Рекорд: Георги Петков - в историята на европейския футбол

На 42 години, 8 месеца и 2 дни - най-възрастният вратар
17 ное 2018 10:28, Елка Василева
32
Рекорд: Георги Петков - в историята на европейския футбол
Георги Петков. Снимка: Reuters

Стражът Георги Петков започна като титуляр за България в мача от турнира Лига на нациите срещу Кипър в Никозия и влезе в историята на европейския футбол.

Още по темата

На 42 години, 8 месеца и 2 дни той стана най-възрастният футболист, играл за "трикольорите", както и най-възрастният вратар от Стария континент с официален мач за националния отбор на своята страна, като изпревари легендарния страж на Ливърпул Илайша Скот, който изиграва последната си среща за Ирландия на 42 години, 6 месеца и 15 дни.

Петков дебютира за България на 24 декември 1998 година в контрола срещу Мароко (1:4) в Агадир, когато влиза като резерва на мястото на Димитър Иванков в 62-ата минута, а днес записва 17-о участие с националната фланелка.

Спортни новини четете на Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Фенъ преди 5 години
Ами да извикат и Камъта и да чупим рекорди :))))))))))))))))))))))))
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пената като е казал "Жоро Вратарчето" не е вложил това, което сега влагат някои - не го е казал подигравателно. Жоро тогава направи голям мач с Грузия ли беше, с Армения ли. Спаси равния май или какво беше, но направи много силен мач. Беше в суперформа и щом е започнал титуляр, то е нямало по-добър от него. Пената не го е казал подигравателно. После и интервюта е имало и той сам така си каза... Езикът му е такъв. А за Жоро - честито постижение, да е жив и здрав и да дава пример на младите.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли му е мечтата на живота да играе на 42 години в националния, но като го викат да помага, щото няма кой по-добър от него да е резерва на Пламен Илиев и човекът не може да откаже. И мен да ме викнат, и на 100 години да съм, като са преценили, че съм по-добър от другите и аз няма да мога да откажа. България си е България. А и Жоро е старото поколение. За тях България, нац.фланелка, чест, гордост не бяха чужди думи и така трябва да е. Щом го викат, ще идва, щом го пускат,ще играе колкото може
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Петков не беше лош вратар. Има само 17 мача, защото конкуренцията беше много голяма - Здравков и Иванков бяха доста добри вратари, после пък налагаха малката Перука. Иначе, Георги Петков беше почти едно ниво с Иванков, който беше тутуляр. Проблемът е, че младото поколение освен Пламен Илиев няма втори приличен вратар. Макенджиев не става, Малката Перука не става, Митрев го видяхме. Това е проблемът. В национала трябва да играят най-добрите. Жоро е от тях в момента. Няма млади и той кърпи.
28
1
 
3
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Покажи мустака! :-)Иначе жив и здрав. Много се радвам за него!
27
1
 
16
 
! Отговори
Радост и печал преди 5 години
Да му е честито на Гошо вратарчето! Това обаче ни навежда на другата страна-колко сме паднали ниско, че да слагаме за вратар някой,който за 20 години е бил 17 пъти на този пост?!?! Така е, нашите футболисти, като не стават за нищо друго, участват в Брадъра, все пак пари трябва да печелят, това, че са некадърни като спортисти, не ги прави герои като хора, нали?Пълна разруха в българският футбол с тези управници!
26
3
 
14
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Ау Гошо вратарчето е любимец. Но определено най добре варди срещу лефски. Колко пъти ги разрева вече хахаха
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама браво за рекорда, ама това говори много зле за българския футбол в момента. Щом от цяло едно поколение, което в момента е между 20 и 35 няма един читав вратар и се налага да разчитаме на Петков, смятайте за какво става дума. ТРАГЕДИЯ! Ама докато Перукан и сие са начело така ще е. Ще разчитаме на 40 вратари и футболисти.
24
3
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Кога ще се роди световно известен спортист в Турция?Остана ни само да злобеем и завиждаме по българските вестници!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Тп има, бе мармот с мармот ти...
22
5
 
3
 
! Отговори
пецата преди 5 години
В бг няма невъзможни неща, връзкарите заплаткаджии работят до гроб, после поста се предава по семейна линия
21
11
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Излиза деденцето, слага си очилата, намества си ченето, подпира бастуння на гредата на вратата и варди едно или две полувремена - то в България може и това да доживеем с тая демографска криза...
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великият Пената го обрисува много добре тоя преди време...." Гошо вратарчето". Муахахаха...Голям е Димитър Пенев!
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'во ме занимавате с тоя , бе? Що не напишете статия, че днес се навършват 25 години от мача който промени българският футбол на национално ниво? А?????Мичмана: Господ е българин!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошо Вратарчето е голем! Жив и здрав, бате Гошо!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише в офиални мачове, а не контроли за залог на швепс - взем ити се информирай ***, иначе браво от една страна за него като личен упсех но притеснително за отбора след като почти 43 годишен е титуляр в официален мач с голямо значение за сметка на други които явно нямаме други изобщо, с тези отдолу коити идват може и на 45 да играе, иначе ако беше класа нямаше да има под 20 мача за националния а над 100 но това е друга тема !
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е кво толкова Дзоф пази до 44 години, а Шривърс до 46.Информирайте се малко преди да копи-пействате глу пости.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошко вратарчето с ЕнталАгентнта физиономия.Евала, на такива българи и на феновете им.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой си може, може. Талант на едно место не стой.
13
5
 
7
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
Уау,цялта европейска пише за този рекод !)