Пластмасови, лъскави и лепкави: Домати, ябълки… Какво е това?

Производители използват дифенол, за да ги запазят свежи и апетитни
Обновена: 26 ное 2018 07:18 | 26 ное 2018 07:10,
52
Пластмасови, лъскави и лепкави: Домати, ябълки… Какво е това?
Снимка: Reuters

Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е възможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях. Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да се запазят по-дълго време, предупреждават токсиколози.

Обработените с него плодове обелете преди консумация независимо, че сте ги измили. Токсиколози съветват да се белят всички плодове, като круши, праскови, ябълки, смокини.

Картофите – всички нитрати в тях се събират непосредствено под кожата и в сърцевината. Затова е необходимо да изхвърлите първата вода, след като те започнат да врат. Оставете ги да се сварят напълно във втора вода. Повечето химикали извират при варене, но изчезват в по-малка степен при пържене.

Винаги белете горните листа на зелката и отстранявайте кочана. Така ще се избавите от нитратите максимално.

Екологично чистите краставици трябва да са в нежно тревист зелен цвят. Ако са тъмно зелени, значи са ги прехранили с нитрати. Белете ги преди консумация.

Тиквичките и патладжаните също обелете. Срежете ги по дължина и изрежете областта около дръжката, защото на това място се натрупват най-много от отровите, с които зеленчуците са наторявани в оранжериите през есента и зимата.

Салати, магданоз, копър и други зеленини трябва да се изчистват от жилките, тъй като нитратите се натрупват предимно в тях. Зеленините много бързо ги попиват. Преди да ги ползвате, ги киснете в продължение на час във вода.

Колкото по-дебела е кожата на доматите, толкова повече химикали има в тях. Белете ги. Никога не купувайте домати в оранжево-червеникав цвят. Бялата сърцевина и тлъстите белезникави жилки са сигнал за голямо съдържание на нитрати. Ако сте купили такива домати, накиснете ги за един час в хладка вода, съветват експертите пред "Монитор".

В Европейския съюз и САЩ препаратът дифенол е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства, но въпреки това има производители, които го използват, за да запазят свежестта на продуктите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Tocno pred 1-2 sati gi otkornav 9 koreni domati koi gi posadiv vo proleta vo dvorot ... Cela godina jadev prirodni golemi crveni doati ... ..... vo presek bea kako VEZANI so mnogu sok i mnogu mi odea si domasna rakija......
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички, които тук квичите за некачествените храни ще предпочетете най-долнопробната стока заради 2-3лв по-ниската цена.Няма какво да се лъжем, пък и ви мързи да си произвеждате сами.
24
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До noFreemanТака е, от тия джендърски нитрати се изпоразболяхме.Добре, че е братската радиация от Чернобил та малко да тушира ефекта.
23
7
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
как какво... това е европейската производствена стратегия... тука пишат без да знаят какво... от нитратите и отровите, които ни дадоха европа в наследство спасение няма... земята е заразена доста надълбоко... свиквайте свободни хора... хахаха
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България препаратът "дифенол" забранен ли е или тук всичко е разрешено?
21
6
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Че си националсоциалист знаем!""Че нищо не знаете и че мозъка ви промит с нелиберална,и фалшиви псевдо демократични ценности,ние знаем.Като ученик съм бил на бригада в Цалапица за бране и редене на домати.Та кооперативните блокове бяха безкрайни,а доматите с перфектен и незабравим вкус.На бригада в Писарово се оказваше,че всички кокошки бяха "свободно"отглеждани,а яйцата "слънчеви".Сега след като изгря слънцето на демокрацията,ядем кацерогенна продукция,но за замяна на това демократична
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СНа първо място сме защото хората в България нямат елементарна здравна култура. Колко мъже след 45-та година ходят на редовни тестове за рак на простата а?
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САми купувай само български плодове и зеленчуци, но казваш, че били по-скъпи от вносните и затова си купуваш по-евтино и отровно!Ще умреш от стоката на класовият враг.
18
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Waffen SSЧе си националсоциалист знаем!Но вкусните плодове и зеленчуци ги отглеждаха трудолюбивите хора на село в личните си дворове, и затова не им даваха да ходят и да продават на пазарите!ТКЗС-то произвеждаше най-големите ***, пълни с нитрати и отрови!
17
2
 
44
 
! Отговори
С преди 5 години
Обърнете внимание - ние сме на първо място в Европа по инсулти, инфаркти и ракови заболявания , а ръководството на страната се държи така , като че ли сме най-здравословната нация. Излизат оправданието " пазарна икономика" , е , да , но има лостове с които да се възпрепятства отровния внос.До кога за нас химикали и др, канцерогени? Аз неискам безразлично управление. Хора бездушни , мутрясали горили.
16
4
 
49
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Преди години,случайно се заприказвах с немец в един ресторант.Предполагам,че беше от ГДР защото говореше руски.Беше идвал в България много пъти за дълъг период от време.Още като момче с родителите си,после като младеж,като зрял човек.Та той казваше,че когато преминели по моста при Русе навлизали в страната с най-вкусните плодове и зеленчуци,оставили в него незабравим спомен.Обясних му ,че след като прегърнахме европейските ценности ние престанахме да ги отглеждаме,като остатък от социализма
15
1
 
18
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
Отиваш на магазина и си купуваш плод с 2 Е-та вътре в него, що е то? Мрежа мандарини от Гърция (продават се във всички големи вериги). Да ви е сладко :)
14
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
от Албания македония турция и на какви цени само ами св месо в билла от испания и франция ами ирландското масло
13
7
 
30
 
! Отговори
.баба Куна преди 5 години
А Бойко се радва , че народа не е гладен.Апропо , то народ май не остана на БГ територията.
12
0
 
42
 
! Отговори
С преди 5 години
Не човека и здравето му , а парите са номер едно у нас , а и не само.При оранжерийното отглеждане на зеленчуци, доматите се пръска 12 пъти и се тори с ударни дози , с краставиците е оце по-зле -те се пръскат. повече, а по места отглеждането им е върху бали.Отделно хибридните сортове не се знае какво ГМО са , но ние приехме да отглеждаме анормални растения. Отделно чуждите производители/ Турция, Полша и пр./ , Пет пари не дават за здравето на потребителя, важна е печалбата
11
1
 
42
 
! Отговори
Мариела преди 5 години
Напълниха ни с *** но е важно програмите за земеделие и парите да се усвояват. А народа плюска ли плюска. Нали е на готово.
10
1
 
19
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
Па я си сея и си ям вкусните домати
9
3
 
73
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
А беше време, в черното социалистическо минало, когато по пазарите имаше лаборатории, изследващи за нитрати.Да сте чули сега, за изследвани продукти на който и да е пазар? А Турция в ЕС ли е, и изследват ли се нейните продукти, с които ни залива?Но, не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава! България, преди 100 и повече години, учеше Европа на градинарство.Сега внася домати и чушки от Турция и Македония.Не е рентабилно да си ги произвеждаме.Защо? Ябълки и яйца от Полша? Защо?
8
0
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесни съвети, но къде е агенцията по храните в този случай.Не получават ли заплати именно за това да контролират да не се допускат продукти обработени с дифенол в търговската мрежа!
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Златко, какво искаш да кажеш с това първо изречение бе брат? "Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е възможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях."