Стъпка напред: Вартоломей подписа за църквата на Украйна

Вече има всички условия за подготовка за Вселенски събор
Обновена: 3 ное 2018 15:21 | 3 ное 2018 15:15, Камелия Цветанова
112
Стъпка напред: Вартоломей подписа за църквата на Украйна
Снимка: Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на украинска църква. Церемонията се състоя днес в резиденцията на патриарха в Истанбул, предаде БТА като цитира ТАСС.

Още по темата
"Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия", заяви след подписването Порошенко.

"Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", добави той. По думите на украинския президент, "процесът приключва, създадени са всички условия за подготовка за Вселенски събор, за
да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква".

Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия "ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години". "Освен това Ви благодаря за направените посещения във Вселенската патриаршия, за чудесния храм "Свети Андрей", който ни предоставихте в Киев, за да има майката църква постоянно представителство в Украйна", обърна се той към Порошенко.

Константинополската патриаршия заяви на заседанието на синода от 9 до 11 октомври, че започва процес за предоставяне на автокефалия на украинската църква. Тя отмени решението от 1686 г., прехвърлящо Киевската митрополия към юрисдикцията на Московската патриаршия, и заяви, че възстановява ставропигията в Киев (статута, предвиждащ пряко подчинение на Константинополския патриарх. Взето бе и решение з асваляне на анатемата от главите на две неканонични църкви в Украйна - Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква. В отговор на тези действия синодът на Руската православна църква реши на 15 октомври, че е невъзможно по-нататъшното евхаристично общение (съвместно отслужване на литургии) с Константинопол.

На 18 октомври Върховната рада подкрепи инициатива на Порошенко, като предостави на Константинополската патриаршия за постоянно ползване Андреевската църква в Киев. Междувременно свещенослужители от Харковската, Сумската, Днепропетровската, Полтавската, Запорожката, Одеската, Херсонската, Ровненската и Кировоградската епархия вече заявиха, че подкрепят изцяло каноничната Украинска православна църква, добавя агенцията./

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Константинополската Патриаршия не й е за първи път ,да погазва догматичните правила на Православието!През 80 те самоволно Патриарх Атиногор отмени анатемата на католицизма обявена през 1054г. !От масони в расо друго не се очаква!
37
8
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е приключил!
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма държава в Европа, която да приема Украйна като нормална държава. От цяла Европа единствените Президент и Премиер, които отидоха в Украйна са нашите хубостници Тиквата и Плевела. Друг никой не падна толкова ниско.Чия поръчка изпълниха и колко им платиха?
35
7
 
8
 
! Отговори
лошо преди 5 години
До Анонимен 31Това не е ритник в Русия а в цялото православие,мисли малко ако можеш,тъжна работа.
34
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Украйна!Достойна за уважение,само така-с железен прът през муцуната и зъбите на кръвожадната мечка!
33
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако следваме историята, Русия дори не трябва да се нарича така. Тя взема името на КИЕВСКА РУСИЯ. Ясно е какво е днешна Украйна. Впоследствие Русия иззема и патриаршията им. След като Путин и Гундяев се уляха с използването на църквата за натиск, нормално си го получиха. Путин сам се прави на нещо си на Православието. Кой му е дал правото? Руската патриаршия е просто една патриаршия. Тя няма власт над другите. Халал да им е на кагебейците!!!
32
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите тук се пенят от бяс, но Украйна вече има Независима църква, далеч от руската ***.
31
11
 
12
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Оставете ги, дебати се водят на базата на исторически факти, с нормални хора.С укри и макета не се спори, предписват им се успокоителни чайове, и преглед при пси хиатър.Вие да сте чули психично увреден да признае, че е болен?
30
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика ..............българи и руснаци сме братя!Вартоломей и Потрошенко са едни нещастници!!
29
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей отправи несправедливи обвинения към БПЦ.Тоя масон, служител на Сатаната беше награден от Роската Плевнелиев(най-проваленият БГ-президент) с орден "Стара планина ".БГ-патриарх и Бойко Борисов не приеха Вартоломей, което им прави чест.Следователно Вартоломей и Роската Плевнелиев подкрепят режима на Потрошенко и нео-фашагите от "Десен сектор" в Киев.
28
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде още един ритник в руската морда!
27
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Украйна!Вие успяхте да скъсате оковите на руският октопо, но ни -Не,Нашите гадни комунисти ще лъжат *** на червената мечка до като умрат!Дано да е по-скоро.
26
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия и РПЦ са мразени от всички нормални народи, заради политиката си на кражби, лъжи и убийства.Русия е Зло, както и Путин!
25
13
 
6
 
! Отговори
Окраински преди 5 години
Той Грушевский им го пише, че укрите са племе в края на цивилизацията и Субтелни в "история на Окраина".Достойни за съжаление "нацита", търсят историческа самоидентификация, там където няма история, език, нямат, просто нямат.Не различна вяра, ами ако ще Марс да нарекат Бандера и Шухевич си остават :"племе в покрайнините на цивилизацията".Техни националисти историци го пишат.Нямат минало, нямат бъдеще, тъжна гледка, достойна за съжаление!
24
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна има право на собствена църква. Руската патриаршия е никой. По същия начин не признава българската екзархия до 1953 г. Това е клон на КГБ. Путин и кагебейците му се уляха със всяване на разкол навсякъде. Хак да им е сега. Пищят на умряло, защото половината приходи на Гундяйската патриаршия идват от Украйна. Пореден удар за Путин.
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е поредния звучен шамар за Путин и Гундяев :)))Слава на Украйна !
22
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво общо има Порошенко с църквата?????Навсякъде по света официално църквата е отделно от държавата. И дори да не е така само в Украйна и у нас се афишира толкова нагло.А Вартоломий си взе 19-те милиона от Сорос - защо да не подпише? Не всеки ден пада такъв келепир.
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинският език е като руския...........само с няколко сменени букви, както македонският език е диалект на българският!!!Затова казвам, че няма Украйна и Македония..................има само Русия и България!!Българи и руснаци сме братя................БГ-земя е напоена с руска кръв!!!
20
6
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Если раз натянут вас ,вы наверна вскрыкнете .Раз вскрыкнете два вскрыкнете , а потом привыкнете. Ех раз еще раз ...
19
7
 
8
 
! Отговори
До: 15 преди 5 години
Диър укърчо, като сте се чудели, как да откраднете 2-3 букви от поляци, австрийци, унгарци, и немци, България ви е създала векове по-рано азбуката, на която пишете в момента.Когато ние све имали държава и царе признати от Папата, вие сте ходили боси.Когато сме спрели арабите в Европа, вие сте целували ръка на Бату хан, после сте слугували на поляците, австроунгарците и германците.Слугата не може да бъде свободен човек, такива си бяхте като избихте 200 000 поляци, такива си оставате до днес!