След "Refugees welcome, Le Pen go home" – 72 часа арест

5 г. затвор грози студента, надраскал "Съветската армия"
145
След "Refugees welcome, Le Pen go home" – 72 часа арест
Снимка: Булфото, архив

22-годишният студент по биология, който преди посещението на френската националистка Марин льо Пен надраска Паметника на съветската армия, призна, че е избрал монумента заради централното му място.

Точно този паметник редовно става жертва на посегателства, което винаги предизвиква острата реакция на Москва към нашите власти.

Още по темата

За разлика от повечето пъти обаче сега осквернителят, който на 15 ноември драска по монумента, е заловен. Той остана в ареста за 72 часа, а в неделя районният съд го освободи с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Мотивите бяха, че младежът е с чисто съдебно минало и няма данни нито за извършване на ново престъпление, нито за укриване.

Прокуратурата обаче настоява младият мъж да бъде вкаран в затвора и държи на обвинение по по-тежка хипотеза от обикновено хулиганство. Това предвижда до 5 години лишаване от свобода, но в случай, че обвиняемият е оказал съпротива при задържането.

В конкретната ситуация арестантът не е оказал никаква съпротива при задържането си и се е предал доброволно. Той е държал спрея, с който е написал: "Refugees welcome, Le Pen go home" - "Мигранти добре дошли, Льо Пен прибирай се".

"Написах този графит, за да изразя несъгласието си с посещението на Марин льо Пен, както и да изразя несъгласието си с нейните политики, както и политиките на мислещите като нея хора в България и по света", коментира студентът, пожелал анонимност пред БНР. 

"Избрах Паметника на Съветската армия не заради някакво неодобрение към Съветската армия, а заради ключовото му местоположение в града. В ретроспекция това е очевидна грешка", каза още той.

"Деянието по характер си е такова, че се отличава от обикновеното хулиганство по своя механизъм на извършване", обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и уточни, че би могло да бъде постигнато споразумение между двете страни.

"Той не е осъждан, но самият механизъм на извършване на деянието е мотивирал наблюдаващият прокурор да поиска най-тежката мярка за неотклонение", добави Зартова за студента.

Утре или в други ден ще стане ясно дали 22-годишния студент, ще бъде върнат в ареста.

Той посочи, че е обсъждал с адвокатите си възможността за споразумение с прокуратурата.

"Аз съм с напълно ясното съзнание, че това, което съм извършил е сравнително нередно както от законова, така и от морална гледна точка, защото паметникът не е паметник на някоя политическа фигура, а на хора, загинали в борбата с фашизма и малко или много за свободата на нашата страна. Така че разбирам ясно, че действието ми не е от най-правилните, но за мен моралът е понятие, което може да се степенува и далеч не е толкова неморално колкото някои неща, които се случват", каза още студентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 32Като гледам колко много си се изучил, могат веднага да ти зачислят гегата поне веднъж в живота си да свършиш нещо полезно. Иначе си добър производител на русофилски гoвна, но това е в полза единствено на руския колонизатор, т.е. пак безполезна дейност.
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го вкарвайте в затвора да го храниме. Най доброто е да го върнете на село и да му дадете гегата да пасе овците. Пълна забрана за учение в университета. Цял живот с овцете ще му се отрази идеално. Хем ще си изкарва прехраната хем покрай него бедните ще ядът безплатно сиренце. Иначе няма да му дойде акъла. Като излезне от затвора пак ще си е същият даже и по зле. Защото ще се хване с едни другари в затвора и ще стане убиец наркоман и крадец. С каквито се ставиш такъв ставаш.
30
14
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До РускиняЗапомни едно - България е България и за съветски идеи и руски имперски амбиции няма място. Ние сме в Европа вие сте някъде другаде.
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма спасение за този омразен съветски кютек. Да пазиш един съветски тотем в центъра на София с жандармерия от НАРОДА български....е, няма аналог по света !
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PilotАбе вземи и прочети малко история, не повтаряй глупавите русофилски мантри измислени в Москва.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези съвсем полудяха. Заради едно изречение срещу ЛЬО ПЕН - ПЕТ ГОДИНИ???продажните ГЕРБЕРАСТИ УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА и няма нито един обвинен за национално предателство и за кражби в особено големи размери.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този паметник. От тук нататък ще става все по мръсен докато го махнат.Той е построен в друго време без да питат. Такава държава СССР няма, няма и такава армия.И *** футболен клуб и стадион червена армия.
25
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше да окопчаят един, та да се кротнат останалите.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20За джендъра съм ОК обаче комунистче...... роден е доста след падането на комунизма. Но пък от друга страна се вижда че ти изобщо не мислиш когато пишеш. Явно и ти си образован през разБойково време
23
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата случка става ясно, че този паметник е черна прокоба за българите, позор за България и подигравка с ИСТОРИЯТА И' !
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До15 pilot. Много руска телевизия гледаш. Чети и българска история.
21
12
 
3
 
! Отговори
Рускиня до 17 преди 5 години
А национал социализъм борила ли България? Отпратила към пещите на Освиемцима 11 Хил. Евреи от западни територии . Или това не са били хора за да спомниш за тях. Лакей
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** комунисче
19
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герой и патриот. Освободете човека.
18
12
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Който кани мигранти да ходи да обслужва мигрантски център за един месец. Иначе поредния ***, решил че паметника на съветската армия му е стената във фейсбук. Ще се научите всички простаци да уважавате паметниците на страните победителки в ВСВ.Нали знаете, че победителите определят правилата.
17
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя паметник трябва да се събори и там да се постави Монумент на Бг армията която наистина се е борила за България
16
8
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Червенотухлената няма нитодял, нито участие в този паметник. Той не е издигнат в чест на загиналите съветски войници.
15
16
 
11
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Абе жо ли си зло ли си не знам , но си елрментарен гкупак ! Не знам от къде ги мислиш тези глупости, но когато франсетата и англичанчетата са мислили как да ни разделят държавата както инсега ги правят, но икономически, така тогава руснаците са пролели кръвта си за да не сме потурчени ! А това , което е построено от соца сега 30 г. не могат да го продадат, а и още лампата ти свету у вас благодарение на соца и АЕЦ !!!
14
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен тоя паметника е публичен тоалет а комумистите екскременти
13
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоНе искаме паметници и на американските летци бомбардирали София през ВСВ, ама никой не ни пита.