Безпрецедентно! Миграционна криза разтърси континента Америка

Светът стана свидетел на паметни сцени с централноамериканци
23 дек 2018 22:50, Елка Василева
110
Безпрецедентно! Миграционна криза разтърси континента Америка
Снимка: архив, Reuters

От "кервана" от хиляди централноамерикански мигранти, вървящи отчаяно към САЩ, до масовата миграция на венецуелците, бягащи от икономическата и политическата криза в страната си, 2018 г. беше белязана от безпрецедентна миграционна криза на американския континент.

Към сцените със сирийци и африканци, които се опитват да достигнат европейския бряг с риск за живота си, тази година се прибавиха тези с хиляди хондурасци, вървели пеша в продължение на месец, за да стигнат до американската граница, често с целите си семейства, понякога с бебета в колички.

Продължавайки антимигрантската риторика, която се чува в Европа, Доналд Тръмп - в разгара на кампанията за ключовите междинни избори - разположи хиляди военни, за да спре това "нашествие", както го нарече той, заплашвайки дори да затвори напълно границата с Мексико, опитвайки се да ограничи правото на убежище на тези мигранти, пише Франс прес.

Паметни са сцените с тези централноамериканци, вървящи по асфалта по сандали, с децата, разделени от родителите си от американските власти и затворени зад ограждения, напомнящи клетки, с мигрантите, атакуващи масово ръждясалата метална ограда в Тихуана, Северозападно Мексико, и накрая отблъснати със сълзотворен газ от американската гранична охрана.

Всяка година близо половин милион души от Централна Америка пресичат Мексико в преследване на американската мечта, но досега се стараеха да го правят дискретно. Тази година мигрантите промениха стратегията, като решиха да се движат на групи, за да се защитават от престъпни банди и корумпирани служители.

За първи път на САЩ се наложи да се изправят срещу масов и видим наплив от 7000 мигранти.

В Тихуана, граничеща с калифорнийския град Сан Диего, Елвин Пердомо, 32-годишен хондурасец, гледа през граничната ограда.

"Това, което искам най-много от всичко, е да посрещна Коледа от другата страна, с покрив над главата, заедно със семейството ми", обяснява той пред кореспондента на АФП.

Елвин е изминал близо 4300 километра, за да стигне дотук, бягайки от бедността и насилието в своята страна, но не знае какво ще прави сега.
Въпреки силата и медийното внимание, които им осигури "керванът", мигрантите в крайна сметка се сблъскаха с реалността на границата.

За мигрантите, които вече са блокирани в Тихуана, изборът е ограничен: да чакат възможност да подадат молба за убежище в САЩ, което може да отнеме месеци, да се опитат да влязат там нелегално, да се установят в Мексико или пак да се върнат в страната си.

През март един първи "керван" провокира гнева на президента Тръмп: ставаше дума за мигрантския Via Crucis - Кръстен път, поход, организиран всяка година от 2010 г. насам от една неправителствена организация, за да привлече вниманието към съдбата на тези централноамерикански мигранти. За пръв път той събра близо 1500 мигранти.

"Много от хората емигрират заради извънредни ситуации, комбиниращи различни фактори, като бедност, насилие или климатични промени", обяснява Долорес Парис Помбо, специалистка по миграцията от колежа "Колехио де ла Фронтера Норте" в Тихуана.

Става дума за "миграция за оцеляване", пред лицето на екзистенциална заплаха, уточнява тя, според дефиницията, разработена от Оксфордския университет.
Според нея правилата за правото на убежище, дефинирани от Женевската конвенция от 1951 г., които визират изключително преследванията по политически, етнически или религиозни причини, трябва да бъдат актуализирани.

ООН смята масовата миграция на венецуелците за най-значително движение на население в съвременната история на Латинска Америка, с 2,3 милиона мигранти от 2015 г. насам, основно към страни от Южна Америка.

Недостиг на хранителни продукти, инфлация от 1,35 млн. процента за 2018 г. по данни на МВФ и нов президентски мандат, спечелен за шест години от Николас Мадуро през май, ускориха тази масова миграция.

Тя провокира напрежение в страните, приемащи тези мигранти. През август в Бразилия разгневена тълпа подпали лагери на венецуелски бежанци в Пакарайма, принуждавайки 1200 от тях да си тръгнат.

В Перу, където вече има 600 000 венецуелски бежанци, от ноември вече се изисква вместо обикновена лична карта, както беше дотогава, паспорт, който е много трудно да се получи, а също и струва много скъпо.

Подобна мярка беше отхвърлена от съдия в Еквадор, където са емигрирали близо 300 000 венецуелци.

Кармен Фуенмайор, 57-годишна учителка, е емигрирала в Еквадор, но не е намерила работа. След девет месеца тя накрая е решила да се върне във Венецуела.

Там ще посрещне Коледа сама, защото дъщерите й са останали в Еквадор.
"Те имат свой живот там. Аз реших, че моят е тук, във Венецуела", обяснява тя.

В Никарагуа, след демонстрациите през април, потушени със сила от президента Даниел Ортега - които причиниха десетки жертви - някои жители също избраха да напуснат своята страна.

Най-малко 23 000 от тях са поискали убежище в съседна Коста Рика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от Хондурас най-много искал да има дом и да посреща Коледа в САЩ.Е тука вече ме разсмяхте.Каква наглост.Те и камиларите африканците и другата напаст мечтаеха за дом и папане в Германия.Да ги хранят обличат и да щипят бели жени по площадите.
39
3
 
17
 
! Отговори
Честито На USA... преди 5 години
Грабят Латинска Америка от столетия / поне две / сега им идват гостенчета от Колониите също като гостенчетата на ЕС - хип хип ура! Всичко се връща на този свят...
38
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АмериканГледа само да изкара някой долар защото в България няма.
36
15
 
3
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Анонимен 40:Мразите Америка от завист, иначе *** давате за долари...
35
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам само в тази междинародна хуманна криза,другарят Вова защо си прави ,,Пас'',съвсем спокойно може да им осигури покрив и прехрана за Коледа.Къде е тук хуманоста,къде е ?
34
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПо масови убийства САЩ са лидер в света. Няма статистика за убийствата след 2010 г. по време на финансовта криза. Всички бедни страни в Америка имат проблеми с наркобандите, защото хората нямат доходи и платена работа и се принуждават да станат мафиоти.
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа,7 000 човека са песъчинка в крайбрежието,за 7000 човека такава статия.Я да им дойдат изведнъж милиони,както в Европа,тогава ще ги питам.
32
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A в русия вече със закон е забранено чейндж бюрата и банките да изнасят курсовете на табла на улицата.Не мога да се сетя защо.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тръба"Най тлъстата "нация" ще се облагороди малко." - най-тлъстата нация е Мексико. Така че това което пишеш няма смисъл
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТръбаТлъста е щото има за папане.Мадуро не ти ли се вижда и той доста тлъстичък?Навремето като е бил просто шофьорче едва ли е имал такива бузи.
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуелките са красиви жени.Що не вземат и насам да дойдат.Все ще изхраним няколко хиляди.
28
6
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Няма лошо. Тъкмо да подобрят генофонда на американските ни партньори. Най тлъстата "нация" ще се облагороди малко.
27
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти си откровен лъжец.Венецуела - 90/100000 убийстваМексико - 18/100000Русия - 8.5/100000САЩ - 3.5/100000България - 1.5/100000Германия 0.3/100000Къде е Венецуела, къде е САЩ?Кого се опитваш да лъжеш? Баба Радка от някое бобовдолско село ли?Има интернет, всеки може да прочете за убийствата в САЩ и за Венецуела и да сравни.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая Америка бе, има и други държави, аман.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30 Все пак ЮА са по-черни и са били роби на САЩ Испания Франция Англия и Португалия. Франция държи колония за роби до Венецуела и сега въпреки че се счита за демокрация
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-хубавото ще е да няма държави,те са най-големите мафиотски структури. Всичко е измишльотини за да се контролират хората.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом се пишеш демократ, трябва да ги пускаш да влизат. В противен случай си тоталитарен фашист или комунист и не зачиташ човешките права. САЩ са републикански фашисти в случая.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"безпрецедентна миграционна криза на американския континент." "американски континент" няма. Има 2 континента: Северна Америка и Южна Америка. Това че хората там са инвалиди по отношение на географията и мислят че е само един континент, не ви оправдава да преписвате без да мислите и да разпространявате глупости
21
1
 
27
 
! Отговори
Old School преди 5 години
Отдавна отмина времето когато народа в една страна заплашен от мизерия поради некадърно или алчно управление се е изправял срещу самозабравилите се диктатори и с оръжие в ръка е извоювал правото си да живее по-добре , когато е пазил семнейството си и дома си от агресори опитващи се да заграбят земята му ..Вече предпочитат да ИЗБЯГАТ . Да отидат някъде в чужда страна при чужди хора където са чували че било по-добре . Да отидат на готово но не и да се напънат да изградят това в родината си