талантливи кадри и сериозният опит в STEM (science, technology, engineering and mathematics) са една от основните причини страната ни да бъде припозната като атрактивна за бизнеса и за развитието му.

България предлага всичко, което компаниите търсят в една IT аутсорсинг дестинация - богат избор от професионалисти, доказано силни резултати в сферата на STEM образованието и силно присъствие на международни компании в региона. Страната също е изключително културно близка до западния свят, когато става дума за бизнес отношение и етикет, посочват от компанията.

"Благодарение на комбинацията от многоезична, високообразована и мотивирана работна ръка и конкурентно заплащане, България беше очевидният избор за нашите аутсорсинг, облачни и IT услуги", посочва пред БТА Янив Натан, основател на международната компания от сектора Тек Експъртс.

"България е отличен пример, който показва как софтуер индустрията е достатъчно могъща, за да остави дълготраен отпечатък върху бизнеса като цяло. Секторът дава изключително много възможности, които водят след себе си отлична стабилност, трайна заетост и висока добавена стойност. Уменията, които видяхме, когато дойдохме в страната за първи път, са все по-ясно изразени сега и затова ангажиментът ни да развиваме България като едно от ключовите международни местоположения на международната компания, продължава да бъде от изключително значение за нас, казва Лъчезар Лозанов", мениджър на компанията за България и Малта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
2
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Защото хората, които произвеждат този софтуер не си харчат паричките в България, за това. И, защо да ги харчат тук? Да не говорим пък за тези, които поръчват софтуера.
20
2
 
8
 
! Отговори
cc преди 5 години
До Бобчо , прав си, ама ако този жътвар е зает три от петте си дена да ходи до родната държавна администрация за разрешителни (вместо да си ги пусне от интегрирана информационна система), или да чака по опашки за винетка (вместо да си е регистрира онлайн), или да чака в КАТ и след това в общината за ново возило (вместо да ползва ИТ услуги), познай какво ще му ядеш на тоя жътвар накрая.
19
8
 
10
 
! Отговори
до Горан преди 5 години
ИТ секторът произвежда софтуер, защо това да не стимулира икономиката? Отрасълът е развит и продължава да се развива, има пазари на които се реализира тази продукция. Продуктите са с висока добавена стойност защото с един компютър, интернет и съвсем малко изразходван ток, можеш да продадеш продукт за стотици хиляди. Та тезата ти бая увисна май, а?
18
19
 
17
 
! Отговори
Горан преди 5 години
IT сектора въобще не произвежда нещо, което да стимулира по някакъв начин родната ни икономика. За да има стабилна икономика, трябват развити отрасли, промишлености, и пазари, за реализиране на продукцията. Това, че хора с пари, дават пари на наши IT-та да им разработват софтуер за държавата ни специално не означава много.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 14Какви партийни кадри те тресат само от това разбирам колко си се главозамаял и се мислиш за велик. Проблема ще ти се изясни когато поостарееш и младите те задминат и дотогава, ако не си намалил еуфорията ще паднеш и удариш много лошо.
16
6
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Свят широк, бе пич. Като не дават ишлеме, отиваш където дават. Хората са интелигентни и знаят езици и имат умения, които се ценят в цял свят. Не са партийни кадри като тебе дето само в българската действителност виреят.
15
7
 
32
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Ай стига с тия IT та!! От всеки човек IT не става, не е възможно. Икономиката на държавата трябва да има устойчив микс от отрасли. Много елементарен пример: Комбайнера ще ожъне, мелничаря ще направи брашно за да може хлебаря да омеси хляб, който да продаде на програмиста за да си нахрани уманата глава, преливаща от сорс код. Ако всички се юрнем д ставаме IT ще си ядем сорса накрая.
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12. Ще си позволя да не се съглася с Вас. Според светилото Светлин Наков всеки може да стане програмист, даже не е необходимо да имаш висше образование, а само да преминеш през съответните курсове. Все пак за програмирането е необходима определена нагласа на ума и мислене, което се изгражда с много кодене, а според светилото Светлин Наков е необходимо и яко поркане. :) Те за това са и толкова високи заплатите, че да им стигат за пиенето ! :)
13
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Кой ти завижда бе *** нали и вие гърбите като шивачките на ишлеме докато има интерес ще ви дават работа после сте в трета глуха.
12
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Относно приноса за икономиката - нали тези 60 000 човека взимат заплати и ги харчат в икономиката? Какво ви грее къде са парите на собствениците?
11
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак завистници на ИТ-тата гледам в коментарите. Факт е, че си докарват стабилни доходи и глупаците дето не могат на 2 магарета слама да разделят, само мрънкат и чакат балона да се спука. Само да кажа на тружениците, че вече сме 21 век и пари се изкарват с главата, а не с копане. Защото всеки може да стане копач, ама не всеки копач може да стане програмист.
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де и какво сега всички да тичат IT специалисти ли да стават ??? Нещо не разбирам тези възхваляващи ги статии май вече пресолявате манджата.
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига с тия ментеливи смешни ит специалисчета
8
9
 
42
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Това, че няколко хиляди човека взимат високи заплати какво помага на хората? Всички фирми идват в Сф заради парите, НЕ толкова заради знанията. На нас ни дават 10% от проекта, който и да мине и да не мине не им пука и ни захвърлят 1 милион и ние си мислим, че с 5к заплата сме върха...и забиваме към "големите" курорти(Тасос и Северна Гърция)...колко лесничко ни купуват да им робуваме :) Никакво самосъзнание...гледа всеки да се оправи и да си кара колата и до там..пълен позор.
7
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ауъсорсингът е най-вредната за икономиката на България сфера. Собствениците и съответно парите им са извън България. Не минава стотинка данъци от оборота им, но плащат само осигуровки и плосък данък на служителите си.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с десетките коментари?
5
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига IT-та номер едно и скрити реклами това била "икономиката" ни!Кой храни тези IT-та, че не знаят какво е кирка, лупата и да си произвежда сам храната!Поръчкова статия поне добавете инфото. Как по ТВ-то си пише ПЛАТЕНА РЕКЛАМА???
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ВМуеър дава хубави пари, може би и Дуитуайз, не не набират мякащи телефонистки :)
3
6
 
49
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Аутосорсинга никога няма да бъде IT сектор!!По всички молове на Цариградско сте наблъскали като в кошери ,разни помещения с "Урви" от провинцията на по 1000 лв заплата!!Тя не иска тука в прованса да бачка ,иска да изнемогва с разходите в София и да си "Подпичкосва " в офисчето с разни "колеги" от Врачанско дошли преди нея в "Селото"!!Това е истината!! Какво само пишете дитирамби за тая мизерия?Абе ,а пишете нещата такива,каквито са!!
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън дрън, в момента има прегряване и има един куп навлеци, които нищо не разбират, но идват заради високата заплата.1-2 години и този модел ще изгърми, просто защото в България няма толкова много хора. Само малко украинците да понаучат английски.....