Нов сценарий: Русия се прицелва в Либия?

Експерт: Москва я разглежда като потенциален стратегически регион
Обновена: 15 окт 2018 23:30 | 15 окт 2018 22:38, Екип на Bulgaria On Air
47

Русия възнамерява да разшири военното си присъствие зад граница от Сирия до Либия. Това съобщи американското издание Washington Times. Медията се позовава на данни от американските специални служби.

Според изданието това е грешка вследствие на политиката на бившия американски президент Барак Обама, който подкрепяше бунтовниците, свалили от власт Муамар Кадафи.

"Няколко са причините Русия да задълбочава присъствието си в Близкия Изток. На първо място страната разглежда Либия като един свой потенциален стратегически регион. Освен това всички тези конфликтни региони биват считани като елемент от асиметричното хибридно противопоставяне на Запада", коментира в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Главният съюзник на Русия и нейното военно присъствие в Либия е Халифа Хафтар, оглавяващ Либийската национална армия, която контролира източната част на страната. Според Washington Times в Москва вече са взели решението.

Преди няколко месеца ръководителят на контактната група за Либия към МВнР на Русия Лев Денгов е заявил в интервю за египетския вестник Youm 7, че генерал Хафтар се обърнал към министерството на отбраната на Руската федерация да построи руска военна база в източната част на Либия.

Според много западни политолози, ако САЩ не искат Москва да контролира Либия и да я превърне във втора Сирия, много бързо Вашингтон трябва да смени стратегията и да започне да подкрепя Хафтар.

"Русия много внимателно стъпва в Либия. Междувременно признава правителството в Триполи и поддържа редовни контакти с неговия опонент, председател на президентския съвет Фаиз Сарадж. САЩ от своя страна също поддържат Хафтар", допълни Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

А изборът за това по кой път ще поеме Либия ще бъде на Халифа Хафтар.

Към момента изглежда той клони към "източен" вариант, за което свидетелства информацията за скорошната поява на руска военна база в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия изчисти нацизма от Европа. Европа поддържаше фашиста Франко, който беше останал след войната. Не им пречеше, нямаше сценарии за свалянето му. Но имаше сценарии за свалянето на социалистически правителства в Латинска Америка.
9
47
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !Какво ни подари НАТО и ЕС на нас ?даде ни сигурност именно от твойта Русия! Видяхме какво направи с Украйна, ако не бяхме в НАТО до сега да ни бяха спретнали един "демократичен" референдум11
8
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, прочете ли, че руснаците подаряват на Сърбия 10 изтребителя МиГ-29 и два Ан-26 ?Подаряват, защото никой не им купува старата безаналогова техника. Що не подариха някой СУ-35 или СУ- 57???
7
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като убиха БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА така по демократично Кадафи, протежетата на Запада разпокъсаха и разграбиха Либия.А най- голямия убиец , като убива политическите си опоненти, за това нищо не се казва. Кадафи беше диктатор и го разтреляха негови на капака на москвич;)
6
6
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
До 3А, прочете ли, че руснаците подаряват на Сърбия 10 изтребителя МиГ-29 и два Ан-26 ?Какво ни подари НАТО и ЕС на нас ?
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер.Кадафи искаше да става началник на африкански мюсюлмански съюз.Никой няма нужда от това.Не знам какво пазеше и колко пазеше Европа както се хвалеше ама ако беше събрал армия и беше нападнал ЕС както беше логичното развитие на нещата европейците с плюшените мечета и розовите полички на високи токчета (мъжете де,жените си бръснат редовно брадичките) не знам колко време щяха да дадат отпор.Може би 30 минути?
4
6
 
45
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Е, той Западът направи от Либия такава "хубава" държава ...Защо им е на "лошите" руснаци да се месят и там ?След като убиха БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА така по демократично Кадафи, протежетата на Запада разпокъсаха и разграбиха Либия.Някога процъфтяващата джамахирия днес е едно несигурно място раздирано от междуособици, гражданска война, престъпност ...Пълчища египетски бежанци напират към Европа ... Красива евроатлантическа картинка ! :)
3
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох някъде, че Русия отпуска на братска Сърбия, ЗАЕМ от 500 милиона долара. Бре толкова ли имат на сърце, много...
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече взе да става супер досадно.Истина е че Русия прави много мизерии но и другите не падат много под това.Но вече ми се изясни като се прибера вечер нямам пари не съм си платил телефона и ми е спрян и в нашия клозет няма тоалетна хартия Русия е виновна гадните руснаци са ми свили хартията за да не мога да се обърша да изляза по гол г.ъз да търся въпросната и да ме направят за резил.
1
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откуда денги?Денги нет!!!