Водещ журналист на "Шпигел" фалшифицирал статии

33-годишният Клаас Релотиус е получил множество награди
20 дек 2018 19:33, Елка Василева
24
Водещ журналист на "Шпигел" фалшифицирал статии
Снимка: БТА

Германското списание "Шпигел" разкри, че негов многократно награждаван журналист от години е фалшифицирал статиите си, предаде Франс прес.

В началото на месеца 33-годишният Клаас Релотиус е получил наградата "Репортер на годината" за статия за млади сирийци, които предизвикали избухналата през 2011 г. гражданска война в Сирия.

В неделя той е подал оставка.

Релотиус е бил обвинен от свой колега, с когото е работил по тема при границата на Мексико и САЩ и в крайна сметка признал, че си е измислил цитати и сцени, на които не е присъствал.

Смята се, че общо 14 негови статии са били фалшифицирани, включително една за йеменец, който лежал без основание 14 години в Гуантанамо и друга, в която журналистът твърди, че интервюирал родителите на Колин Кеперник, играча на американски футбол, който коленичеше по време на изпълнението на химна на САЩ, за да протестира срещу расовите неравенства.

В дълга статия по този повод сп. "Шпигел" заявява, че е шокирано от тези фалшификации. Според изданието близо 60 статии на Релотиус са публикувани в хартиената му версия или на сайта му.

"Шпигел" ще проведе разследване, за да установи как тези фалшификации не са били засечени от отдела му по проверка на статиите.

Междувременно Си Ен Ен заяви, че отнема две награди, които е присъдила през 2014 г. на германския журналист Релотиус, предаде Асошиейтед прес.

Американската телевизия съобщи, че независимата комисия, която преди четири години е присъдила на Клаас Релотиус наградите "Журналист на годината" и "Журналист на годината от печатна медия", е решила единодушно да го лиши от тях след разкритията за професионалната му неетичност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До този " всички го правят" В България се " съчнявам"
22
0
 
1
 
! Отговори
ft преди 5 години
Това ще го отнесат към "борбата с фалшивите новини" И ще обявят че списнието телевизията или там организацията няма нищо общо. " фалшивите новини са продукт на няколко човека на запад или на Путин." Иначе западните медии говиорят "само истина " и самата истина. Е разбирасе политически коректно и съобразено с политическата обстановка. Как да обясним цензуриране на официална реч на Обама (когато беше президент)?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това не е новина! И не са само Шпигел, всички го правят!
20
3
 
3
 
! Отговори
Creeping death преди 5 години
Преди време някой писа статии за Гуантанамо, как масово нарушавали човешките права на терористите, подлагайки на мъчения - пускали им хеви метъл, и по-конкретно Меtаllica.Представяте ли си??Та питам, да не е бил Релотиус авторът?
19
7
 
3
 
! Отговори
Конспирации преди 5 години
Този Удо Улфкоте е тотален хахo. Първо е християнин, после става атеист, после приема исляма, а после започва да плюе срещу исляма! После членува в неонацистки организации и развива теории на конспирациите как Барак Обама горял библии и т.н. Иначе умира от сърдечни проблеми, никой не го е убивал. И естествено неговите глупости се разпространяват из руската пропагандна медия Рaша Тудей да омаскаряват Запада. Мислите си, че сме вчерашни и не можем да проверим фалшивите путински новини. Греда!
18
0
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"...Си Ен Ен заяви че отнема две награди,които е присъдила през 2014 на германския журналист Релотиус..."От CNN по-лъжлива медия няма в света,а за Европа-Дойче веле.Естествено и двете медии имат нещо общо-Сорос.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
99 процента от нашенските журналисти правят същото. Или за по-сигурно само копи пейст от други места
16
0
 
10
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Не, Фалшиви, а Много Фалшиви медии! Немците надминаха и Китай по фалшификации - за справка - дизелов двигател Фолксваген!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в днесбг и 14 не фалшифицирани няма (((
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че днеса не е получавал такива награди - няма какво да му вземат. Все пак днеса държи наградата на читателя - най - посещавания Български новинайски сайт за последните няколко години подред ;)-
13
0
 
14
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Нима това учудва някой новините се фабрикуват и поднасят по начин удобен за господарите. Спомнете си едни епроветки които размахваше генерал Колин Пауъл в ООН преди началото на нахлуването в Ирак и какво се оказа после, че били пълно менте .
12
1
 
9
 
! Отговори
Американофил преди 5 години
Същите фейк нюз плюят нонстоп по Тръмп. Не четете дойче веле, шпигел или cnn! Някой ден, а този ден няма да бъде далеч, левичарите (за по-благозвучно наричани "либерали") ще отговарят за престъпленията си пред закона.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е още под американско владичество. Нема да се чудите, че вестите се фризират за уфцете.
10
0
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
И най душещипателното в този род публикации е, че не става и дума за евреите които дължат на 100% Медиите, Парите, Правителствата, Армиите, Здравеопазването, Образованието, Футбола (франция световен шампион с ***), и най вече, алфата и омегата на владеенето на света от предисторически времена - засилието на диваците върху белите!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа, почнаха да им падат фалшифицираните масчици на западните шизофрен-журналяги. Сигурно над 50 % от новините на запад са фалш и лъжа. Днес.бг, също доста измислени фалшиви статийки имат, защото са предимно преведени фалшифицирани статии от западни медии. И ко прайм ***??
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно дали примера му ще бъде последван и от други журналисти, защото ако бъде има опасност в Германия журналистите да станат голям дефицит. И не само в Германия. Като гледам как се лъже за Русия ми се изправят косите. Пък дано и някой журналист у нас последва примера му, макар,че едва ли.
7
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Почтен човек вестник не пише!
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влиятелният немски репортер Удо Улфкоте, който миналата година шокиращо заяви, че всички западни средства за масова информация са напълно фалшифицирани (Ние всички лъжем за ЦРУ) и получи бан от Facebook през юли тази година (2016) за разобличаването му на заговора на канцлера Ангела Меркел по наводняването на държавата й с ислямски радикали, бе извикан от Доналд Тръмп за лична среща. Но той не е пристигнал за полета за Ню Йорк в петък вечер (13 януари) и скоро след това бе открит мъртъв в дома
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
люгенпреса
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В началото на месеца 33-годишният Клаас Релотиус е получил наградата "Репортер на годината" за статия за млади сирийци, които предизвикали избухналата през 2011 г. гражданска война в Сирия."Преди време немският журналист Удо Улфкоте написа книга за положението в журналистиката. Разпращат се съчинения директно от Вашингтон, журналиста от дадената страна си поставя името под статията и следва огромен скок в кариерата. Пари, награди, слава...