Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи

Трите ръкописа – откраднати от българската чета през ПСВ
15 дек 2018 09:45,
150
Православието в битка за хилядолетни византийски ръкописи
Снимка: pixabay

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи, откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише "Ню Йорк таймс".

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение, който ги бил купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира "Света Богородица "Икосифиниса" в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.

Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал "забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи".

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че "банда от 60 престъпници" е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай един пример на честен българин с власи през последните 150 г.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за кой ли път - откровенно антибългарски коментари на турски мeлeзи биват толерирани...а отговорите трити!
39
13
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Истината трябва да се погледне в очите. И ромите са си роми по рождение, и ние сме си крадци по генетично наследство. Или може би имате по-актуални примери, че това не е вярно? Примирете се с наследството си.
38
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Браво че се сети за Крум. Още 9 век този човек е видял че Пиянсктвото, Кражбите, Клеветничеството и Просията са изконни черти на народа му и тези неща ще разрушат ханството му, много ясно че държава и тогава е нямало
37
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само кражби от туй пропадналото българско племе ганьовско.
36
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42какви карнегиеви глупости ни препопоръчваш да четем бе. ти не прочете ли 24 мулета с армагани отмъкнали от манастир!!!! Оправдаваш ги нали? Щото си същия типичен български тъмен субект, с българските си мераци, патриот, засилен към Европа...
35
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично по нашенски.Е сега кажете дали не сме най-крадливото племе на тази планета и защо на хан Крум са му трябвали такива жестоки закони за нас?
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на Балканските войнк всички са плячкосвали и убивали,Най-малко са мародерствали българите ,това е заключението на Карнегиевата комисия!Ако някой е радетел за гръцко -българска дружба и българо-сръбска такава ,да прочете докладите на комисията и независими журналистически писания!Има и писма на съвестни гръцки войници !Нищо по-различно от турските зверства ,даже и по-зле!Ще ви побият тръпки и ще ви избие на гняв!
33
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам ама като чета как са крали българи и как крадат и до днес, все ми се струва че гена им е ромски от "време оно". не разбирам защо са се изолирали от ромските поселища в милата си тактковина и се правят на по различни..
32
3
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
'откраднати от българска чета...."Не може да откраднеш нещо което си е твое. Аман от византийска наглост и присвояване на история.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този корумпиран патриарх на стотината оцелели ромеи в Цариград що не си покаже турския паспорт където пише, че истинското му име е Мехмед Юсуф??!!
30
3
 
15
 
! Отговори
istinata преди 5 години
гърците окупират района след междусыузническата война и заграбват всичко, четниците просто са върнали наши реликви, крадците са гърците и вътолзмея да не реве за наша собственост и да го съди държавата за клеветите и обидите по наш адрес.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световните Лувъри как са направени? Но , че Вселенския е интригант няма спор
28
2
 
13
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Тук се изявяват много НеБългари. Ами като не им харесват Българите - терминала и трансатлантическия лсйнар ги чака. Може и към обетованата земя или по близо в Украйна да се запишат в армията на прасетата. Вселенския патриарх сега избива комплекси защото призна синода на прасето, а духовниците, които не желаят да служат там са преследвани.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешна Гърция не е наследник на Византия(Източно-римска империя). Византия е многонационална държава обединена от вярата, че е истинския наследник на Римската империя. Населението в нея не са се наричали и не са ги наричали нито елини, нито гърци, а с обобщаващото ромеи(от Рома, Рим). Всеки отделно лично си е бил какъвто си иска - арменец, българин, арабин и пр. и е можел да стане пълководец или император.
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да натовариш 24 магарета смятай какъв щурм е бил...!
25
3
 
16
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Вартоломей извърта истината като същински турчин - ако Българин вземе не пари а ръкописи от Български манастир по време на гръцка окупация, той ли е крадец или гърците? Ако поляк вземе ценен скиптър от полски манастир по време на германска окупация, полякът ли е крадец или германците?
24
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българите им дай да щурмуват манастири, да крадат каквото видят и да влачат. То затова поколенията им ще реват още едно хилядолетие, освен ако не се затрият сами.
23
3
 
10
 
! Отговори
axa преди 5 години
До Анониментъп ***, старата православната религиозна литература е писана в голяма степен на гръцки, но дори и на гръцки такива са се ползвали и в БГ, а за църквата и християните тези стари книги после са повече реликви и символика, дори и написани на гръцки, и това че са на гръцки не значи че са техни, аре, тролл не се хаби с плюенето.
22
9
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
СИКИК