До 112: Бебе с гърч! Да, ама не, лекарите заварват мъж с температура

60-70 % от сигналите до Спешна помощ се оказват фалшиви
58
До 112: Бебе с гърч! Да, ама не, лекарите заварват мъж с температура
Снимка: Булфото, архив

51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това заварват екипи от Спешна помощ в София, след като отиват на адрес, подаден до спешния телефон 112. Оказва се, че случаят е един от хиляди подобни, при които лекарите са длъжни да отговорят на фалшив сигнал, докато други пациенти в тежко състояние чакат за помощ.
 
Спешните екипи, които обгрижват цяла София и областта, са около 30 на ден. Те трябва покрият средно няколкостотин повиквания. В същото време 60-70 % от сигналите се оказват фалшиви.

Сигналът за мъжа с температура е приет от Адриана Галева, която работи в столичния спешен център от 39 години. Малко след това имаше и второ обаждане. Казах, че температурите не са за спешните медици, а за личните лекари и няма да изпратим линейка. Около 10 минути по-късно следва обаждане за 2-месечно бебе в гърч. Колежката го записва“, разказа тя пред Нова тв.
 
В тази ситуация повикването е спешно и медиците са на адреса за 7 минути. Само че не откриват бебе.
 
"Имената са същите, но не е на два месеца, а е на 51 години… Абсолютно нищо животоопасно. Фелдшерката връща вирусна инфекция и казва, че не се касае за бебе, а за мъж на 51 години, явно са ни излъгали, за да отидем", обясни Адриана Галева.
 
 Според член 326 от Наказателния кодекс, всеки, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Ако е имало и потърпевши от фалшивите сигнали, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 2000 лева. Санкции са предвидени и в закона за телефон 112.
 
"Въпросът е да се прилага този закон, има го, разписано е", казва д-р Румен Христов.
 
"Обслужвайки такива пациенти, в същото време има наши пациенти, които страдат и чакат със сериозни оплаквания, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща“, каза още д-р Христов.
 
Спешните медици пресмятат, че ако няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в рамките на 8 минути всички наистина спешни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, и аз така един път. Ама ми стана а лошо... Добре, че комшията ме чул как падам, па вляза у нас и ме закарани в болницата. Па аз не помня нищо...
31
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Миже би ти е смелничко, но два пъти ми окриваха ракови образования, когато можеха да се третират с хапчета. Пред 10 месеца ми установиха пневмония, още преди сериозните симптоми и всичко. Беше излекуването за часове.Аз възнамерявам, да живея дълго с цената на всичко, за да мога, да се радвам на живота ;) А други.... Ами по-малко конкуренция в живота, предполагам.
30
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората лъжат, защото са се видели в чудо. Обадете се на бърза помощ и кажете, че възрастен човек на 80 години се чувства зле. Няма да се помръднат. Очевидно хората вече знаят, че за да дойде линейка трябва нещо да излъжат. Човекът е адиптивно същество. Мизерното здравеопазване го учи да хитрува.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вчера,цял ден го дъвкаха по всички национални медии.. Я напишете само днес,колко фалшиви сигнали има от маалите?
28
20
 
12
 
! Отговори
11 преди 5 години
Значи, плащаш си като поп всички такси и осигуровки, после дигаш температура 41 градуса в неделя, не си спешен случай и след малко ставаш спешен случай за възникнала донорска ситуация - браво!
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Не е ли по-добре да си живееш в болницата.
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го вкарат в списъка "не вдигай измамник" и следващия път да чака...
25
1
 
40
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Братовчед ми в Германия получи 1000 евро глоба за така наречен БЯЛ сигнал. С Българския манталитет се обадил на спешна помощ за майка си, на 80г. Хората най-любезно му обяснили, че спешна помощ е за спешни животозастрашаващи случаи /катастрофи, престрелки, имциденти /. Платил си е и 300 евро за дето са я закарали до болницата. Е вече няма да звъни
24
5
 
23
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Проблема е, че се обаждаш на 112 и жена, която не е лекар преценява дали си спешен. Това не е добра идея... После линейката идва след 1час и човека си е отишъл, т.к според нея не е бил спешен. Това трябва да се промени.
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали имат номера на телефона .сега една глоба от 500 лв и няма да звъни повече.
22
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми лошо ми е било. Температура, болки в главата, гърлото ме боли... Аз, не мога, като стане така, да се грижа за себе си и има нужда аот помощ. Ама в болницата не ме приемат... Нали е за това БЕ! Да се грижат за Мен, болният....
21
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правете си пълни кръвни изследвания и сканирания поне веднъж месечно!
20
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако го е болка много главата и бел неорентиарн, как е трябвало да му се помогне...?
19
7
 
23
 
! Отговори
МакКонар преди 5 години
За да те приемат в онкологията извън планиран прием който е през седмицата до 16 часа трябва да минеш през 112. За много от случаите те сами са си направили тази глупава система. Идва докторката на адрес и почва да ми крещи, че трябвало да чакам почти три дни, за да се запишем първо за планов прием, което пък става само на място. Хората които умират така или иначе каквото и да стане с тях, не се водели спешни. Мога да разбера защо ги бият от време на време. Някои си плачат за това.
18
8
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Нз ама лелката от 112 противна и злобна и нагла като 90% от такъв тип служители
17
0
 
34
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А как ще вземат глобата.Мохиканите не плащатСитуацията отдавна е мат с пешка
16
2
 
39
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Поданиците на БХК не само ,че не плащат здравни осигуровки,но вече и получават обслужване по домовете !
15
2
 
23
 
! Отговори
Милена преди 5 години
- Неам нерви! - Всеки разправя: "Другари, другарки", а в душата е скрил хилядарки. "Няма два лева в народната банка", лъже мръсника - преяжда с луканка!
14
2
 
42
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Прекрасен пример за това, което ежедневно се случва у нас - неприлагане на законите, своеволие, липса на контрол, безнаказаност!
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами човека е имам температура и му е било лошо.Аз, когато стана так, трябва д а си наемна мед. Сестра, да се грижи за мен. В смисъл, д ами преперва температурата, да ми прави чай и такива поодбни...