Материята пътува в бъдещето през черните дупки?

И превръщат ли се те в бели след време? Вижте!
21 дек 2018 08:30, Нели Христова
40
Материята пътува в бъдещето през черните дупки?
Снимка: Pixabay

Черните дупки са мистерия, която обърква астрономите десетилетия наред.  Времето и пространството около тях е така изкривено, че веднъж влязла вътре, дори и светлината не може да се върне обратно.

Според Общата теория на относителността на Айнщайн, в центъра им има сингулярност – място, където масата на много звезди е приравнена до абсолютна нула и погълната от черната дупка.

Но две проучвания, публикувани съвсем наскоро, могат да накарат учените де преосмислят това, което знаят за черните дупки. Може би те не са вечни, а астрономите не са разбрали напълно тяхната природа и как изглежда центъра им, съобщава Live Science.

Още по темата

Астрономите и физиците от много време насам считат, че теорията за сингулярността е погрешна. Ако един обект няма маса, то той би трябвало да има безкрайна плътност. И въпреки че учените често споменават думата "безкрайност", подобни безкрайности не съществуват в природата. Това, което имам предвид е, че това, на което стават свидетели вече преминава отвъд математиката, която съществува. И за това ни трябва нова.

Тази теория най-лесно се обяснява със закона за гравитацията на Нютон. Според него, силата на притегляне се променя според разстоянието между два обекта. Така ако поставим една топка далеч от Земята, нейното тегло ще е едно, доближим ли я – то ще се увеличи. Приемайки това твърдение, ако доближим топката до центъра на Земята, то би трябвало да получи безкрайна сила. Но не това се случва.

Когато доближим обекта до повърхността на планетата, законът на Нютон просто вече не важи. За да се изчисли силата на гравитацията, трябва да се има предвид и масата на Земята. Трябват ни доста по-сложни уравнения.

По-същия начин, теорията за центъра на черната дупка на Анщайн също не може да е вярна. А учените започват да обмислят нови варианти, които се въртят около квантовата гравитация.

Това буквално значи гравитация на съвсем ниски нива и сама по-себе си тя не представлява конкретна теория. Но астрономите дават предложения, които се въртят около квантовата гравитация, които могат да обяснят някои събития в микрокосмоса.

Една от тях е доста необичайна и се нарича "квантова гравитация на бримката". Тя е трудна за доказване математически, но учените от университета в Пенсилвания твърдят, че са достигнали до пробив. Според тях, времето и пространството са толкова огънати в центъра на черната дупка, че продължават да текат в регион в бъдещето, който има структурата на бяла дупка. Докато черната дупка поглъща материя – бяла я изплюва.

Има и друг начин да се обясни тази теория.

Близо до силно гравитационно поле, времето се забавя. А черните дупки притежават най-силните гравитационни полета в цялата Вселена. Тялото, погълнато от черна дупка, подскача вътре в нея, а след това бива изплюто. Но тъй като времето е толкова бавно, този процес отнема невероятно дълъг период. Така според учените, когато черните дупки изчезнат, на тяхно място ще струи само материя из целия Космос.

Теории като тази често се оказват пълна измислица, но са важни за останалите астрономи, които се опитват да разберат най-мистичното нещо във Вселената. Но има серия от необичайни за учените събития, които могат и да потвърдят това откачено твърдение.

Понякога, необичайни космически лъчи връхлитат атмосферата на Земята. А друг път учените стават свидетели на бързи радиоимпулси или огромно количество енергия, което се появява за много кратко време. Тези две също неразгадани космически събития могат да свидетелстват за черна дупка, която се превръща в бяла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
как така Анщайн грешен.не може той е евреин.Н а тях всичко им е верно а ние сме им виновни и длъжни.Както и на братята им *** със сини венци -ония дето ни налагат да им викаме роми.два различни вида ***-ама *** и вредители.Не може евреин да казва нещо невярно
30
3
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Офф пак тез черни дупки .И пак всичко е на една основа.И пак Нютон .Абе като според Нютон всичко се привлича защо вселената се разширява ,а не се свива ??? И какво става с фотона когато дължината на вълната достигне разстоянието което светлината изминава от точка А до точка Б ???? Ади на тия въпроси да ми отговорят ,,учените,, Да ви еваа и ,,учените Много ясно че има два вида черни дупки които нямат нищо общо
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако черната дупка се превръща в бяла дупка някъде другаде,това означава,че вселената пулсира и бялата дупка е всъщност-големия взрив за нова вселена,дърпаща материята за това от старата
28
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
- Абе, тя хубаво си пътува материята, ама защо все от българските пътища избира да отлита?!?
27
1
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Науката не е нито проста, нито забавна, ако искаш *** и забавен продукт чети вицове.Те за това германчетата са "изостанали", защото техният астронавт Александър Герст, им представя знания за космоса (които в БГ много възрастни хора не знаят нищо за тях) по забавен, достъпен и РАЗБИРАЕМ начин. Далеко съм от мисълта, че сложни материи като черните дупки и свързаното с тях, могат да се обяснят елементарно, но не е необходимо да се представят по възможно най-сложният начин!
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаНауката не е нито проста, нито забавна, ако искаш *** и забавен продукт чети вицове. Науката е знание , сбор от информация, да я манупилараме за да изглежда забавна е абсурдно-глуповато, така е принизяваме и превръщаме в лъженаука. Аз не съм физик, но науката ми е интересна и дори аз виждам, че тази статия е абсурдна. Все пак самата материя е доста тежка, сигурен съм доста хора изобщо не знаят какво е това черна дупка, така че това няма как да е забавна и увлекателна тема.
25
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
А гравитационна сингулярност, за каквата би следвало да става въпрос тук, означава безкрайна платност, при нулев обем, тук нямаме маса, тя не е от такова значение, важното е времето-простространството да е разкъсано.Науката е интересна, когато е написана по ***, забавен и увлекателен начин, иначе ще си остане в научните трудове за бъдещите поколения. Не всички можем да бъдем астро-физици, но и така можем да съждаваме за зависимостите и процесите във Вселена. Това не е само тяхна превилегия!
24
2
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
МОЛЯ ВИ СЕ! МНОГО ВИ СЕ МОЛЯ! МОЛЯ НЕКА ХОРАТА КОИТО ПРЕВЕЖДАТ ИЛИ ПИШАТ ПОДОБНИ СТАТИЙ ПОНЕ МАЛКО ОТ МАЛКО ДА СА ЗАВЪРШИЛИ ФИЗИКА И/ИЛИ АСТРОНОМИЯ ЗА 7-МИ КЛАС! Ето това изречение ме втрещи: "Ако един обект няма маса, то той би трябвало да има безкрайна плътност." Значи то завъра физиката химията биологията математика и всички науки които познаваме ги завърта като пумпал и не е ясно де и кога ше спрат! МОЛЯ ВИ СЕ! НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ! МОЛЯ ВИ!
23
2
 
2
 
! Отговори
Извънземното преди 5 години
Езвенети, но от момента в който човечеството се е опитало да измери и претегли всичко, си е заключило съзнанието и представите в 3те измерения. Така че нищо няма да излезе от опитите ви да претеглите и измерите с дължина, широчина и височина , черна дупка. единственото вярно нещо в статията е че математиката ви заблуждава.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теорията на Нютон е неточна и е приложима само когато обясняваме събития от планетарен характер. Общата и специална теория на относителността са тези които обясняват космическите събития, там теорията на Нютон е абсолютно неприложима! И тук не можем да говорим просто за хора наблюдаващи небето /астрономи/, а за астрофизици, които имат познания за процесите протичащи във Вселаната.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гравитационна сингулярност, за каквата би следвало да става въпрос тук, означава безкрайна платност, при нулев обем, тук нямаме маса, тя не е от такова значение, важното е времето-простространството да е разкъсано.
20
0
 
5
 
! Отговори
Продължение №18 преди 5 години
Когато концентрираме материя в много малък обем, тя разкъсва време-пространството и се получава черна дупка, това е предположил Айнщайн най-общо казано и днес знаем, че е прав защото е доказано експериментално. При сблъсък на елементарни частици с високи скорости близки до светлинна скорост, се получават мини черни дупки, но те се изпаряват много бързо. Това потвърждава теорията на Хокинг или известната като лъчението на Хокинг, че черните дупки бавно се изпаряват, ако не поглъщат материя.
19
0
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Черните дупки са просто начин да се премине към друга форма на пространството.Съжалявам, но написаното е с двуяк смисъл. Ако визираш черните дупки като начин за преминаване към обновена форма на живот, то тогава това е съвсем ясно!
18
0
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Черните дупки са просто начин да се премине към друга форма на пространството.И аз така мислех, но Хокинг, казва, че с отричането на тази идея, би разочаровал ентусиасите. Всъщност черните дупки са "инкубатор" за възпроизвеждането на галактиките (след като поглъщат и светлината), а същинските трансмисиони пътища към други галактики, това са червеевите тунели или дупки!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам на авторката *** да се заеме с теми от които разбира, като червила, манджи, сериали, клюки и т.н. Науката не е силната й страна, не се получава! Никога не е имало такова твърдение, че масата на черните дупки е нула, това е антилогично - напротив черните дупки дупки имат маса, всяка има различна такава и учените са се научили да я измерват! Самата черна дупка се появява в разултат на колапса на свръхмасивни звезди, при който се концентрира много материя в малък обем.
16
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Абе човека може да е написал глупост/въпреки, че тази глупост е истина/, но поне е сложил запетайки в текста, който е написал!?! А ти, дето се хвалиш за НЕпримитив не знаеш къде се слагат запетайки!Това което е написъл "човекът" е АБСОЛЮТНА неистина. Повечето може и да се борят за дупки, но авангарда на всяка раса се бори към СВОБОДА и САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ!! И да важно е как написано, но много по-важно е смъсъла който е "вкаран" в написаното. За това посветените казват- чети между редовете!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Черните дупки са просто начин да се премине към друга форма на пространството. Както знаем вселените са много (multiverse) и разликата се крие в различните стойности на някои фундаментални константи (гравитационна, атомни сили, електромагнитна, ...). При преминаването през черна дупка тези константи също се променят и това позволява връзката между отделните вселени.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност. Тествано и доказано е вече! Факт. Дето се вика. С една дума...Аз предлагам да обсъдим средствата за лечение на болни деца и увеличените опити за самоубийство всред непълнолетните и малолетните.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е! че този който е "подготвил" статията яко се е изгубил в превода. Това е някакъв буламач или едно за главата , едно за краката. Сигурен съм че първоизточника е обяснявал нещо съвсем друго. Не е за първи път и друг път се е случвало по темата за черните дупки и тъмната материя
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народ, който не яде асфалт е обречен да пътува през черни дупки! Трети постулат на Станишеф!